Știri 18 mai 2015
Cu acest prilej, Arhiepiscopia Tomisului organizează o serie de evenimente religioase.
Astfel, miercuri, de la ora 15.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Stejaru cu hramul Înălțarea Domnului, urmată de o procesiune religioasă, desfășurată pe străzile Constanței, cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion.
Evenimentul va începe la ora 18.30 de la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și se va desfășura pe următorul traseu: str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân, b-dul. Mamaia, str. Mihai Viteazul, str. Călugăreni, Str. Ştefan Mihăileanu, la biserica „Sf. Împăraţi Constantin și Elena”.
Apoi, de la ora 20.45, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la capela militară „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” din zona Doraly.
Aici vor fi aduse moaștele Sf. Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfintei Marina, care vor fi dăruite bisericii de către IPS Teodosie.
Joi, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica închinată celor doi sfinți împărați, situată pe strada Ștefan Mihăileanu, apoi, de la ora 13.00, va oficia slujba de pomenire a eroilor la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial și Grupul funerar al eroilor Revoluției din decembrie 1989 din Cimitirul central.
De la ora 14.30, cu prilejul hramului bisericii din localitatea Dulgheru (com. Saraiu), ierarhul tomitan va oficia slujba de Te Deum, urmat de un concert al Coralei „Armonia”.
Campaniile electorale vor fi făcute cu bani de la bugetul de stat.
De asemenea, formațiunile politice vor putea să contracteze împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin virament bancar, și vor fi nevoite să returneze banii în maxim trei ani.
Dacă nu se respectă termenul, atunci împrumuturile intră la categoria de donaţii.
Prevederile sunt cuprinse într-o lege cu privire la finanțarea activității partidelor politice și campaniilor electorale, care a fost semnată, sâmbătă, de președintele Klaus Iohannis.
Mii de români reveniţi în țară cer echivalarea studiilor.
Peste 7.400 de elevi care au revenit din străinătate au cerut echivalarea studiilor pentru înscrierea într-o şcoală din România.
Potrivit Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi sunt din Bucureşti şi judeţul Bacău, iar cei mai puţini din Gorj şi Covasna.
La Constanța, 200 de elevi au cerut să revină în școli.
Festivalul de Artă Corală se va desfășura joi la Constanța.
Acesta este dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii orașului Constanța.
La eveniment vor participa coralele Gherontie Nicolau și Teodoxa, Grupul psaltic al Seminarului Teologic Liceal Sf. Dionisie Exiguul și Grupul psaltic Sf. Vasile cel Mare.
Totodată, Corala Bărbătească Armonia va susține un recital.
Festivalul va avea loc la Casa de Cultură din Constanța, de la orele 17.30.
Intrarea va fi liberă.
Solistul coralei bărbătești Armonia, Alexandru Chiriac a câștigat premiul I și două premii speciale la Festivalul și Concursul Național de interpretare a Liedului “Ionel Perlea”.
Acesta s-a desfășurat zilele trecute la Slobozia.
Alexandru Chiriac a mai câștigat marele premiu la Festivalul de romanțe Crizantema de Aur care a avut loc în 2013 la Târgoviște.
Trei tineri inventatori români au fost medaliaţi cu aur şi dublu premiaţi la Salonul de Invenţii de la Geneva.
Costin Alexandru, Tudor Constantinescu şi Corneliu Birtok-Băneasa au convins juriul cu un dispozitiv ingenios cu ajutorul căruia se poate alimenta lichid de parbriz, fără a se mai folosi actualele recipiente de plastic.
Ei au pus la punct o tehnologie care, în aparenţă, este destul de simplă.
Ministerul Finanţelor va elimina obligativitatea taxării bacşişului.
Potrivit ministrului Eugen Teodorovici, modificarea ar putea fi operata de la 1 iunie, de către Parlament.
Odată cu eliminarea taxării bacşişului, va dispărea și obligativitatea deţinerii registrului de bani personali pentru angajaţi.
Eugen Teodorovici a precizat că prevederile ordonanţei se aplica până la eliminarea acesteia, iar pentru bonurile fiscale emise pentru bacşiş până la 1 iunie comercianţii vor fi impozitaţi cu 16%.
Cartierul creştin din Ierusalim a fost atacat.
Conform activiștilor pentru drepturile omului, un grup de indivizi a întreprins un raid barbar pe teritoriul creștin.
Ca urmare, o mănăstire ce aparține unei jurisdicții a Bisericii Etiopiene a fost avariată, împreună cu mai multe case și magazine ale creștinilor.
Extremiștii au vandalizat, de asemenea, o cruce memorială, care se afla la ușile clădirii birourilor Mitropoliei Etiopiene.
Atacatorii au fost auziţi strigând blesteme la adresa “închinătorilor crucii”, “deloc tipice societății palestiniene”, potrivit experților.
Elevii claselor a 2-a încep evaluările.
Astăzi, este programată proba scrisă la limba română, iar mâine – cea de citire.
Miercuri, vor fi testate cunoştinţele de matematică, iar elevii minorităţilor naţionale vor fi verificaţi şi la limba maternă.
Din 26 mai, vor da evaluări elevii claselor a IV-a.
Notele nu se trec în catalog.
România şi Ucraina au semnat acordul pentru micul trafic de frontieră.
Românii şi ucrainenii din localităţile de graniţă vor putea trece dintr-o ţară în alta doar pe baza unui permis.
Primele permise vor fi înmânate în cadru festiv la începutul lunii iulie.
Până atunci, cetăţenii care locuiesc la maxim 30 de kilometri de graniţă, pot depune cereri pentru obţinerea lor.
Pentru a permite trecerea liberă peste graniţă permisele trebuie însoţite d e un paşaport valabil.
Ministrul Finanţelor vrea sa introducă impozitul forfetar în Codul Fiscal și să îl aplice la 1 ianuarie 2016.
În opinia sa, introducerea unui astfel de impozit va fi benefică pentru toți actorii implicați.
Astfel, măsura ar duce la combaterea evaziunii fiscale, iar controalele ANAF s-ar reduce considerabil.
Ministrul a reluat vineri discuțiile cu mediul de afaceri pe această temă.