Știri 22 iunie 2015
Acesta s-a născut la Bucureşti în anul 1765.
A fost ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, şi călugărit la Mănăstirea Neamţ.
În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost ales mitropolit al Ţării Româneşti.
A numit ierarhi în scaunele episcopale de la Argeş, Râmnic şi Buzău şi a întemeiat şcoli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale.
S-a îngrijit de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucureşti, precum şi de traducerea şi tipărirea în limba română a Vieţilor Sfinţilor.
Activitatea mitropolitului Grigorie a fost întreruptă de administraţia rusă instaurată în Principatele Române şi a fost exilat timp de patru ani la Chişinău, Buzău şi Căldăruşani.
Pentru viaţa şi activitatea sa, în octombrie 2005, Sfântul Grigorie a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu se află în biserica Mănăstirii Căldăruşani.
Biserica Ortodoxă va prăznui miercuri Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, de la ora 18, slujba Vecerniei la Biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.
Aceasta este situată pe strada Capidava, în zona Brotăcei.
Biserica noastră are datoria de a intra în reţelele de socializare, pentru întâlnirea cu omul de astăzi.
Acesta este îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru preoți.
El spune că reţelele de socializare pot contribui la o mai bună cunoaştere reciprocă a diferitelor tradiţii și la consolidarea comunităților de credinţă.
Totuşi, utilizarea media digitala poate aduce si noi provocări sau pericole în privinţa păstrării valorilor.”
Patriarhul avertizează că internetul ascunde numeroase capcane, de la furtul de identitate, la postări care iau numele Domnului în deșert.
Elevii claselor a VIII-a încep astăzi Evaluarea Națională.
Aceștia susțin astăzi proba la Limba și literatura română.
Evaluarea și notarea lucrărilor se realizează de către doi profesori, care lucrează obligatoriu în săli separate.
În cazul în care diferența dintre notele date de către cei doi evaluatori este de cel mult un punct, nota finală este media aritmetică a acestora, cu două zecimale, fără rotunjire.
Corectarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat s-ar putea face în alte județe.
Propunerea aparține secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru.
El a explicat că lucrările de bacalaureat ar putea fi strânse la nivelul centrului judeţean şi trimise cu jandarmeria într-un alt judeţ.
Aici, lucrările ar urma să fie repartizate prin tragere la sorţi. Secretarul de stat a precizat că Ministrul Educaţiei va lua mâine o decizie în privinţa acestei propuneri.
TVA-ul va scădea la 5% pentru manuale şcolare, ziare şi reviste, cărţi dar și pentru accesul în muzee sau cinematografe.
Comisia de Buget din Camera Deputaților a votat, săptămâna trecută, introducerea cotei reduse de 5%, pentru care Guvernul a propus TVA de 9%.
Taxa pe valoarea adăugată de 5% va fi aplicată şi pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maxim 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziţionate de orice persoană sau familie.
Austria vrea să reducă alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară, la nivelul celor din România.
Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, cere o reformă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană, fiind nemulţumit de faptul că statul austriac plăteşte o alocaţie de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, deşi în România indemnizaţia este mult mai mică.
Oficialul cere astfel Uniunii Europene să modifice normele privind ajutoarele pentru familie, astfel încât acestea să fie egale cu cele din ţara de origine.
Unul din doi români moare din cauza afecţiunilor cardiovasculare.
Medicii atrag atenția că sedentarismul, fumatul și alimentația nesănătoasă pot duce la grave probleme cardiace.
În plus, media de vârstă la care apar boli de inimă scade vertiginos, astfel că sunt chiar și tineri de 30 de ani care fac infarct.
Medicii mai spun că este foarte important ca după 30 de ani să mergem regulat la specialist, pentru că orice simptom tratat din timp poate preveni apariția complicațiilor.
Sondajele arată că principala cauza de mortalitate în România o reprezintă bolile cardiovasculare, iar în Europa, țara noastră ocupă un loc fruntaș din acest punct de vedere.
Cinematograful Republica se va redeschide în luna decembrie.
Acesta a fost închis de mai mulți ani pentru lucrări de modernizare și renovare.
Sub denumirea unui centru multifuncţional educativ pentru tineret, noul cinema va îmbina premierele de teatru, cu cele de film și concerte.
Noua sală modernizată va avea 760 de locuri, un sistem de sonorizare performant și un ecran nou.
În anii ’80 si ’90, Republica era lider naţional la încasări și considerat cel mai popular cinematograf din Dobrogea.
Oficiali britanici au cerut insistent guvernului roman să pună capăt sacrificării câinilor comunitari.
În jur de 300.000 dintre aceştia au fost omoraţi în cadrul unei campanii de reducere a numărului patrupedelor fără stăpân declanşată după ce un băiat de patru ani a fost ucis de câini într-un parc din Bucureşti.
Organizaţii caritabile din Marea Britanie au cerut ca masacrul să fie oprit, iar câinii fără stăpân să fie adoptaţi sau sterilizaţi.
În prezent, scrie Daily Mail, câinii sunt eutanasiați dacă nu li se găseşte un stăpân într-un termen de două săptămâni.