Știri 19 august 2015
Acesta se intitluează ’’Rolul Spiritualității în Promovarea Reconcilierii’’ și are loc la Mănăstirea Sf. Elena de la Mare.
Lucrările seminarului sunt susținute de mai mulți profesori universitari din țară și din străinătate, printre care Prof. Univ. Dan Chițoiu, membru al Academiei Române, Părintele Profesor Ioan Dura, de la Universitatea Ovidius, John Farina de la Universitatea George Mason, din Statele Unite și Osman Bilen de la Universitatea Dokuz Eylul, din Izmir, Turcia.
Evenimentul se desfășoară sub patronajul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomislui și se va încheia duminică, 23 august.
Astăzi este Ziua Mondială pentru asistență umanitară.
Aceasta a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008.
Data de 19 august a fost aleasă pentru a aduce un omagiu asistenților umanitari care și-au pierdut viața practicând această meserie.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General în Irak, Sergio Vieira de Mello, și cei 21 de colegi care au murit, la 19 august 2003, într-un atentat cu bombă asupra Hotelului Canal din Bagdad, dar și cei 102 asistenți umanitari ai ONU, care au murit în timpul cutremurului din Haiti din 2010, reprezintă cea mai mare pierdere la acest nivel din istoria ONU.
Campania din acest an este orientată spre stimularea bunăvoinței la nivel mondial, pentru a încuraja desfășurarea acțiunilor umanitare necesare în zonele de conflict armat, în regiunile afectate de diverse fenomene naturale extreme sau de evoluția unor epidemii.
Mai mulți părinți vor să își retragă copii de la școlile publice din Ontario din cauza programei radicale de educaţie sexuală.
Aceasta promovează agresiv învăţături ofensive din punct de vedere moral şi periculoase din punct de vedere fiziologic.
Programa a fost introdusă de guvern, în ciuda protestelor publice şi a opoziţiei acerbe a părinţilor, care au denunțat în repetate rânduri faptul că programa violează inocenţa copiilor.
Mulți părinţi şi-au mutat deja copiii la şcoli religioase sau i-au înrolat în învăţământul de la distanţă.
Salariile angajaților din sistemul public de sănătate vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții sindicatelor din domeniu, care au purtat negocieri săptămâna aceasta cu Guvernul.
O ordonanță de urgență în acest sens urmează să fie aprobată săptămâna viitoare.
Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a spus că aproximativ 224,000 de angajați din sistem ar urma să beneficieze de aceste majorări salariale.
Acestei majorări îi vor urma altele, tot de câte 25%, care vor fi aplicate în 2016 și 2017.
Și cadrele didactice vor creșteri salariale.
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” salută decizia Guvernului de a majora salariile din Sănătate și solicită ca de același tratament să beneficieze și angajații din învățământ.
Federația avertizează membrii Guvernului că majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulțumire în rândul angajaților din învățământ.
Ei spun că acest lucru poate conduce la posibile acțiuni de protest cu ocazia începerii noului an școlar.
De la 1 ianuarie Guvernul va introduce o nouă taxă.
Este vorba despre un proiect al Ministerului Mediului, ce prevede o taxă pentru depunerea deșeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă.
Scopul acesteia este de a încuraja colectarea selectivă în toată țara.
Potrivit ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, taxa se va majora din 2017 la 120 de lei pe tonă.
Banii vor fi colectați de Administrația Fondului pentru Mediu.
Ministrul mai spune că taxa pe groapa de gunoi se va situa sub nivelul perceput în alte țări din regiune și nu va fi plătită de cetățean.
Persoanele care călătoresc frecvent la sfârşit de săptămână pot de săptămâna aceasta, să-şi cumpere bilete la preţ redus.
CFR Călători lansează „Biletul de week-end”, care poate fi cumpărat cu reduceri importante la transportul cu trenul.
Acesta conferă flexibilitatea alegerii numărului de week-end-uri, iar pasagerii beneficiază în baza lui de reduceri de până la 35 la sută, în funcţie de numărul week-end-urilor alese dintr-o lună.
„Biletul de week-end” este o legitimaţie de călătorie care se emite pentru o singură persoană, la acelaşi rang de tren – Regio, InterRegio sau InterCity, la clasa întâi sau la clasa a doua şi pe aceeaşi rută, pe distanţe de până la 1.000 kilometri.
Meniul din creșele constănțene va fi mai ieftin cu până la 90%.
Dacă până acum părinții trebuiau să scoată din buzunar 12 lei pentru 3 mese pe zi și o gustare, din septembrie contribuția părinților nu va mai depăși 4 lei pe zi, respectiv 84 de lei pe lună.
Plata contribuției se va face diferențiat, potrivit reprezentanților serviciului, în funcție de veniturile fiecărei familii.
Modificările au fost aduse în cadrul unei şedinţe recente de Consiliu Local Municipal.
Copiii din România sunt cei mai fericiţi, iar britanicii sunt printre cei mai nefericiţi din lume.
Așa arată un raport britanic, potrivit căruia copiii români sunt urmați de cei din Columbia, în timp ce sud-coreenii şi britanicii sunt cei mai nefericiţi.
De asemenea, copiii britanici s-au clasat pe ultimul loc în ceea ce priveşte încrederea în sine iar cei români pe primul loc.
Pentru acest raport au fost intervievaţi 53.000 de copii cu vârste de 10 şi 12 ani.
Aleşii locali care au fost condamnaţi cu suspendare nu-şi mai pierd mandatul.
Așa prevede o propunere legislativă de modificare a Statutului aleşilor locali, semnată de un grup de 16 parlamentari de la toate partidele.
Astfel, doar primarii și consilierii care au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare, fie că este vorba despre infracțiuni de drept comun, fie că este vorba despre infracțiuni de corupție și-ar pierde funcțiile.
Elevii români s-au clasat pe locul întâi la Olimpiada Internațională de Geografie.
Ei au obţinut o medalie de aur, două de argint și una de bronz.
Medalia de aur aparține lui Costin George Dobrin, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Olimpiada s-a desfășurat la Tver, în Rusia, în perioada 10-18 august și au participat 40 de țări.