Știri 3 iulie 2015
Cu acest prilej, mâine, la Mănăstirea Agapia se va face pomenirea acestuia.
La eveniment va participa Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va oficia de la ora 09.00, Sfânta Liturghie, alături de alți ierarhi ai Sfântului Sinod.
Părintele Nicodim Măndiță s-a născut în anul 1889 într-un sat din județul Argeș.
Între anii 1911-1918 a fost înrolat în armată și a participat la campania din 1913 din Bulgaria și la luptele din timpul primului război mondial.
În anul 1920 s-a călugărit la Schitul Măgura-Bacău, cu numele de Nicodim și a fost hirotonit ca ieromonah în vara aceluiași an.
În următorii 40 de ani a fost duhovnic la mănăstirile Văratec și Agapia și a primit rangul monahal de protosinghel.
În perioada regimului comunist a scris cărți de învățături duhovnicești, care erau distribuite în diferite localități, drept pentru care a fost închis în Penitenciarul Aiud.
După un an și jumătate de închisoare, i-a fost anulat restul de pedeapsă și i s-a permis să revină la Mănăstirea Agapia.
A murit în anul 1975, la vârsta de 86 ani, și a fost înmormântat în cimitirul mănăstirii.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, de la ora 18, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Negru Vodă.
Mâine, de la ora 8.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de sfințire a bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Răzoarele, comuna Oltina, urmată de Sfânta Liturghie. Duminică, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, așezământ monahal, care, pe data de 8 iulie, își serbează hramul.
Mănăstirea Capidava a fost înființată pe 1 iulie 2007, în apropierea cetății cu același nume.
Guvernul britanic a propus o lege prin care mărturisirea credinței creștine ar putea fi infracțiune.
Creștinii britanici sunt preocupați de legea propusă împotriva terorismului și extremismului.
Partidul Conservator al lui David Cameron a propus să se lupte împotriva terorismului și a așa-numitului “discurs de ură”, care “incită la violență”, chiar dacă ar fi legal.
Cancelarul George Osborne a declarat că scopul acestei noi legi este să “elimine extremismul în toate formele sale”, concentrându-se pe cei care “răspândesc ura fără a încălca legea.”
Exemplele date de Osborne sunt îngrijorătoare, deoarece indică discursul de “ură” împotriva persoanelor din cauza religiei lor, a orientării sexuale, gen sau handicap.
Pericolul vine de la caracterul vag al legii, deoarece nimeni nu știe ce se înțelege prin “valorile britanice” pe care urmărește să le apere.
ANM a emis o atenționare cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru județele Constanța și Tulcea.
Astfel, de astăzi de la ora 20 până mâine seară la ora 20, va ploua pe arii extinse în regiunile din sud-estul ţării, iar în Dobrogea cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi local se vor cumula peste 50-70 l/mp.
Vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală de 60…65 km/h.
Pozele cu monumentele arhitecturale ar putea fi interzise.
Comisia Europeană intenţionează să introducă o directivă prin care să fie interzisă fotografierea clădirilor publice, precum şi selfie-urile cu astfel de atracții turistice.
Astfel, dacă acest amendament va fi aprobat, turiştii vor trebui să obțină permisiunea autorităților pentru a-şi face poze lângă Turnul Eiffel sau Fântâna din Trevi.
Problema nu constă în fotografiile propriu-zise, ci publicarea acestora pe reţelele de socializare care ar putea încălca drepturile de autor.
Aproximativ 13.000 de persoane sunt infectate în România cu virusul HIV/SIDA.
Așa arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Specialiştii români susţin că situaţia persoanelor infectate s-a îmbunătăţit datorită progreselor semnificative în domeniul tratamentului specific acestei afecţiuni.
În contextul situaţiei actuale a pacienţilor cu HIV/SIDA, în România, astăzi, are loc o dezbatere care îşi propune identificarea soluţiilor care pot fi oferite prin parteneriatele public-private, pentru asigurarea accesului şi a continuităţii tratamentelor specifice bolnavilor cu HIV/SIDA.
Biserica va fi constrânsă să oficieze căsătoriile homosexuale, după legalizarea acestora în Statele Unite.
După sute de ani în care s-a opus relațiilor între persoanele de același sex, Biserica Episcopală a anunțat că, din cauza faptului că uniunile homosexuale au fost legalizate de autoritățile din întreaga țară, va oficia, la rândul ei, acest tip de căsătorii.
Biserica Episcopală americană este o ramură a Bisericii Anglicane care numără 80 de milioane de credincioși în 160 de țări.
Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o informare privind circulaţia aerului deasupra României.
Potrivit specialiştilor, în următoarele două zile este posibil ca un nor de aer poluat de la Cernobîl să ajungă deasupra ţării noastre.
Astfel de astăzi de la ora 12 până mâine la ora 6, circulaţia aerului la nivelul solului va fi în general slabă în partea de vest a Ucrainei, orientată de la nord spre sud.
Autoritățile ucrainene au emis săptămâna aceasta o alertă radioactivă la Cernobîl.
Aerul este contaminat cu Cesium 137 și este de 10 ori mai mare decât limita normală.
Curtea Constituţională a Franţei a hotărât că dreptul constituţional la apă este valabil pentru orice cetăţean.
Decizia este valabilă inclusiv pentru cei care nu îşi mai pot permite să plătească taxele impuse de companiile distribuitoare.
Astfel, nicio companie nu mai poate opri alimentarea cu apă a cetăţenilor.
Aceeaşi lege reglementează şi problema “perioadei de iarnă” pentru electricitate şi gaz, în sensul beneficiului consumatorilor, indiferent de venitul acestora.
Marijuana pentru distractie a fost legalizata în Oregon.
Magazinele vor începe vânzarea de marijuana abia de anul viitor.
Un proiect de lege vrea însă sa interzică vânzarea cu amănuntul, în zonele in care peste 55% din locuitori au votat împotriva legalizării.
Vor exista unele restricţii privind vânzarea mariajuanei, ca si in cazul alcoolului.
Regulile de semnalizare pe podul de la Agigea s-au schimbat.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă că, în intersecția dintre autostrada A4 şi DN 39, a fost modificată semnalizarea verticală, pentru dirijarea traficului în vederea protejării structurii de rezistență a podului.
Măsura este valabilă până la 15 septembrie, pentru a evita staționarea autovehiculelor de mare tonaj pe zona carosabilă a podului.
Autovehiculele cu masa mai mare sau egală cu 7,5 tone vor fi direcţionate pe pasajul existent de pe A4, care supratraversează DN 39, Constanţa – Mangalia.
Absolvenții de liceu susțin astăzi ultima probă a Bacalaureatului.
Este vorba despre proba la alegere a profilului şi specializării, și anume Biologie, Chimie, Economie, Fizică, Geografie sau Informatică.
Conform calendarului, marți, pe 7 iulie, până la ora 16.00, se vor afișa primele rezultate.
În aceeași zi vor putea fi depuse contestațiile, care urmează să fie rezolvate în intervalul 8 – 9 iulie.
Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 10 iulie.