Știri 4 august 2015
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sfânta liturghie arhiereasca de la ora 8, la biserica Sfântul Ioan Iacob Hozevitul din incinta Grup Social Ceres, în localitatea Mihail Kogălniceanu.
De asemenea, joi, Biserica Ortodoxă va prăznui Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos.
Astfel, vineri, de la orele 17, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la Biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie, cu prilejul hramului.
Cei care își inundă în mod frecvent vecinii riscă amenzi mari.
Așa prevede un proiect de lege cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.
Între 5.000 și 10.000 de lei vor trebui să plătească cei care nu execută lucrări de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.
De asemenea, actul normativ prevede amenzi de la 500 la 3.000 de lei pentru proprietarii care nu permit accesul preşedintelui asociaţiei, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună.
Jurnaliştii britanici acuză autorităţile române că au distrus arhitectura originală a bisericilor şi monumentelor istorice din Transilvania.
Acestea au fost renovate cu peste 100 de milioane de euro, bani care provin de la contribuabilii europeni.
Un exemplu este Mănăstirea „Maria Radna” din oraşul arădean Lipova, care a fost reabilitată cu 10 milioane de euro.
Deşi restaurarea ar fi trebuit să păstreze stilul baroc, monumentul arată acum ca un castel construit pe un teren neîngrijit, scriu ziariştii de la The Telegraph.
Până acum, fondurile europene au fost investite în 18 biserici, iar încă 12 urmează să fie renovate.
Aproape toate construcţiile istorice au fost criticate de către specialiştii în conservare la nivel mondial.
O promenadă nou-amenajată va face legătura între Năvodari şi staţiunea Mamaia, până la sfârșitul anului.
Aceasta va fi realizată cu fonduri europene în valoare de peste 5 milioane euro şi va avea 10 foişoare de observaţie, două ronduri cu fântâni arteziene, bănci, jardiniere şi panouri de informare.
De asemenea, vor fi montaţi stâlpi cu lampadare, iar jumătate dintre ei vor funcţiona pe bază de energie solară.
Proiectul a fost lansat în 2012, dar blocat de două asociaţii din turism, care au reclamat faptul că plaja din zonă ar fi afectată.
Un nou test medical, capabil să depisteze cancerul pancreatic – în stadii timpurii, a fost creat recent de specialiștii britanici.
Oamenii de ştiinţă au identificat trei proteine care semnalează cu acurateţe prezenţa cancerului pancreatic în organism.
Ei cred că această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unui test de urină mai performant, non-invaziv, ce va putea fi recomandat tuturor persoanelor care riscă să dezvolte această boală.
Cancerul pancreatic ocupă locul al 11-lea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie, unde sunt diagnosticate 9.000 de cazuri noi în fiecare an.
Şapte categorii de contribuabili vor beneficia de anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată din anul 2012 şi până în prezent.
Cei care au plătit deja contribuţia la Fisc vor putea solicita restituirea ei şi îşi vor primi banii înapoi, dacă nu au alte datorii către bugetul de stat.
Anularea contribuției vine în condiţiile în care mii de minori au primit decizii de impunere pentru plata de contribuţii sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din dobânzile realizate pentru alocaţiile primite de la stat şi pe care nu le-au ridicat din conturile bancare.
Sute de doze de vaccin antiviperin pot fi achiziţionate de spitale.
Din această săptămână, unităţile sanitare care necesită ser antiviperin pot achiziţiona acest produs de la Compania Naţională UNIFARM.
Distribuitorul a anunţat că au fost achiziţionate 150 de fiole. Serul a fost testat şi autorizat de către Agenţia Naţională a Medicamentului.
Stocurile de ser antiviperin sunt necesare, iar măsura este una preventivă în eventualitatea că o persoană ar fi muşcată de viperă în timpul drumeţiilor.
Ţara noastră prezintă o rată foarte mare a avorturilor și ocupă un loc fruntaş în Europa din acest punct de vedere.
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, este vorba despre aproximativ 78.400 de avorturi, anul trecut.
Cel mai mare număr de întreruperi de sarcină, respectiv 40.000 s-a înregistrat în mediul urban.
De asemenea, cele mai multe avorturi au fost în cazul tinerelor cu vârsta între 25 şi 29 de ani.
Ministerul Sănătăţii spune totuși că tendința este în scădere, astfel că anul trecut, au fost cu 8.000 mai puţine cazuri faţă de 2013.
ONU a finalizat un plan de acțiune pentru a eradica sărăcia extremă în lume până în 2030 și a pune sub control încălzirea climatică.
Acest program va fi supus adoptării formale a șefilor de stat și de guvern ai lumii în 26-27 septembrie la New York, cu ocazia sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU.
El cuprinde 17 Obiective ale dezvoltării declinate în 169 de “ținte”.
Primul este de a “elimina sărăcia sub toate formele sale și peste tot în lume”, în condițiile în care un miliard de persoane trăiesc cu 1 dolar pe zi, în special în Africa Subsahariană și în Asia.
Respectarea celor 17 obiective va fi voluntară pentru fiecare stat, care va alege mijloacele de a le atinge.