Știri 4 mai 2015
Acestea vor fi aduse de o delegație din Grecia condusă de Preasfințitul Nichiforos de Amorio.
Constănțenii sunt așteptați de la ora 16.30 să întâmpine sfintele moaște la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou.
Cu acest prilej, Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din localitatea Târgușor, jud. Constanța își va sărbători hramul.
Astfel, în această seară de la ora 21.00 va fi oficiată Vecernia mare, urmată de Litia și Utrenia.
Apoi, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie de la ora 00.00, alături de Preasfințitul Nichiforos de Amorio.
De asemenea, se va sfinți și racla în care vor fi așezate veșmintele Sfântului Efrem cel Nou.
Acestea vor fi aduse de la Mănăstirea Bunavestire din insula Nea Makri, în Grecia, unde se află și moaștele Sfântului Efrem cel Nou.
Prima conferinţă internaţională cu privire la abordarea raporturilor dintre media digitală şi pastoraţia ortodoxă va avea loc la Atena.
Aceasta îşi propune o coordonare a eforturilor pentru o mai bună răspândire a cuvântului Evangheliei către utilizatorii de internet.
De asemenea, un alt obiectiv este alcătuirea unei baze comune pentru promovarea valorilor creştin-ortodoxe tradiţionale printre oamenii de bunăvoinţă.
La lucrările conferinţei de la Atena din perioada 7-9 mai, vor fi prezenţi 75 de conferenţiari, clerici şi mireni din 21 de ţări ale lumii.
Conferinţa este organizată sub patronajul spiritual al Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului.
Hypermarketurile ar putea fi obligate să promoveze produsele tradiționale românești.
Mai deputaţi au propus, printr-un proiect de lege, ca marile lanțuri de magazine să fie obligate să acorde spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate tradiţional.
În caz contrar, acestea ar putea fi sancţionate cu amenzi între 2.500 lei şi 5.000 lei.
Astăzi este Ziua Naţională a Inimii.
Această zi a fost introdusă de Academia de Ştiinţe Medicale şi are ca scop combaterea factorilor de risc cardio-vascular.
Cu acest prilej, medicii cardiologi din România ne oferă câteva recomandări pentru a preveni îmbolnăvirile.
Pentru o inimă sănătoasă, aceştia ne sfătuiesc să ţinem sub control tensiunea arterială, să consumăm cât mai puţine grăsimi de origine animală, să ne menţinem glicemia în limite normale dar şi să renunţăm la fumat şi să eliminăm stresul.
În prezent, aproximativ şapte milioane de români suferă de boli cardiovasculare, iar ţara noastră se află pe al treilea loc în lume în ceea ce priveşte decesele provocate de aceste afecţiuni.
S-a dat startul ediției de primăvară a programului Vacanțe la țară.
Astfel, turiștii pot descoperi viața satului și tradițiile locurilor vizitate.
Tarifele recomandate pensiunilor pornesc de la 175 de lei/persoană la pensiuni de 2 margarete, de la 225 de lei/persoană pensiuni de 3 și 4 margarete, şi pot ajunge până la 290 de lei/persoană iar la pensiunile de 5 margarete.
În tarif sunt incluse 5 nopți de cazare în cameră dublă, respectiv 6 zile, prima noapte de cazare fiind aferentă zilei de duminică.
Rezervările se pot face direct la pensiuni, prin agențiile membre ANAT sau prin filialele ANTREC.
Astăzi începe Programul Rabla pentru persoane juridice.
Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, în cadrul programului sunt alocate 5.000 de vouchere.
Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu.
Din totalul bugetului alocat, 37,5 milioane lei vor fi destinați pentru persoanele juridice, inclusiv instituții publice, operatori economici fără personalitate juridică, organizații profesionale care sunt organizate și își desfășoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.
Introducerea cardului de sănătate la 1mai nu modifică drepturile asiguraţilor la îngrijiri medicale.
Serviciile medicale de urgenţă se vor oferi fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.
De asemenea, copiii până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiază de servicii medicale conform legii.
Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.
Depresia modifică structura ADN-ului uman.
De asemenea, ar putea declanşa îmbătrânirea prematură, după cum afirmă cercetătorii britanici.
Ei au realizat un studiu pe un eşantion de 11.000 de persoane care erau victime ale depresiei.
Savanţii nu au găsit o genă care să fie asociată cu această tulburare a stării de dispoziţie, însă au descoperit o legătură între depresie și creşterea ADN-ului mitocondrial.
Această descoperire ar putea contribui la o detectare într-un stadiu incipient al afecţiunii și la o ameliorare a tratamentelor contra acestei tulburări mintale.
Suplimentele cu multivitamine cresc riscul de cancer.
Un studiu bazat pe analizarea rezultatelor unor cercetări realizate pe o perioadă de peste două decenii arată că suplimentele cu vitamine cresc mai degrabă riscul de îmbolnăvire de cancer decât să îl scadă, aşa cum s-a crezut mult timp.
Astfel, suplimentele cu acid folic duc la o creştere cu 20% a riscului de cancer mamar.
Mai mult, femeile care includeau cel mai mare nivel de acid folic în alimentaţie, în principal prin intermediul suplimentelor nutriţionale, aveau un risc cu 32% mai mare de a dezvolta cancer mamar, comparativ cu femeile care consumau foarte puţin acid folic.
În cazul bărbaților, mai multe studii au arătat că suplimentele cu vitamina E pot dubla riscul de cancer de prostată.