Știri 13 mai 2015
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a stabilit ca dată de sărbătoare pe 29 iunie sau 12 iulie, după calendarul iulian.
Pe 13 ianuarie 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Constantinopol l-a canonizat pe Sfântul Cuvios Paisie de la Muntele Athos.
Creştinii pakistanezi cer să li se permită pelerinajele la locurile sfinte din Israel.
Frăţia Oamenilor lui Dumnezeu din Pakistan, o organizație creștină care monitorizează relațiile diplomatice cu Israelul, a organizat un protest, duminică, în fața unui club de presă, pentru a solicita ridicarea interdicției de călătorie pentru creştinii pakistanezi în Israel.
Un reprezentant al organizației a declarat că, întrucât Pakistanul nu recunoaște Statul Israel și nu menține relații diplomatice cu acesta, comunitatea creștină din Pakistan a fost privată de drepturile ei legitime religioase.
Creștinii sunt de părere că așa cum musulmanii pot merge liber la Mecca și Medina în pelerinaj, și ei au dreptul de a-și exercita obligațiile religioase garantate de constituția Pakistanului.
Cetăţenii care aruncă gunoaie pe ferestrele apartamentelor sau din maşini ar putea primi amenzi drastice.
Așa prevede un proiect de act normativ adoptat tacit luni de Senat.
Potrivit acestuia, amenzile vor fi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.
Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie să treacă și de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Ordonanţa care prevede reducerea TVA la alimente la 9%, de la 1 iunie, a primit votul senatorilor.
Ei au fost de acord ca reducerea TVA să se aplice pentru alimente, inclusiv pentru băuturi, cu excepţia celor alcoolice, dar şi pentru serviciile de restaurant şi catering.
Proiectul de lege va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Senatul a adoptat și un amendament care prevede ca reducerea nivelului accizelor la băuturile spirtoase, inclusă și în proiectul noului Cod Fiscal, să intre în vigoare de la data de 1 octombrie 2015 și nu de la 1 ianuarie 2016.
Gravidele neasigurate ar putea să plătească nașterea, chiar dacă legea le asigură gratuitate.
Conducerea Spitalului Județean Constanța a înștiințat atât Ministerul Sănătății cât și Casa de Asigurări de Sănătate despre problemele cu care se confruntă, pentru a fi găsite soluții rapide.
Totodată, medicii constănțeni dau asigurări că niciun pacient nu va rămâne fără tratament chiar dacă nu are cardul la el.
În plus, cardul de sănătate este cerut doar la externare, când se validează faptul că bolnavul a beneficiat de asistență medicală.
Reprezentanții CJAS spun că asigurații nu sunt obligați să meargă la doctor doar pentru activarea cardului și că acest lucru se poate face la primul consult.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins proiectul de lege cu privire la parteneriatul civil.
Propunerea legislativă prevede că parteneriatul civil este un contract încheiat, fără discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc.
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române a spus că acest proiect este „o încercare de subminare a familiei tradiţionale şi încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex”.
După întocmirea raportului de către Comisia juridică, propunerea legislativă va fi supusă la vot în plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional.
Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au respins cererea de reexaminare a Codului Silvic.
Aceasta a fost cerută de preşedintele Klaus Iohannis, cu 35 de voturi împotrivă și 21 voturi pentru.
Opoziţia a fost nemulţumită deoarece cererea de reexaminare s-a supus la vot in integralitate si nu au avut loc discuţii pe articole.
Codul Silvic stabilește printre altele, acordarea de compensaţii proprietarilor de pădure care nu au voie să exploateze și controlarea transporturilor de masă lemnoasă.
Proiectul conține și prevederi cu impact negativ, cum ar fi că proprietarii care deţin mai puţin de 10 ha de pădure pot exploata fără amenajamente silvice sau că posesorii de pădure pot să scoată din fondul forestier până la 250 mp pentru a construi case de vacanță.
Legea care interzice fumatul în toate instituţiile, în hoteluri, baruri, dar şi în locurile de joacă pentru copii și parcuri a fost adoptată de Senat.
Reprezentanţii medicilor şi pacienţilor spun că este absolut necesară o astfel de lege.
Potrivit acestora, măsura ar contribui la scăderea cu 16% a spitalizărilor pentru boli cardiace și boli respiratorii.
La rândul lor, administratorii localurilor şi sălilor de jocuri de noroc propun interzicerea treptată a fumatului.
Legea prevede amenzi de până la 5.000 de lei pentru nerespectarea ei și urmează să fie votată în Camera Deputaților.
Reabilitarea zonei Peninsulare a fost finalizată.
Lucrările au durat doi ani, iar valoarea proiectului este de aproape 38 de milioane de lei din care aproape 25 de milioane sunt bani europeni.
Reabilitarea a fost integrală, de la infrastructura rutieră la utilități și dotări urbane.
În prezent, se lucrează la proiectul prin care șoferii nu vor mai putea parca oriunde, iar pe unele alei accesul auto va fi strict interzis.
Astfel, mașinile vor circula numai pe partea exterioară a Peninsulei, care cuprinde străzile Termele Romane, Regina Elisabeta, iar din dreptul Bisericii Grecești, pe Mircea cel Bătrân. Noile reguli vor fi marcate cu indicatoare rutiere.
Peste 50 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet până în 2020, la nivel mondial.
Potrivit unui oficial american, numărul atacurilor cibernetice crește în Europa și în întreaga lume și trebuie identificate soluțiile tehnologice și politicile necesare pentru protejare.
Potențialele beneficii pentru societate și economiile țărilor sunt enorme, dar acest lucru înseamnă și o creștere a numărului de ținte ale hackerilor.
Guvernul României, împreună cu Departamentul Comerțului al SUA și Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București, a organizat, zilele acestea, la Palatul Parlamentului, Summitul Regional de Securitate Cibernetică.