Știri 24 august 2015
Aceasta va rămâne spre închinare până miercuri dimineață.
Cu acest prilej, astăzi de la ora 17 se va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului, iar mâine, tot de la ora 17, se va săvârși Taina Sf. Maslu.
De asemenea, miercuri dimineață se va oficia Sfânta Liturghie.
Biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul este situată în zona Brotăcei, pe aleea Capidava.
RATC anunță modificări în traseele autobuzelor.
Din cauza lucrărilor de asfaltare de pe strada Răscoalei, de mâine, de la ora 9, transportul în comun pe strada respectivă va fi transferat pe bulevardul Tomis, până la finalizarea lucrării.
Pentru stația ‘Liceul Pedagocic’, autobuzele vor opri pe bdul. Tomis, între străzile Tudor Vladimirescu și strada Decebal, iar pentru stația ‘Piața Unirii’, acestea vor opri pe bulevardul Ferdinand, în stația ‘Centru’.
Astăzi încep probele scrise la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat.
Prima probă este cea la Limba și literatura română, iar ultima probă la alegere a profilului şi specializării se va desfășura vineri, 28 august.
Pe 31 august vor avea loc afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 3 septembrie.
Lucrările scrise vor fi corectate în alte județe decât cele din care provin.
Şoferii care primesc acasă amenzi pentru neplata rovinietei nu mai sunt obligaţi să plătească sumele pretinse.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului ca urmare a petiţiilor transmise de cetăţeni.
Potrivit deciziei ICCJ, singurele procese-verbale de amendă care pot fi acceptate sunt cele întocmite de un controlor de trafic care constată contravenţia la momentul comiterii ei şi poartă atât semnătura acestuia, cât şi semnătura contravenientului sau a unui martor, după caz.
Aşadar, românii care au primit prin poştă o amendă fără semnătura agentului constatator trebuie să meargă la instanţă şi să ceară anularea ei.
Vechile sisteme de irigaţii vor fi refăcute.
Ministerul Agriculturii vrea să aloce anual, timp de şapte ani, 145 milioane euro, din fonduri europene, pentru modernizarea sistemului principal de irigaţii.
Infrastructura secundară ar putea beneficia de fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane de euro, potrivit instituţiei.
Fondurile vor fi alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Seceta ar putea scumpi produsele româneşti.
Anunțul a fost făcut de Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu.
El a precizat că a primit asigurări de la Guvern că agricultorii vor fi sprijiniţi financiar.
Săptămâna aceasta începe evaluarea pagubelor produse de secetă.
Potrivit primelor estimări, în Moldova agricultorii au cele mai mari pierderi, iar cultura de porumb este cea mai afectată.
Situaţia fermierilor care au înregistrat pierderi va fi discutată mâine dimineaţă în Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor.
Profesorii cer majorări suplimentare.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vrea o majorare de cel puţin 15%, pe lângă cele 10% pe care cadrele didactice le primesc sigur.
După creşterea de 5%, care va fi aplicată din septembrie, învăţătorii şi profesorii debutanţi vor avea puţin peste salariul minim pe economie care e acum de 1.050 de lei.
Salariul minim va creşte însă, de la 1 ianuarie, la 1.200 de lei, iar cadrele didactice aflate la începutul carierei ar fi plătite la fel ca un muncitor necalificat, conform calculelor sindicatelor.
Sindicaliştii cer ca majorările suplimentare să fie stabilite până la sfârşitul anului.
Două poezii românești se află în topul celor mai frumoase poeme de dragoste din lume.
Acestea au fost incluse în top 50 ale celor mai frumoase poeme de dragoste la nivel global, din ultimii 50 de ani.
Este vorba despre “Câinele galben”, de Doina Ioanid, şi “Donna miraculata”, de Nina Cassian, ale căror versuri încărcate de emoţie i-au impresionat pe specialiştii în poezie de la Southbank Centre din Londra, cei care au realizat clasamentul.
Scriitorii din acest top au fost aleşi din 30 de ţări.
România se află pe primul loc în Europa la ore muncite.
Cel mai recent studiu al agenției europene Eurofound a scos la iveală că lider la ore suplimentare în Europa este Marea Britanie.
În Marea Britanie un angajat lucrează în medie cu trei ore si jumătate mai mult decât numărul legal de ore stipulat pentru o săptămână.
Pe locul secund se află Olanda cu trei ore, în timp ce Germania ocupă locul trei cu o medie de 2,6 ore suplimentare.
La polul opus, angajații din Finlanda și Franța petrec cel mai puțin timp la locul de muncă, 37,3 ore.
Drumul care face legătura între localitatea Costeşti şi cetatea dacică Sarmizegetusa este închis, până la sfârşitul anului, pentru modernizare.
Lucrările la cei 18 kilometri de şosea costă aproximativ şapte milioane de euro şi se face din bani europeni.
Dacă lucrarea nu va fi terminată până la sfârşitul anului, România pierde această finanţare şi trebuie să dea banii înapoi.
Șoferii care au permisul de conducere furat, deteriorat sau pierdut pot solicita preschimbarea documentului online.
Serviciul este disponibil doar pentru cei care au permisele eliberate din anul 2009.
Adresele de e-mail la care trebuie trimise solicitările sunt disponibile pe paginile de internet ale prefecturilor din țară sau pot fi aflate sunând la registratura instituției.
În cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul trebuie sa atașeze la cerere și o declarație pe propria răspundere în care declară acest fapt.