Știri 24 martie 2015
Cu acest prilej, astăzi de la ora 16.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Buna Vestire” din Năvodari.
Aici va fi adusă Icoana Maicii Domnului Odighitria de la Odessa și va rămâne în biserică până vineri.
Apoi, clerul și credincioșii vor pleca în procesiune cu Icoana și cu moaștele Sfinților Epictet, Astion și Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța pe următorul traseu: biserica „Buna Vestire” – centru – biserica „Buna Vestire”.
Tot astăzi, de la ora 19.00, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Buna Vestire” din Constanța, de pe strada Dionisie cel Mic.
Mâine, de praznicul Bunei Vestiri, IPS Teodosie va participa la evenimentele organizate de Episcopia Tulcii cu prilejul împlinirii a șapte ani de la întronizarea Preasfințitului Visarion.
Arhiepiscopia Tomisului și Agenţia Naţională Antidrog au organizat, ieri, o masă rotundă dedicată sprijinirii persoanelor din grupuri vulnerabile în integrarea pe piaţa muncii.
Proiectul urmărește facilitarea reintegrării pe piaţa muncii a persoanelor de etnie romă, persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor foste dependente de droguri sau tinerii de peste 18 ani care au părăsit sistemul de protecţie a copilului.
Tema dezbaterii a fost „O nouă şansă pentru persoanele vulnerabile”, iar la eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
La eveniment a fost prezent și directorul adjunct al Agenţiei Naţionale Antidrog, Constantin Dumitru
Parohia Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu oficiază slujbe cu prilejul perioadei prepascale.
Astfel, vineri, pe lângă sfintele moaște ale Sf. Mina, Sf. Gheorghe, Sfântului Teodor Tiron, Sfântului Trifon și ale Sf. Luca al Crimeii, Sf.Stelian și ale Sfinților de la Sinai si Rait, va fi adusă și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din localitatea Baikali- Ucraina.
Apoi, de la orele 18.00, se va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri.
Sâmbătă, tot de la orele 18.00 se va săvârși slujba Vecerniei, Litia și Acatistul Acoperământului Maicii Domnului.
Duminică, de la ora 9.00, se va oficia Sfânta Liturghie, cu Molitfele Sf. Vasile cel Mare și ale Sf. Ioan Gură de Aur, iar de la orele 18.00 se va oficia slujba Vecerniei.
Sfintele Moaște și Icoana vor rămâne în biserică în toată perioada.
Programul liturgic are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, duminică, de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, orchestrația aparține lui Constantin Arvinte.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius și Facultatea de Teologie.
Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.
Aceasta se sărbătoreşte anual pe 24 martie, dată la care, în urmă cu 123 de ani, Robert Koch prezenta comunităţii medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei.
Scopul acestei zile este atragerea atenţiei opiniei publice şi sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la importanţa acestei probleme de sănătate publică, cu multiple implicaţii de ordin medical, psihologic şi social.
Anul 2014 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice.
Anunțul a fost făcut ieri de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Aceasta a declarat că din cauza dezastrelor meteo, economia globală a pierdut peste 300 de miliarde de dolari, iar pagubele cumulate în ultimii 40 de ani au fost de 2.300 de miliarde de dolari.
Ministrul Mediului a mai spus că schimbările climatice afectează aproape toate sectoarele economico-sociale, de la agricultura la turism și de la infrastructură la sănătate.
Apa ar putea fi mai preţioasă decât petrolul în cel mult un deceniu şi jumătate.
Potrivit unui nou studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite, nivelul actual de consum al apei potabile este nesustenabil.
Fără o reducere a acestuia, lumea s-ar putea confrunta cu o scădere de 40% a rezervei de apă potabilă în doar 15 ani.
Creşterea economică şi a standardelor de viaţă în rândul clasei de mijloc a generat un consum ridicat al apei, care se dovedeşte nesustenabil acolo unde resursele sunt limitate sau în zone unde distribuţia, preţul, consumul şi managementul resurselor de apă sunt deficitare.
Astăzi, începe o nouă etapă de înscriere a copiilor la şcoală.
Potrivit Ministerului Educației, în prima etapă, majoritatea din cele 170.000 de cereri depuse de părinţi au fost acceptate.
În schimb, au rămas nerepartizaţi în jur de 1.700 de copii, pentru care se vor căuta locuri în această a doua etapă, programată să se încheie pe 3 aprilie.
În 10 aprilie, vor fi afişate rezultatele finale ale înscrierii în clasa pregătitoare.
Inspectoratele şcolare vor soluţiona, în perioada 13-17 aprilie, toate cazurile nerezolvate.
Marea Britanie vrea sa participe la exerciţiile militare găzduite de România.
Minstrul britanic al Apărării, Michael Fallon, i-a transmis premierului Victor Ponta interesul pentru consolidarea dialogului strategic cu România și pentru extinderea cooperării.
El a mai anunţat că, în luna octombrie, unul dintre cele mai noi distrugătoare ale Marinei Regale Britanice se va afla la Constanța.
De la an la an, primăverile sunt mai scurte în emisfera nordică.
Anotimpul pierde câte 30 de secunde în faţa verii.
Explicaţia este legată de înclinarea axei Pământului.
Anul acesta spre exemplu, vom avea 92,76 zile de primăvară și 93,65 de zile de vară.
Toamna va avea 89,84 de zile, în vreme ce iarna 89 de zile.
Verile vor continua să câştige timp până în anul 8680, după calculul făcut de specialişti.
Abia atunci, primăvara va începe să recâştige terenul pierdut.