Știri 23 iulie 2015
Cu acest prilej, duminică, de la ora 18.00, va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde Strada Revoluției, popas de rugăciune la Biserica Greacă, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, Spitalul Militar, cu popas de rugăciune, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Luni, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală.
Trei dintre fântânile din Constanța au fost puse ieri în funcțiune.
Este vorba despre fântâna din Parcul Arheologic de lângă Primăria Constanța, cea de pe faleza de la Cazino Mamaia și cea din zona hotelului Oxford.
Reprezentanții autorităților locale au anunțat că, în scurt timp, vor fi finalizate lucrările la fântânile din zonele faleză Cazino Constanţa, Miga şi Policlinica 2.
De asemenea, se mai află în reabilitare artezienele amplasate în Piața Far, parcul de la Gară, parcul din cartierul Tomis II, zona Casei de Cultură și zona Dacia.
Valoarea tuturor lucrărilor de reabilitare ajunge la aproximativ 450.000 de lei, fără TVA.
Angajații de la stat care au rămas cu zile neluate din concediul de pe anul anterior ar putea să primească bani pentru acestea.
Ei trebuie insă să solicite acest lucru angajatorului.
Potrivit unor surse guvernamentale, acesta nu va fi un efort prea mare pentru buget întrucât, numărul salariaților de la stat care și-ar lua bani în loc de concediu nu va fi atât de mare.
Măsura se va regăsi într-o ordonanță de urgență până la sfârșitul acestui an.
În acest moment, zilele de concediu rămase de la un la altul se reportează.
Pacienții cu hepatită C vor primi tratamentul fără interferon de luna viitoare, timp de 12 săptămâni.
Anunțul a fost făcut ieri de de șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.
Din păcate, nu toți pacienții vor beneficia de tratamentul care vindecă 100%, ci doar cei aflați în stare gravă.
Aproximativ 5.000 de pacienţi vor intra, pentru început, în program.
Ei vor avea o mare obligativitate, și anume să respecte medicaţia și să meargă la controlul periodic.
Salariile bugetarilor vor crește semnificativ.
Astfel, salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei/lună, cel al unui profesor cu studii superioare şi vechime peste 40 de ani – la 4.563 lei, iar un medic rezident ar trebui remunerat cu până la 3.409 lei.
Potrivit unei propuneri de proiect al Legii salarizării, și muncitorii calificați și necalificați vor fi remunerați cu minimum 1400 de lei și maximum 1700 de lei.
Programul guvernamental ”Termoficare 2006-2015 – căldură şi confort” a fost prelungit cu încă 5 ani.
Executivul a luat această hotărâre, în condiţiile în care sistemul are în continuare nevoie de investiţii pe segmentele infrastructură, transport şi distribuţie a energiei termice.
Până acum, proiectul a folosit doar o cincime din fondurile alocate iniţial de peste două miliarde de lei.
Restul de bani urmează să fie alocaţi în perioada 2015-2020. Programul are ca obiective modernizarea, retehnologizarea şi dezvoltarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică, precum şi eficientizarea şi îmbunătăţirea calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a localităţilor.
Mai mult de jumătate dintre români ar alege un candidat independent pentru funcţia de primar la alegerile locale de anul viitor.
Așa arată un sondaj INSCOP.
În acelaşi timp, 25% dintre cei chestionaţi resping o asemenea ipoteză.
Sondajul a fost realizat în perioada 9 – 14 iulie 2015, pe un eşantion de 1.075 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.
Procentul copiilor depistaţi ca incomplet vaccinaţi la vârsta de 18 luni a crescut cu 15% faţă de anul precedent.
Coordonatorul programe în cadrul Institutului pentru Politici Publice, Raluca Popovici consideră că acest fapt trebuie să alarmeze autoritățile statului român.
În ce privește Programul privind sănătatea femeii și a copilului, numărul de medici implicaţi în furnizarea de servicii de planificare familială este în continuă scădere, faţă de anul trecut înregistrându-se o scădere cu 20%.
Programele de pierdere în greutate și exercițiile sportive efectuate de persoanele obeze nu sunt eficiente pentru pierderea în greutate.
O echipă de cercetători britanici a demonstrat că șansa unei persoane moderat obeze să ajungă la o greutate corporală normală după tratament este de 1 la 210 pentru bărbați și 1 la 124 la femei.
Pentru pacienții cu obezitate severă, șansele sunt chiar mai mici: 1 la 1.290 pentru bărbați și 1 la 677 pentru femei.
Aceștia consideră că, pentru combaterea acestui fenomen, tratamentul prioritar trebuie să se concentreze pe prevenirea creșterii în greutate.
Sporul pentru zilele lucrate de sărbători in sistemul sanitar ar putea fi de 100%.
Sporul pentru gărzi, pentru desfăşurarea activităţii în trei schimburi sau pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă, sunt câteva din drepturile prevăzute în propunerea de proiect a Legii salarizării.
Iniţiatorii Legii salarizării au prevăzut în propunerea de proiect, mai multe sporuri care să fie acordate în domeniul sanitar.
Astfel, în unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, personalul va primi un spor de 15 la sută din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture.