Știri 19 mai 2015
Cu acest prilej, Arhiepiscopia Tomisului organizează o serie de evenimente religioase.
Astfel, miercuri, de la ora 15.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Stejaru cu hramul Înălțarea Domnului, urmată de o procesiune religioasă, desfășurată pe străzile Constanței, cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion.
Evenimentul va începe la ora 18.30 de la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și se va desfășura pe următorul traseu: str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân, b-dul. Mamaia, str. Mihai Viteazul, str. Călugăreni, Str. Ştefan Mihăileanu, la biserica „Sf. Împăraţi Constantin și Elena”.
Apoi, de la ora 20.45, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la capela militară „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” din zona Doraly.
Aici vor fi aduse moaștele Sf. Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfintei Marina, care vor fi dăruite bisericii de către IPS Teodosie.
Joi, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica închinată celor doi sfinți împărați, situată pe strada Ștefan Mihăileanu, apoi, de la ora 13.00, va oficia slujba de pomenire a eroilor la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial și Grupul funerar al eroilor Revoluției din decembrie 1989 din Cimitirul central.
De la ora 14.30, cu prilejul hramului bisericii din localitatea Dulgheru (com. Saraiu), ierarhul tomitan va oficia slujba de Te Deum, urmat de un concert al Coralei „Armonia”.
Și Mănăstirea Sf. Elena de la Mare își va sărbători joi hramul.
Astfel, de la ora 8.30 se va oficia slujba Utreniei, apoi de la ora 9.30 va fi săvârșită sf. liturghie.
Mănăstirea este situată în localitatea Costinești.
Festivalul de Artă Corală se va desfășura joi la Constanța.
Acesta este dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii orașului Constanța și va avea loc la Casa de Cultură, de la orele 17.30.
La eveniment vor participa coralele Gherontie Nicolau și Teodoxa, Grupul psaltic al Seminarului Teologic Liceal Sf. Dionisie Exiguul și Grupul psaltic Sf. Vasile cel Mare.
Totodată, Corala Bărbătească Armonia va susține un recital.
Intrarea va fi liberă.
Un cardinal leton acuză Uniunea Europeană că promovează homosexualitatea.
El consideră că politica Uniunii este mai rea decât cea a lui Hitler sau Stalin, deoarece aceștia au reprimat violent homosexualitatea.
Cardinalul a mai afirmat că Uniunea Europeană a lansat o cruciadă internă împotriva credinţei creştine.
Unul dintre cele mai mari festivaluri homosexuale din Europa, Europride, va avea loc la Riga în perioada 15 – 21 iunie.
Senatul a respins ieri moţiunea simplă pe tema alocaţiilor pentru copii.
În timpul dezbaterilor, s-a arătat că alocaţia de stat de 42 de lei nu a mai fost modificată de peste şase ani, în ciuda faptului că preţurile au crescut cu cel puţin 20% în acest interval.
Potrivit textului moţiunii, din cei 3,7 milioane de copii, aproximativ 400.000 nu sunt înscrişi în nicio formă de învăţământ, iar rata abandonului şcolar primar şi gimnazial s-a triplat în ultimii 15 ani.
Totodată, potrivit datelor Băncii Mondiale şi UNICEF, circa 250.000 de copii din România trăiesc în sărăcie absolută.
Înscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisă a părinţilor.
Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major sau a părintelui.
Senatorii și-au dat ieri votul final pe proiectul de act normativ care pune în acord Legea educaţiei cu decizia Curţii Constituţionale, în privinţa înscrierii la ora de Religie.
Proiectul de lege a trecut cu 119 voturi “pentru” și două “împotrivă”, iar Senatul este camera decizională.
Românii sunt tot mai dependenți de internetul mobil.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii în a doua jumătate a anului trecut consumul mediu lunar de date mobile a crescut cu 40%.
Conform ANCOM, un utilizator intensiv consumă lunar 465 MB, trimite peste 200 SMS-uri naționale și vorbește în medie 600 minute în rețea și 140 de minute în afara rețelei.
Pasajul din zona Gării se va închide.
Până pe 15 septembrie pasajului pietonal și auto din dreptul podului CFR de la intersecția străzii Albastre cu șoseaua Mangaliei va intra în reabilitare.
În intervalul menționat se va circula pe ruta ocolitoare b-dul I.C. Brătianu – pasajul CF str. Cumpenei – str. Justiției – str. Albastră.
Comisia Europeană analizează intenţiile Guvernului român de a restricţiona exportul de lemn românesc.
Aceasta va lua măsuri potrivite, dacă va constata încălcări ale legislaţiei Uniunii Europene.
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică două proiecte de Ordonanţă de Urgență, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, precum și suspendarea temporara a acestora.
Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate “având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătății și siguranţei cetăţenilor, precum și impactul asupra mediului”.
OMS înfiinţează un fond de 100 de milioane de dolari pentru urgenţe sanitare.
Inițiativa a fost comunicată în cadrul adunării generale a OMS, de la Geneva și își propune să adopte mai multe rezoluții referitoare la politicile din domeniul sanitar.
Prima sesiune a reuniunii a fost inaugurată de cancelarul german, Angela Merkel, care a cerut organizației să pregătească un plan de acțiune pentru a face față corespunzător unor viitoare epidemii sau crize în sectorul de sănătate publică.
Șeful guvernului de la Berlin a cerut statelor membre să colaboreze cu OMS pentru combaterea rezistenței la tratamente antimicrobiene, care este “o problemă de importanță capitală.
Peste 4 milioane de români au fost internaţi în spital, în decurs de un an.
Potrivit unei statistici, patru din zece români suferă de inimă şi peste 80.000, de cancer.
Astfel, statul a decontat anul trecut aproape 70 de milioane de euro numai pentru analize.
Faptul că românii merg la medic şi astfel bolile nu sunt prevenite, aduce ţara noastră pe un loc fruntaş în rândul deceselor provocate de afecţiuni care pot fi tratate la timp.