Știri 16 iunie 2015
În actul normativ, Guvernul propune anularea obligaţiilor fiscale rezultate în urma reîncadrării de către ANAF a veniturilor din activităţi independente ca activităţi dependente, apărute până la 1 iunie 2015 şi neachitate.
Va fi anulată şi obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, neachitată, dar numai pentru persoanele a căror bază lunară de calcul este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014.
Guvernul României nu va introduce stagiul militar obligatoriu, însă este posibil un stagiu de voluntariat în armată.
Potrivit unui sondaj, 66% dintre respondenți sunt pentru înfiinţarea unui astfel de stagiu.
18% au votat pentru menţinerea actualului sistem, în timp ce 12% ar fi de acord cu voluntariatul dar ar dori ca statul să-i răsplătească într-un fel sau altul pentru acest serviciu.
Această măsură a fost anunţată iniţial de către Ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
Senatorii au adoptat un proiect de lege care stabileşte o serie de măsuri temporare pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intracomunitare de material lemnos.
Guvernul consideră că prin această iniţiativă legislativă vor fi descurajate tăierile ilegale de păduri.
Actul normativ instituie licenţa de supraveghere care trebuie să însoţească orice operaţiune de export şi livrare.
Acest document va conţine toate informaţiile referitoare la emitent, solicitant, marfă, destinaţie şi biroul vamal prin care se face exportul.
Proiectul de lege va fi trimis Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
CSM nu este de acord cu 20 dintre cele 22 de propuneri pentru modificarea Codurilor Penal și de Procedură Penal.
Consiliul a avizat negativ înlocuirea sintagmei „suspiciune rezonabilă” cu „indicii temeinice” atunci când vine vorba despre arestul preventiv.
Proiectul de modificare a Codurilor Penale prevedea că vor fi încătușați doar cei care sunt suspectați de fapte de violență.
O altă modificare dezincriminează conflictul de interese.
Și aceasta a fost respinsă de CSM.
Ministrul Justiției a declarat că sistemul judiciar funcționează fără probleme în prezent și nu e nevoie de modificările la Coduri.
ANM a emis o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, valabilă și pentru județul Constanța.
Astfel de la ora 12 până mâine la ora 23, în nordul, centrul şi estul ţării vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care izolat vor lua aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 50…60 l/mp.
Legea pentru apărarea României a fost aprobată de senatori.
Proiectul de lege prevede că documentele pentru planificarea apărării iau în considerare procesul de planificare a apărării în NATO, conceptul strategic al NATO și strategia de securitate a Uniunii Europene.
Proiectul mai prevede ca preşedintele țării, în cel mult 6 luni de la depunerea jurământului prezintă în Parlament Strategia naţională de apărare a țării, care se dezbate și se aprobă în şedinţa comună a celor două Camere.
România va trece de mâine la televiziunea digitală.
Tranziţia de la analogic la digital ne va aduce mai multe canale TV la o calitate superioară.
Până la finele anului viitor, semnalul clasic, analogic, va exista în paralel cu cel digital.
În urma adoptării de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă, Televiziunea Română va putea fi recepţionată terestru în continuare şi cu aparate TV şi antene clasice, până în data 31 decembrie 2016.
Doar puţin peste 20% dintre candidaţii la bacalaureat sunt vorbitori avansaţi ai limbii române.
Potrivit Ministerului Educaţiei, aproape 70% au primit certificatul de utilizator experimentat, iar 8,76% au primit certificatul de utilizator mediu.
Probele scrise ale examenului de bacalaureat, vor începe luni, 29 iunie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română.
Specialiştii români avertizează că în majoritatea zonelor de cultură din ţară se va instala “seceta pedologică”.
Astfel, rezerva de apă din sol are valori scăzute.
Datele ANM indică pentru anul 2015 instalarea fenomenului de secetă pedologică în Moldova și Banat, în cea mai mare parte a Dobrogei, Crișanei și Transilvaniei precum și în Sud-Est-ul Olteniei.
Mai mult, potrivit ministrului de resort, Centrul European de Prognoză a Vremii indică pentru lunile iulie și august, temperaturi ridicate și un nivel scăzut al precipitațiilor.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin spune că în funcţie de înţelegerea cu reprezentanţii Comisiei Europene, de la bugetul statului ar putea fi acordate ajutoare pentru fermierii ale căror culturi vor fi afectate de secetă.
Musulmanii cer ca bisericile creştine nefolosite, din Occident, să fie puse la dispoziţia lor.
Șeful Marii Moschei din Paris și șef al Consiliului Musulman Francez spune că “este același Dumnezeu”, deşi în Siria, Irak și în alte țări din Orientul Mijlociu creştinii sunt ucişi de islamiști, în prezent și li se cere o taxa speciala pentru faptul ca sunt creştini.
El a mai afirmat că riturile sunt similare, iar musulmanii și creștinii ar putea trăi unii lângă alţii.
Încă din anul 2012, un raport avertiza ca moscheile islamice sunt construite mai des în Franța, decât bisericile romano-catolice, iar numărul practicanţilor Islamului devenise mai mare decât al practicanţilor Creştinismului, Franţa găzduind cea mai mare comunitate musulmană din Europa.
TVA s-ar putea reduce la 9% si la consumul de apă.
Anunțul a fost făcut ieri de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Acesta a adăugat că măsura ar putea intra in vigoare atât pentru populaţie, cât si pentru mediul economic, de anul viitor.
Impactul pe buget este de 1,8 miliarde lei pe an.
Ministrul a mai declarat că acesta ar fi un sprijin pe partea de agricultura, prin irigatii.