Știri 10 iunie 2015
Cu acest prilej, biserica Sf. Nectarie din cartierul constănțean Medeea își va sărbători cel de-al doilea hram.
Astăzi, de la ora 17, vor sosi spre închinare centura Sfântului Nectarie de la Sihăstria Putnei și Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni Odighitria din Odessa.
Totodată, sâmbătă, de la ora 7.45, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sf. liturghie arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Nectarie, Teodor Tiron, Luca al Crimeei, Vasile cel Mare, Gheorghe, Trifon Romanul și Veșmântului Sfintei Cuvioase Parascheva.
La Constanța se va desfășura o conferință pe teme politice și religioase.
Aceasta se intitulează ’’Biserica și Gulagul în România. Ultima redută instituţională în confruntare cu ideologia și faptele regimului comunist-ateu (1944-1989)” și se va desfășura sub patronajul Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Evenimentul va avea loc mâine de la ora 10 în Sala Senatului din Campusul Universității Ovidius.
Vor conferenția din partea Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, Prof.Dr.Radu Ciuceanu, Conf.Univ.Dr. Octavian Roske, Dr.Vitalii Văratic, Florin Bălănescu, Conf.Univ.Dr. Cristina Paiusan Nuica, Decan al Facultăţii de Istorie a Universității “Spiru Haret” din Bucureşti, Pr. Lect. Univ. Dr. Fabian Doboș, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolica a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Guner AKMOLLA, Membră a Uniunii Scriitorilor din Crimeea.
Conferința este organizată de Prof.Univ.Dr. Gheorghe Anghelescu și de Asist.Univ.Dr. Ionuț Chircalan.
O conferință dedicată Sfântului Apostol Andrei se va desfășura mâine la Constanța.
Aceasta se intitulează ’’Sfântul Apostol Andrei în conștiința poporului român. Mărturiile hărților atlasului lingvistic român’’ și va fi susținută de prof. univ. dr. Marin Petrișor, membru onorific al Academiei Oamenilor de Știință din România.
Evenimentul va avea loc de la ora 13 în fosta Sală a Senatului din Campusul Universității Ovidius, etaj 2.
Conferința este organizată de Arhiepiscopia Tomisului, Universitatea Ovidius și Institutul de Studii Religioase și Culturale.
ANM a emis o informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată pentru toată țara.
Aceasta intră în vigoare de la ora 12 și este valabilă până mâine la ora 3.
În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua în sudul şi în centrul ţării, precum şi la munte, unde vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor avea aspect de vijelie.
Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30…40 l/mp, cu precădere în zona Carpaţilor de Curbură, Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului.
Pe arii restrânse va cădea grindină, iar în restul teritoriului instabilitatea atmosferică se va manifesta izolat, mai ales în orele serii.
Unul din patru copii români nu este școlarizat.
Datele Institutului Național de Statistică arată faptul că 27% dintre copiii care ar trebui să frecventeze școala nu sunt cuprinși în sistemul de educație.
Tot INS confirmă faptul că aproximativ 9% din copii lipsesc anul acesta de la clasa pregătitoare.
Deputatul Raluca Turcan atrage atenția că “700.000 de copii trebuie cuprinși în sistem”.
Autobuzele supraetajate vor fi reintroduse de luna viitoare.
Anunțul a fost făcut de directorul adjunct al RATC, Dumitru Coiciu, care a precizat că acestea vor circula pe străzile Constanței din 10-12 iulie.
Tot după 1 iulie, RATC va introduce autobuzele care leagă Constanța de stațiunea Mamaia.
Pacienţii cu hepatită C care nu respectă schema de tratament sau nu îşi iau medicamentele ar putea plăti o parte din costuri.
Declarația a fost făcută de preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea. El a precizat că pacienţii cu hepatită C primesc degeaba medicamente foarte scumpe dacă nu le administrează corect.
Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat că administrarea tratamentului pentru hepatită C este foarte strictă şi trebuie să se efectueze cu foarte mare atenţie, pentru că, în caz contrar, virusul ar putea deveni mutant, iar acest lucru ar duce într-un timp mult mai scurt la ciroză hepatică.
Firmele primesc bani dacă angajează absolvenţi din promoția 2015.
În funcţie de studiile tinerilor, angajatorul primeşte de la stat, timp de 1 an, între 500 şi 750 de lei pentru fiecare absolvent pe care îl angajează, dacă îl încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată.
Subvențiile se acordă angajatorilor cu condiția ca absolvenții să fie înscriși ca persoane în căutarea unui loc de muncă la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.