Știri 10 septembrie 2015
Cu acest prilej, duminică, înaintea praznicului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși de la ora 9 Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Luni, în ziua praznicului, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8:45, Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, cu prilejul unuia dintre hramuri.
După Sfânta Liturghie va avea loc o procesiune spre Izvorul Tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de sfințire a apei.
Un seminar dedicat tineretului a debutat ieri la Costinești.
Mânăstirea “Sf. Elena de la mare” găzduiește lucrările seminarului intitulat “Tineretul în slujire creştină şi colaborare ecumenică”
Pe parcursul a șapte sesiuni de lucru tineri din instituţiile teologice ortodoxe din zona Dobrogei, dar şi reprezentanţi ai celorlalte culte religioase vor dezbate teme precum familia creştină sau colaborarea interreligioasă.
Deschiderea oficială a lucrărilor a fost făcută de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
Evenimentul este organizat de către „Asociaţia ecumenică a bisericilor din România”, reprezentată de către părintele Mihai Spătărelu
Părintele Mihai Spătărelu
La rândul său, lectorul universitar Iulian Apostu, de la Facultatea de Sociologie și Asistență socială din București, a arătat că valorile familiei trebuie protejate în fața influențelor de tip postmodern.
Lectorul universitar Iulian Apostu
Scriitoarea Ana Ruse își lansează un nou jurnal de călătorie.
Intitulat “Fascinantul Orient”,volumul oferă cititorului o dublă incursiune în viața popoarelor din Vietnam, Cambogia, Thailanda, Japonia și Coreea de Sud, după cum ne-a mărturisit autoarea
Totodată, scriitoarea Ana Ruse ne-a mărturisit si ce a impresionat-o cel mai mult, dar și ce a fost neplăcut în călătoria din Orient:
Lansarea volumului “Fascinantul Orient” va avea loc astăzi, de la ora 17.00, la Cenaclul literar „Mihail Sadoveanu” care-și desfășoară activitatea în cadrul Cercului Militar din Constanța.
Ana Ruse este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, din anul 1995, membru fondator al Societății de Haiku din Constanța, al Asociației Pro Basarabia și Bucovina, dar și al Ligii Navale.
Ziua Dobrogei va fi zi de sărbătoare națională.
Camera Deputaţilor a decis, ieri, ca 14 noiembrie să fie instituită drept Ziua Dobrogei.
La 14 noiembrie 1878, în urma Războiului de Independenţă, Dobrogea a revenit la teritoriul României.
Proiectul iniţiat de 27 de parlamentari de la toate partidele prevede că sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.
Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.
Toți constănțenii vor beneficia de subvenție pentru încălzire.
Anunțul a fost făcut de primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău.
Edilul a declarat că sunt mulți cetățeni care și în condițiile unui preț subvenționat la încălzire, nu își pot plăti facturile la încălzire.
Decebal Făgădău a adăugat că toți constănțenii trebuie să beneficieze de o gigacalorie ieftină deoarece fiecare dintre ei contribuie la bugetul orașului.
În schimb, cei vulnerabili vor primi un ajutor suplimentar, dar care să fie bine justificat.
Elevii constănțeni vor beneficia de burse școlare.
Consiliul Local Constanţa a alocat două milioane de lei pentru acestea.
În ședința din luna octombrie va fi stabilită valoarea burselor și numărul beneficiarilor.
Se vor acorda 4 tipuri de burse: de performanță, de merit, burse sociale și de studiu.
Este pentru prima oară de la intrarea în vigoare a Legii educației, în 2011, când se vor acorda aceste burse în Constanța.
Lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța au fost amânate.
Cele cinci companii care au participant la licitație au fost descalificate de Compania Națională de Investiții, iar una dintre firme a contestat acest lucru.
Anunțul a fost făcut de primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău.
Acesta a adăugat că licitația ar putea fi reluată și a dat asigurări că în perioada următoare primăria va lua măsuri pentru a proteja Cazinoul în sezonul rece astfel încât să fie cât mai puțin afectat de iarnă.
Circulaţie rutieră din staţiunea Mamaia va suferi modificări.
De marți, 15 septembrie la intersecția bulevardelor Mamaia și Aurel Vlaicu, traficul rutier va fi redirijat.
Astfel, din direcţia Pescărie, autovehiculele vor putea vira la stânga, pe lângă fosta staţie de taxare Perla, sau vor putea merge înainte, în interiorul staţiunii.
Din direcţia Năvodari, conducătorii auto vor putea continua pe b-dul Aurel Vlaicu sau la stânga, spre Satul de Vacanţă, pe lângă fosta staţie de taxare.
Totodată, viteza de 50 km/h va fi modificată şi semnalizată corespunzător cu indicatoare rutiere care limitează viteza la 70 km/h.
Astăzi este Ziua mondială pentru prevenirea suicidului.
Această zi a fost inițiată de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Sinuciderii și Organizația Mondială a Sănătății, cu scopul de a informa și de a conștientiza populația cu privire la prevenirea actul suicidal, considerat în prezent cea mai mare problemă de sănătate publică.
Potrivit primului raport al OMS, publicat în septembrie 2014, anual, la nivel mondial, peste 800.000 de oameni mor din această cauză, ceea ce echivalează cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde.
Salariile bugetarilor se vor mări treptat în următorii 2,3 ani.
Legea salarizării bugetarilor va fi finalizată până la 1 octombrie, urmând ca apoi să fie aprobată de Guvern şi trimisă Parlamentului până pe 15 octombrie.
Anunțul a fost făcut de Liviu Dragnea care a mai adăugat că legea prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, inclusiv a militarilor.
Salariile nu vor fi mărite deodată, ci în câțiva ani.
Finalizarea actului normativ a fost amânată de mai multe ori, primul termen avansat fiind 1 septembrie.
Mortalitatea infantilă în întreaga lume s-a înjumătățit în ultimii 25 de ani.
Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite, obiectivul stabilit în anul 2000 de reducere cu două treimi a indicatorului nu a fost atins, insă.
Doar 62 din 195 de țări au realizat obiectivele fixate în acest domeniu de către ONU.
Mortalitatea infantilă în întreaga lume a trecut de la 12,7 milioane în anul 1990 la 5,9 milioane în 2015.
De asemenea, în ultimii 15 ani au fost salvate viețile a 48 de milioane de copii din întreaga lume.
Persoanele care folosesc ţigări electronice, în special adolescenţii, sunt de patru ori mai predispuşi să devină fumători în decurs de un an de la începerea folosirii lor.
Deşi studiile precedente ofereau dovezi conform cărora ţigările electronice i-ar ajuta pe fumători să renunţe la acest obicei, noile studii contrazic această ipoteză.
Cercetătorii americani susţin că există o legătură între predispoziţia unei persoane de a deveni fumătoare, odată ce a folosit ţigara electronică.
Adolescenţii petrec patru ore pe zi în faţa calculatorului.
Potrivit unui studiu, tinerii care petrec o oră suplimentară în fiecare zi navigând pe internet sau privind la televizor obţin la examene note mai mici cu până la două puncte faţă de cele primite de colegii lor care îşi petrec timpul liber într-o altă manieră.
Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de peste 800 de elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani din Marea Britanie.