Știri 20 mai 2015
Cu acest prilej, Arhiepiscopia Tomisului organizează o serie de evenimente religioase.
Astfel, astăzi, de la ora 15.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Stejaru cu hramul Înălțarea Domnului, urmată de o procesiune religioasă, desfășurată pe străzile Constanței, cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion.
Evenimentul va începe la ora 18.30 de la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și se va desfășura pe următorul traseu: str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân, b-dul. Mamaia, str. Mihai Viteazul, str. Călugăreni, Str. Ştefan Mihăileanu, la biserica „Sf. Împăraţi Constantin și Elena”.
Apoi, de la ora 20.45, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la capela militară „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” din zona Doraly.
Aici vor fi aduse moaștele Sf. Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfintei Marina, care vor fi dăruite bisericii de către IPS Teodosie.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica închinată celor doi sfinți împărați, situată pe strada Ștefan Mihăileanu, apoi, de la ora 13.00, va oficia slujba de pomenire a eroilor la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial și Grupul funerar al eroilor Revoluției din decembrie 1989 din Cimitirul central.
De la ora 14.30, cu prilejul hramului bisericii din localitatea Dulgheru (com. Saraiu), ierarhul tomitan va oficia slujba de Te Deum, urmat de un concert al Coralei „Armonia”.
Și Mănăstirea Sf. Elena de la Mare își va sărbători mâine hramul.
Astfel, de la ora 8.30 se va oficia slujba Utreniei, apoi de la ora 9.30 va fi săvârșită sf. liturghie.
Mănăstirea este situată în localitatea Costinești.
Festivalul de Artă Corală se va desfășura mâine la Constanța.
Acesta este dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii orașului Constanța și va avea loc la Casa de Cultură, de la orele 17.30.
La eveniment vor participa coralele Gherontie Nicolau și Teodoxa, Grupul psaltic al Seminarului Teologic Liceal Sf. Dionisie Exiguul și Grupul psaltic Sf. Vasile cel Mare.
Totodată, Corala Bărbătească Armonia va susține un recital.
Intrarea va fi liberă.
Astăzi se împlinesc 1690 de ani de la întrunirea primului Sinod Ecumenic al Bisericii.
Acesta a fost convocat de Împăratul Constantin cel Mare, pe 20 mai 325 d.Hr.
Sinodul a avut loc la Niceea, în provincia Bitinia din Asia Mică și a instituit regula pentru toate Sinoadele Ecumenice ulterioare.
A abordat în primul rând problema arianismului și a stabilit o primă formă a Crezului de la Niceea și o primă regulă pentru calcularea datei Paștilor.
Sinodul s-a încheiat pe 25 iulie 325 și este prăznuit în Biserica Ortodoxă în a şaptea duminică după Paşti.
La Constanța se va desfășura astăzi conferința cu tema ’’Dialogul Intercultural și Interreligios’’.
Aceasta va fi susținută de fostul ambasador al Republicii Irak la București și adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Rep. Irak, Dr. Omer Ahmed Karim Berzinji.
Evenimentul va avea loc de la ora 12 la Sala Senatului din Campusul Universității Ovidius.
Conferința este organizată de Facultatea de Teologie și Centrul de Studii și Cercetări Religioase și Juridico-Canonice al celor Trei Religii Monoteiste.
Armata, Biserica și Jandarmeria rămân în topul încrederii românilor.
Clasamentul instituțiilor interne este condus de Armată cu 74,3% încredere multă și foarte multă, urmată de Biserică cu 62,3%.
Pe poziția a treia se află Jandarmeria, care se bucură de aprecierea a 62% dintre români.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, în perioada 23 — 30 aprilie 2015, pe un eșantion de peste 1.000 de persoane.
Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost avizată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.
Legea prevede ca un debitor care nu îşi mai poate achita datoriile să poată fi ajutat cu un plan de rambursare pe 5 ani sub supravegherea unei comisii de insolvenţă.
Proiectul de lege a stârnit multe controverse, iar principalele obiecţii au venit din partea băncilor, care au susţinut că o astfel de lege ar putea încuraja datornicii să nu îşi mai plătească la timp datoriile.
Documentul va intra la vot final în plenul camerei, care este for decizional.
Elevii care nu folosesc telefoanele mobile la școală au performanțe mai mari.
Potrivit unui studiu britanic, în şcolile care au interzis folosirea telefoanelor mobile, adolescenţii au obţinut rezultate la teste mai bune cu 7%, faţă de cei de la şcoli unde telefoanele sunt permise.
Creşterea este şi mai mare, de aproape 15%, în cazul elevilor consideraţi slabi.
Deputaţii europeni solicită interzicerea strictă a utilizării antibioticelor fără prescripţie.
Aceștia au votat ieri o rezoluţie prin care propun măsuri de îmbunătăţire a siguranţei pacienţilor.
Prin aceasta, oficialii europeni doresc combaterea rezistenţei tot mai mari la antibiotice.
În fiecare an, 25.000 de cetăţeni mor în Europa din cauza rezistenţei tot mai mari la antimicrobialele existente.
Totodată, între 8 și 12% dintre pacienții din spitalele UE suferă efecte adverse, jumătate dintre acestea putând fi evitate.
Cele mai frecvente efecte adverse asociate asistenței medicale sunt infecțiile, efectele secundare ale medicației și complicațiile din timpul sau de după intervențiile chirurgicale.
România este printre primele trei ţări din Uniunea Europeană, în ce priveşte abandonul şcolar.
Avem de trei ori mai mulţi elevi care abandonează şcoala decât cei din Polonia, iar în Germania, abandonul şcolar este la jumătate faţă de ţara noastră, după cum arată cele mai recente date Eurostat.
Ţara noastră ocupa anul trecut locul 26 din 28, la nivelul Uniunii Europene, în ce priveşte abandonul şcolar.
Aproape 20% dintre românii cu vârste între 18 şi 24 de ani, care au absolvit cel mult gimnaziul, nu au vrut să continue studiile, iar procentul este în creştere faţă de perioada 2012-2013.
La nivel european, doar Malta şi Spania stau mai prost, în ce priveşte abandonul şcolar, cu procente de peste 20%.
Legea indemnizației de creștere a copilului ar putea fi modificată.
Ministerul Muncii ia în calcul eliminarea plafonului de 3400 de lei, valoarea maximă a indemnizaţiei pe care o pot primi în acest moment mamele aflate în concediul de creştere a copilului.
Creșterea indemnizației pentru mame vine în contextul în care, potrivit ultimelor studii realizate de Institutul Național de Statistică, natalitatea în România a ajuns la jumătate față de acum 20 de ani.
În prezent, părinții care intră în concediu de creștere a copilului primesc o indemnizație în valoare de 85% din media veniturilor nete, dar nu mai mult de 3.400 lei, dacă optează pentru un concediu de un an, și 1.200 lei, dacă aleg să stea acasă cu copilul 2 ani.
Copiii români sunt printre cei mai fericiţi din lume.
Conform unui studiu cei mai fericiți copii din lume trăiesc, în Turcia, România și Columbia.
La polul opus se situează cei din Coreea de Sud și Africa de Sud.
Deși copiii sud-coreeni trăiesc, în general, într-un confort material ridicat, lipsa satisfacției lor este cauzată de intensa presiune școlară.
Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 53.000 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani.
Salariul minim pe economie va fi 1.200 lei din ianuarie 2016.
Anunțul a fost făcut ieri de ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Aceasta a adăugat că cel mai mare salariu va fi cel al președintelui României, care va fi egal cu cel al președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, al premierului, al președintelui Camerei Deputaților și al președintelui Senatului.
Pentru anul acesta, creșteri salariale vor fi doar în două sectoare: sănătate și învățământ.