Știri 11 mai 2015
Cuvântul de învățătură aparține Înaltpreasfințitului Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului, care a sfințit ieri o nouă biserică în Năvodari, cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare”
Înaltpreasfințitului Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului.
Părintele paroh Petrea Leonard Florinel a spus că cei ce au fost prezenți la slujba de sfințire au fost cuprinși de emoție.
Părintele paroh Petrea Leonard Florinel
Prezent la eveniment,primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei a subliniat că sfințirea unei noi biserici reprezintă o mărturie de credință, chiar dacă unii se împotrivesc.
Primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei
La Sfârşitul Slujbei părintele paroh Petrea Leonard Florinel a fost hirotesit iconom stavrofor, iar părintele coslujitor a fost înălţat la treaptă de iconom.
Deasemenea au fost oferite diplome de ctitorie celor ce au ajutat la ridicarea sfântului lăcaş.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
Biserica Sfantul Constantin din Menemen, în Turcia, s-a deschis ieri, pentru prima sa slujba dupa 93 de ani.
La eveniment a participat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I.
Un măslin a fost plantat in fata bisericii și mai multi porumbei au fost eliberati, într-un mesaj simbolic de pace și unitate, în timpul ceremoniei de deschidere.
Primarul orașului, a subliniat faptul că restaurarea bisericilor din district, reprezinta o politică foarte importantă.
Biserica a fost abandonata în 1922, după un schimb de populație între Grecia și Turcia, in urma Primului Război Mondial.
O parte dintre constănțeni vor rămâne mâine fără apă potabilă.
Astfel, în intervalul 9.00 – 13.00, nu voravea apă rece constănțenii de pe străzile Izvor – Soveja – Ștefăniță Vodă – Bogdan Vasile, precum și cei alimentați prin punctele termice din zonă.
Proiectul de lege potrivit căruia şoferii care transportă autostopişti fără autorizaţie de taxi să fie sancţionaţi cu amenzi drastice a fost adoptat.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a dat aviz pozitiv cu 298 de voturi pentru şi două împotrivă.
Potrivit actului normativ, transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se va realiza numai de către transportatorii autorizaţi care deţin autorizaţii taxi valabile.
De asemenea, transportul public de persoane contra cost, cu un autoturism fără autorizaţie va fi interzis.
Astfel, persoanele care obişnuiau să ia autostopişti „la ocazie” vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei.
Plățile în numerar au fost limitate de săptămâna trecută.
Actul normativ prevede că toate tranzacțiile mai mari de 50 de mii de lei între persoanele fizice să se facă numai prin transfer bancar.
Aceasta înseamnă costuri suplimentare, pentru că băncile vor taxa orice virament sau deschidere de cont.
De asemenea, între persoanele fizice și juridice nu se pot realiza plăți în numerar mai mari de 10 mii de lei.
Și cei care pleacă în delegații au restricții financiare.
Cuantumul diurnei nu poate fi mai mare de 5.000 de lei, pentru o zi. Nerespectarea acestor limitări se sancționează cu o amendă de 10 la sută din suma care depășește pragul stabilit.
Noul proiect de lege a educaţiei va fi lansat luna viitoare în dezbatere publică.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.
El a mai spus, că printre principalele puncte ale actului normativ se află şi admiterea la liceu, pentru care s-ar putea da din nou examen.
Anunţul ministrului Câmpeanu vine în contextul în care organizaţiile studenţeşti au cerut modificarea actualei Legi a educaţiei.
Studenţii au ocupat săptămâna trecută amfiteatrele din mai multe centre universitare, fiind nemulţumiţi, de subfinanţarea din învăţământ.
De astăzi încep înscrierile la grădiniţă pentru copiii nou-veniţi în sistem
Procesul vizează anul şcolar 2015-2016 şi se va derula până la data de 1 august.
Orarul înscrierilor la grădiniţe va fi stabilit de fiecare unitate de învăţământ în parte şi va fi afişat la loc vizibil.
După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare grupelor de vârstă, dar şi pe baza criteriilor generale de departajare, atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri.
80% din peştele consumat de români este din import.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, românii consumă între 4 și 4,5 kg de pește pe an, adică de cinci ori mai puțin decât media înregistrată în țările UE.
Aici, consumul mediu anual de pește este 20 kg pe locuitor.
Cei mai mari consumatori de peste din Europa sunt Portugalia sau Spania, de 50 – 60 kg.
La nivel mondial, cei mai mari consumatori de pește sunt japonezii, cu peste 90 kg pe locuitor și pe an.
Românii sunt printre cei mai risipitori cetățeni ai Europei.
Deşi puterea de cumpărare este net inferioară altor europeni, ponderea românilor care cumpără mai multă mâncare decât pot consuma este mai mare decât cea a suedezilor, danezilor sau finlandezilor.
Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, aproximativ 45% dintre români cumpără în mod regulat mai multă mâncare decât pot consuma. Există însă şi europeni care aruncă mai mult decât noi, astfel că în Italia, 51,9% din cetăţeni cumpără prea multă mâncare, în Franţa ponderea acestora este de 53,3% iar în Germania de 49.3%.