Știri 24 iulie 2015
Cu acest prilej, duminică, de la ora 8:15, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească la Biserica Sfântul Mina din Mangalia.
De la ora 18.00, va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde Strada Revoluției, popas de rugăciune la Biserica Greacă, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, Spitalul Militar, cu popas de rugăciune, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Luni, de la ora 8.30, IPS Teodosie, va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală.
Astăzi este Ziua Poliţiei de Frontieră Române.
Aceasta a luat fiinţă la 1 iulie 1999, prin unificarea fostului Comandament Naţional al Grănicerilor cu Direcţia Poliţiei de Frontieră.
Până în anul 1998, la această dată s-a sărbătorit „Ziua grănicerilor”, care marca constituirea primului corp unificat al grănicerilor din România.
Data de 24 iulie a fost desemnată ca „Ziua Poliţiei de Frontieră Române” prin ordonanță de urgență, în anul 2001.
Documentele predate la Serviciul Public de Impozite de Taxe nu vor mai fi ştampilate.
Contribuabilii constănțeni care dețin o firmă, sunt înregistrați ca persoană fizică autorizată sau administrează orice altă entitate fără personalitate juridică nu mai trebuie să ștampileze documentele pe care le depun la SPIT.
De ieri, a intrat în vigoare ordonanța guvernamentală conform căreia persoanele fizice autorizate și cele juridice, precum și entitățile fără personalitate juridică nu mai sunt obligate să ștampileze documentele depuse la autorități.
Klaus Iohannis a semnat ieri decretul pentru promulgarea legii privind pensiile militare de stat.
Astfel, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare și au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu, vor avea dreptul, de anul viitor, din nou, la pensie de serviciu pentru limită de vârstă.
Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor.
Băncile încasează 250 de milioane de lei pe an din taxarea banilor scoşi de la ATM.
Multe dintre bănci percep comisioane la operaţiuni simple, de afişare a soldului de pe card sau de încasări în cont, ori de administrare.
Astfel, comisionul pentru interogarea soldului porneşte de la 20 de bani şi poate ajunge la 50 de bani pentru fiecare verificare. Astfel, într-un an, un client poate pierde din cont aproape 100 de lei în favoarea băncii.
Băncile au un portofoliu de 11 milioane de carduri, iar clienţii retrag anual de la bancomate circa 120 de miliarde de lei.
Ministerul Sănătății face recomandări populației pentru zilele caniculare.
Medicii sfătuiesc populația să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 și 18,00.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii subliniază că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, dar nu de alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Cazurile de abuz sexual sesizate la Telefonul Copilului s-au dublat anul acesta.
În prima jumătate a acestui an au fost înregistrate peste 60.000 de apeluri.
În peste 4.000 de cazuri a fost necesară consiliere psiho-socială şi juridică de lungă durată, asigurată de specialiştii organizaţiei neguvernamentale.
În aproximativ 800 de situaţii s-a solicitat intervenţia instituţiilor abilitate la nivel local.
Românii vor fi avertizaţi dacă vin viiturile cu 7 zile înainte.
Acest lucru va fi posibil, odată cu finalizarea implementării proiectului strategic Danube Water ”Management integrat al fluviului Dunărea“.
Proiectul va fi derulat în parteneriat de România și Bulgaria, cu o finanțare totală de peste 13 milioane de euro.
De la nivelul portalului se pot face avertizări online către primăriile și localitățile care sunt de-a lungul Dunării și pentru care pericolul de inundații este foarte mare.
Gelurile antibacteriene ar putea dăuna sănătății.
Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea Missouri, acestea ar favoriza absorbția în piele a bisfenolului A, un element de perturbare endocrină.
Acesta ar fi cauza unor avorturi sau a unor forme de cancer. Studiul american adaugă că gelurile care ar trebui să asigure protecția împotriva bacteriilor ar putea provoca iritații, alergii, dureri de cap, stări de greață, amețeli și, la copii, ebrietate.