Știri 13 august 2015
După slujbă, Ierarhul nostru va sfinți picturile a 10 elevi de la școala nr. 23 care au participat la Școala de Vară desfășurată în cadrul bisericii.
Apoi, de la ora 22, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sf. Maslu, urmată de slujba Sfintei Liturghii la schitul Serafim de Sarov din localitatea Ion Corvin.
Mâine de la ora 10, la Crucea Marinarilor de pe Faleza Constanța, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia ceremonialul religios de pomenire a eroilor marinari.
Apoi, de la ora 17.00, ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19.00, Prohodul Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall) din Constanța.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 23.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August.
Sâmbătă, de la ora 10.30, ierarhul nostru va fi prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei, iar de la ora 11.00, va oficia Taina Sfântului Botez pentru șase copii instituționalizați la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna.
17.000 de elevi și studenți români vor beneficia de ajutorul financiar în valoare de 200 de euro pentru achiziționarea unui calculator nou.
De acești bani beneficiază elevii și studenții, cu vârste de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maxim 150 lei pe membru de familie.
Ordinul de ministru a fost publicat la începutul acestei săptămâni, în „Monitorul Oficial“.
Distribuirea bonurilor valorice s-a efectuat între 24 iunie și 30 iulie, iar achiziționarea propriu-zisă se va face până la 31 august.
Astăzi începe Târgul Gaudeamus Litoral.
Deschiderea oficială a târgului are loc la ora 17:00.
Târgul Gaudeamus Litoral se află pe faleza din faţa studioului Radio Vacanţa, până luni,17 august și va fi deschis zilnic, între orele 15:00 şi 23:00.
Târgul Gaudeamus Litoral din cadrul Caravanei Gaudeamus „Carte de învățătură” 2015, este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa.
România va participa pentru prima dată la Târgul internațional de carte de la Beijing.
Evenimentul cultural va avea loc în perioada 26-30 august, pe o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați de la Centrul Expozițional Internațional și va prezenta 270.000 de publicații.
Emiratele Arabe Unite vor fi țara invitată în acest an, iar printre statele care iau parte pentru prima dată se mai numără Serbia, Sri Lanka și Kazahstan.
În localitatea Cumpăna se va construi un centru socio-educativ pentru copiii din familii vulnerabile.
Ei vor avea ocazia să participe la activități extrașcolare, vor putea să învețe și să își facă temele cu ajutorul cadrelor didactice de la unitățile de învățământ din comună.
De asemenea, copiii cu probleme vor beneficia de consiliere din partea specialiștilor.
Copiii ai căror părinți se află la muncă în străinătate se integrează mai greu în societate și dezvoltă un risc crescut de abandon școlar și delincvență juvenilă.
Așa relevă cele mai recente studii ale psihologilor, care au descoperit că cel puțin o treime dintre copiii cu părinți aflați în străinătate se simt singuri și neiubiți.
Cardul de sănătate va fi obligatoriu de la 1 septembrie.
De la această dată, constănţenii asiguraţi cu vârsta peste 18 ani vor beneficia de servicii medicale doar în baza cardului naţional de sănătate.
Excepţie vor face asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit.
Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă.
Casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului.
Conducerea Spitalului Judeţean Constanţa organizează, sâmbătă, 22 august, Ziua Porţilor Deschise.
Cu această ocazie, constănţenii şi toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi la intrarea Acces Vizitatori a spitalului, de la ora 10.00, pentru a participa la o întâlnire cu echipa managerială a unității sanitare şi personalul medical.
De asemenea, cei interesaţi pot participa la circuite de vizită a secţiilor spitalului.
Meșteșugurile vor fi susținute cu fonduri de la stat.
Programul naţional pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului îşi propune să stimuleze dezvoltarea micilor industrii din ţara noastră.
În acest an, programul constă în organizarea a opt târguri regionale la care meşteşugarii pot participa gratuit.
În acelaşi timp, artizanii, meşteşugarii şi creatorii populari vor beneficia de decontarea transportului către târgurile organizate.
Programul va fi lansat luni, 17 august, şi va avea un buget de 1.700.000 lei.
Marile magazine au redus preţurile cu 12,8%, în urma reducerii TVA la alimente.
Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, după reducerea, la 1 iunie, a taxei pe valoare adăugată la alimente de la 24 la 9%, marii retaileri au scăzut preţurile la produsele alimentare cu 12,8%, în timp ce magazinele tradiţionale cu doar 9%.
Acesta susţine că reducerea mai mică de preţ din zona comerţului tradiţional ar putea fi pusă pe seama faptului că, în acest sector, concurenţa nu este foarte intensă, iar o altă cauză ar putea fi evaziunea mare.