Știri 16 septembrie 2015
Secţiunea îşi propune creşterea vizibilităţii acestor activităţi precum şi facilitarea accesului populaţiei la toată gama de servicii sociale, medicale şi programe filantropice destinate principalelor categorii de beneficiari aflaţi în dificultate: copii, vârstnici, bolnavi, şomeri, persoane cu dizabilităţi și familii aflate în situaţii de risc social.
Potrivit Patriarhiei, acest demers face cunoscută publicului larg grija Bisericii Ortodoxe Române pentru persoanele aflate în suferinţe şi nevoi şi totodată se constituie într-un îndemn adresat tuturor credincioşilor să se alăture şi să preia exemplele de bună practică.
Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică veche.
Acesta se intitulează ’’Unicorn – O călătorie în istoria noastră’’ și face parte din Turneul Anton Pann de muzică veche.
Evenimentul se va desfășura astăzi de la orele 19, la Casa de Cultură din Constanța.
Spectacolul va fi susținut de Formația Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann, actorul Vlad Gălățianu și vj Oana Răileanu.
Intrarea va fi liberă.
Fragmentul de papirus numit “Evanghelia Soției lui Iisus” este un fals.
Timp de aproape trei ani, au existat controverse considerabile și confuzii privind acest fragment, prezentat ca artefact antic autentic.
Cercetările specialiştilor, încheiate pe 27 august 2015, au confirmat si ele, suplimentar, că aşa-zisa “Evanghelie a Soţiei lui Iisus” a fost doar fals, creat după o copie găsită pe Internet, a Evangheliei lui Toma.
Practic, pentru a crea Evanghelia Soției lui Iisus, falsificatorul s-a putut folosi doar de funcţiile de editare de text “taie si lipeşte’’, pornind de la Evanghelia lui Toma.
El a trecut doar câteva pronume masculine, la feminin, și a introdus două cuvinte-cheie copte, “Maria” și “soția mea”.
Dezbaterea despre legitimitatea Evangheliei Soţiei lui Iisus a ajuns la capăt, iar cel care a oferit acest fals rămâne încă neidentificat.
Programul Trenurile Soarelui a ajuns la final.
În acest sezon estival, cele 40 de trenuri din program au transportat peste 900.000 de pasageri, în uşoară creştere faţă de anul trecut.
CFR Călători mai informează că, la cererea pasagerilor, menţine în circulaţie toate trenurile directe care au conectat marile oraşe, respectiv Arad, Craiova, Iaşi, Suceava, Braşov şi Constanţa.
De asemenea, în Gara de Nord Bucureşti vor fi asigurate legături la toate trenurile din ţară spre și dinspre Litoral.
Astfel, turiştii care vor merge la mare prin programul ‘Litoralul pentru toţi’, vor putea călători cu trenul până la Constanţa.
Examenul de treaptă în liceu se va reintroduce de anul viitor.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru, a declarat că acesta ar aduce mai multe avantaje.
Astfel, elevii vor avea posibilitatea să se transfere, de la profilul real la cel uman, dar în baza unui examen pe care să-l susţină la sfârşitul clasei a X-a.
Potrivit secretarului, sindicatele agreează această propunere.
Noua lege a Educației ar putea fi gata anul viitor.
Medicamentele ieftine ar putea dispărea din farmacii.
Producătorii avertizează că aproape toate produsele până în 6 lei vor dispărea de pe piaţă.
Fabricile nu vor mai produce produse care nu le aduc profit, iar autorităţile se gândesc să le impună medicilor cote minime pentru prescrierea aşa-numitelor generice.
Cei mai afectaţi vor fi cei cu venituri medii şi mici, pentru că majoritatea medicamentelor cu preţuri accesibile ce vor dispărea de pe piaţă sunt cele pentru afecţiuni cardiace, reumatice, respiratorii, precum şi antibioticele ieftine.
Reprezentanţii industriei farmaceutice cer ca taxa pe vânzări să fie aplicată diferenţiat, în funcţie de preţurile medicamentelor pe care le fabrică.
Constănţenii cu datorii la bănci ar putea să beneficieze de Legea insolvenţei pentru persoane fizice.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a publicat pe site-ul instituţiei, normele metodologice pentru insolvenţa persoanei fizice.
Astfel, o persoană fizică este considerată în stare de insolvenţă atunci când nu mai are bani pentru plata datoriilor scadente. Documentul legislativ are ca scop instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situaţiei financiare a datornicilor persoane fizice, de bună-credinţă.
Legea va intra în vigoare pe 26 decembrie 2015.
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de cancer mamar.
Așa arată un studiu realizat în Spania, în cadrul căruia, specialiștii au observat că femeile cărora li s-a cerut să urmeze o dietă mediteraneană, bogată în ulei de măsline extravirgin, se confruntau cu un risc de îmbolnăvire de cancer mamar cu 68% mai mic decât cele care au urmat o dietă doar cu conținut redus de grăsime.
Dieta mediteraneană, bogată în legume, pește și ulei de măsline și săracă în carne și produse lactate, este recunoscută pentru că micșorează riscurile oncologice și cardiovasculare.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 4.000 de femei.
Următorii doi ani vor fi cei mai fierbinţi de pe Terra, de la începutul măsurătorilor meteorologice.
Așa au anunţat, luni, reprezentanţii Serviciului naţional de meteorologie din Marea Britanie.
Noul raport arată că o serie de schimbări majore sunt în plină derulare în cadrul sistemului climatic global, iar gazele cu efect de seră vor avea un impact tot mai mare asupra tendinţelor naturale ale climei de pe planetă.
Studiul meteorologilor britanici a evidenţiat o nouă manifestare a fenomenului El Nino, în desfăşurare în Oceanul Pacific, care va determina o încălzire globală a climei.
Cu toate acestea, verile din Europa ar putea deveni ceva mai reci, pentru o vreme, în timp ce restul globului se va încălzi.
De asemenea, oamenii de ştiinţă au confirmat faptul că, în acest an, temperatura medie de la suprafaţa Terrei a atins niveluri-record.
Week-end-ul ar trebui să dureze trei zile.
Acest lucru a fost demonstrat științific, iar printre cele mai importante argumente este cel al sănătății.
Sunt vizați îndeosebi cei care stau aproape fără întrerupere cu cu ochii pe monitor.
Un alt lucru stabilit științific este că, datorită weekend-urilor de trei zile, salariații rezolvă sarcinile de serviciu mai eficient.
Oboseala poate provoca și mai multe certuri cu apropiații, situații neplăcute atât în familie, cât și în mediul profesional.
Ultimul argument este că oamenii sunt mai eficienți la serviciu dacă lucrează mai puțin.
Rezultatul studiului este atât de general, încât multe firme americane propun program de lucru redus unor salariați ai lor.