Știri 1 septembrie 2015
Supranumit şi Dionisie cel Smerit, acesta este originar din Sciţia Minor (Dobrogea de astăzi).
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat către Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovniceşti rămâne la Roma unde a slujit Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008, şi este ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Constanţa.
Astăzi începe un nou an bisericesc.
Conform hotărârii primului sinod, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din latineşte prin termenii poruncă sau arătare.
1 septembrie este si ziua mondială de rugăciune pentru Creație.
Cu acest prilej, Patriarhul Constantinopolului, Sactitatea Sa Bartolomeu I, a făcut apel ca omul sa se limiteze doar la ceea ce ii este necesar.
Patriarhul Ecumenic mai spune că “oamenii” devin distrugători ai creaţiei”, prin “lăcomia” lor.
Ziua rugăciunii pentru protejarea planetei, a fost introdusă de Patriarhia Ortodoxa Ecumenica în anul 1989 și a găsit sprijin și în Biserica Catolica.
Papa Francisc le-a cerut catolicilor să se roage pentru lume, cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Creație.
O nouă linie de transport în comun va circula de mâine în Constanța.
Aceasta va purta denumirea de 5B.
RATC anunță că noul traseu le va pemite celor din sudul cartierului Km 4-5 să ajungă mai ușor în centrul orașului.
Noul traseu va fi următorul, Gară – strada Theodor Burada – bulevardul 1 Mai – Șoseaua Mangaliei – strada Hatman Arbore – Tractorului – strada Fântânele – Mușcatelor – strada Hatman Arbore – Șoseaua Mangaliei – sens giratoriu Cumpăna – Șoseaua Mangaliei – bulevardul 1 Mai – strada Theodor Burada – Gară.
Programul de funcționare al liniei 5B va fi în zi de lucru – 5.15 – 23.00 și sâmbătă/duminică 05.45 – 23.00.
Cinematograful Republica va purta numele actorului Jean Constantin.
Aleşii locali au votat, ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, ca Centrul multifuncţional educativ pentru tineret, să primească numele actorului.
În urmă cu câteva luni, Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa a făcut demersurile necesare pentru ca actualul cinema Republica să primească numele maestrului Jean Constantin.
Recent, familia marelui artist atrăgea atenţia că „oraşul Constanţa ar fi trebuit să aibă un loc, o stradă, un cinematograf care să-i poarte numele”.
Iluminatul public din Constanța va fi reabilitat.
Primăria va plăti 4 milioane de euro pentru aceste lucrări.
Zonele care vor beneficia de modernizarea iluminatului stradal sunt: zona peninsulară, Cartier Compozitori, Cartier Baba Novac, Cartier Constanţa Sud, Cartier Palazu Mare şi bulevardele Aurel Vlaicu, Mamaia, Tomis şi Ferdinand.
Lucrările vor începe luna viitoare.
Programul de plantare a copacilor va fi reluat în această toamnă, la Constanța.
Primăria a achiziționat aproximativ 40.000 de arbori din speciile frasin, castan roșu, platan și tei.
În primă fază, în toamnă vor fi plantați 9.500 de arbori, iar în primăvara anului viitor, alți 30.000.
Șeful Serviciului Spații Verzi, inginer George Coman a declarat că plantările vor începe în noiembrie.
Cardul național de sănătate devine obligatoriu de astăzi.
Serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraților în baza acestui document.
Excepție vor face asigurații pentru care cardul nu a fost încă tipărit.
Pe card și în memoria electronică a acestuia sunt imprimate: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, data nașterii și termenul de valabilitate al cardului.
Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripționa pe cardul de sănătate date medicale.
Ordonanţa privind restituirea taxei de mediu pentru înmatricularea unui autoturism intră în vigoare de astăzi.
Conform ordonanţei publicată ieri în Monitorul Oficial, sunt restituie doar taxele care nu sunt prescrise, iar banii se vor da eşalonat în 5 ani.
Pot fi restituite la cerere taxele aflate in sfera restituirii plătite după data de 01 ianuarie 2010.
Cei care construiesc case vor trebui să se supună, de astăzi, unor reguli noi.
Dacă până acum persoanele care doreau să construiască ori să consolideze locuințele, în mediul rural, nu erau obligate să aibă proiecte tehnice verificate, așa cum este cazul în mediul urban, de astăzi vor fi nevoite să angajeze diriginte de șantier pentru controlarea lucrărilor.
În caz contrar, amenzile ajung până la 10.000 de lei.
Astfel, Inspectoratul de Stat in Constructii este obligat să verifice dacă aceia care își construiesc case respectă sau nu normele de stabilitate și rezistență.
De asemenea, proiectele tehnice trebuie controlate de verificatori atestați, alții față de cei care au întocmit proiectele.
România este printre ultimele state în Europa la reciclarea deșeurilor electronice.
Țara noastră are o rată de colectare de sub 20%, alături de Spania și Cipru, în timp ce la nivel european sunt recuperate doar o treime din telefoane, computere și televizoare.
Potrivit unui studiu al Națiunilor Unite și Interpol, Suedia și Norvegia sunt în fruntea clasamentului și aproape de ținta europeană de colectare și reciclare a 85% din toate deșeurile electrice și electronice.
Pe ansamblu, 35% din deșeurile electronice din Europa au fost reciclate corespunzător în 2012.