Ştiri 18 aprilie 2011
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbătă biserica ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Oamenii de ştiinţă britanici au produs o pereche de rinichi umani în laborator.
Ei au fost obţinuţi din celule stem şi au o lungime de o jumătate de centimetru.
Specialiştii speră că rinichii astfel obţinuţi se vor dezvolta până la mărimea lor obişnuită, după ce vor fi transplantaţi în corpul unor pacienţi umani.
Reuşita savanţilor britanici le-ar putea permite pacienţilor din viitor să îşi crească singuri organele înlocuitoare, fără a se expune riscului de respingere a grefei, o complicaţie frecvent întâlnită în cazul operaţiilor de transplant de organe.
Reducerile de personal şi sistarea primelor vor continua în perioada 2012-2014.
Guvernul va reduce deficitul bugetar pentru următorii trei ani prin reduceri de personal, sistarea plăţii celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă, pentru anul viitor fiind prevăzută şi îngheţarea în continuare a coeficienţilor de ierarhizare din Legea salarizării bugetare.
De asemenea, activitatea prestată în afara duratei normale a timpului de muncă va fi compensată şi anul viitor exclusiv prin ore libere.
Taxa pe fast food a fost amânată.
Ministrul Sănătăţii a declarat că motivul îl constituie faptul că este un proiect pe care nu îl consideră oportun în acest moment şi pentru care România nu este pregătită.
El a precizat că Ministerul Sănătăţii nu a avut un proiect în acest sens şi a dat exemplul Ungariei, unde premierul a anunţat introducerea unei astfel de taxe, dar nu a reuşit încă să o implementeze.
Preţurile carburanţilor ar putea fi „îngheţate“ temporar.
Premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurenţei să analizeze problema împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, astfel încât să fie respectate normele impuse de legislaţia europeană.
Reprezentanţii companiilor din domeniu au anunţat că se vor conforma oricărei decizii, dar avertizează că vor fi consecinţe, în sensul că, după ce nu vor mai fi “îngheţate”, preţurile vor creşte brusc foarte mult.
O astfel de măsură a fost aplicată şi în Bulgaria, Franţa şi Marea Britanie.
Preţurile medicamentelor vor scădea cu 25% în următorii ani.
Aceasta a fost afirmaţia preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.
El a precizat că până în anul 2015, vor ieşi de sub patent, în întreaga lume, medicamente în valoare de peste 150 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că preţurile lor vor scădea până la 50%.
În acest context, se estimează că în următorii patru ani, va avea loc o creştere foarte mare a pieţei de medicamente generice, iar preţurile medicamentelor de astăzi vor scădea cu cel puţin 25%.
O limbă preistorică stă la baza tuturor limbilor din lume.
Potrivit unui studiu, aceasta a fost vorbită pentru prima dată în zona actuală a Africii, în urmă cu mai multe zeci de mii de ani.
Totodată, dovezile descoperite arată că limbajul a apărut în urmă cu cel puţin 100.000 de ani, mult mai devreme decât se credea.
Unii specialişti sunt de părere că limbajul a evoluat independent în diferite părţi ale lumii, în timp ce alţii spun că a apărut într-un singur loc şi că limbile vorbite în prezent derivă dintr-una singură.
Obezitatea favorizează cancerul de sân.
Potrivit unui studiu, creşterea în greutate ar fi motivul pentru care cancerul de sân recidivează.
Astfel, conform cercetării, când o pacientă se îngraşă cu 10% din greutatea ei, riscul ca neoplazia mamară să reapară creşte cu 14% faţă de femeilor care nu iau în greutate după ce le-a fost extirpată tumora.
Specialiştii spun că fenomenul apare din cauza celulelor adipoase, care ar favoriza răspândirea celulelor canceroase.
Economia mondială se află la o distanţă foarte mică de o criză alimentară de amploare.
Aceasta a fost declaraţia preşedintelui Băncii Mondiale, care a adăugat că anul trecut, 44 de milioane de oameni au coborât sub pragul sărăciei din cauza preţurilor mai mari la alimente, iar în avans de 10% al indicelui preţurilor ar împinge alte 10 milioane de persoane sub limita sărăciei.
Indicele preţurilor la alimente calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite a înregistrat o creştere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar în februarie a atins un nivel record.
Şeful Băncii Mondiale se opune interzicerii exporturilor, practică folosită de unele state pentru a menţine, artificial, preţurile scăzute.
Ministerul Sănătăţii va achiziţiona din import 800.000 de doze de vaccin anti-TBC pentru bebeluşi.
Acestea trebuie administrate în primele 24 de ore de la naştere.
Potrivit ministerului, Institutul Cantacuzino nu mai produce acest vaccin din 2009 şi a rămas fără autorizaţie de producţie a oricărui vaccin, din februarie 2010.
Guvernul va permite primăriilor să majoreze taxele şi impozitele în funcţie de necesităţile locale.
În acest sens va fi introdus un sistem în care suma impozabilă a clădirilor şi terenurilor din intravilan va fi raportată la valoarea mai mare de piaţă a acestora.
Argumentul pentru această modificare îl reprezintă creşterea autonomiei colectivităţilor locale prin transferul de noi responsabilităţi decizionale, precum şi de resurse financiare şi patrimoniale.
Prevederea a fost inclusă în proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014.