Știri 26 noiembrie 2015
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa mâine de la ora 10 la un simpozion dedicat sărbătoririi Sf Ap Andrei și Zilei naționale a României, ce se va desfășura la biserica Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu.
Apoi, tot aici, de la ora 17 Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sf. Maslu.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Nectarie, Gheorghe, Teodor Tiron, Trifon și Luca al Crimeii, aduse de la biserica Sf. Nectarie din Constanța.
Sâmbătă, ierarhul nostru va săvârși sfânta liturghie arhierească, de la ora 8, la mănăstirea Călugăreni.
Duminică, IPS Teodosie împreună cu IPS Aleksei, Arhiepiscop de Bălți și Ananiev va săvârși, de la ora 7:30 slujba de sfințire a bisericii din satul Rariștea, comuna Ion Corvin.
Luni, în ziua cinstirii Sfântului Apostol Andrei, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu alți 10 ierarhi din țară și străinătate, va săvârși de la ora 9 Sf Liturghie Arhierească la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, cu prilejul hramului.
După slujbă va fi lansată cartea: ’’Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei – 25 de ani de vatra monahală neîntreruptă’’ scrisă de arhimandrit Cosma Mitu și Ionuț Druche.
Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura luni, 30 noiembrie, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
În aceeasi seară vor fi vernisate expozițiile: Peștera Sfantului Apostol Andrei in imagini de epoca, organizata de teologul Ionut Druche si Pestera Sfantului Andrei in ochii copiilor, organizata de profesor Mădălina Oana Sfetcu.
Intrarea va fi liberă.
Ministerul Sănătăţii va pregăti anul viitor un program destinat victimelor unor eventuale accidente similare celor de la clubul „Colectiv“.
Anunțul a fost făcut de premierul Dacian Cioloş, la finalul vizitei pe care a făcut-o la Spitalul de Arşi din Capitală.
Totodată, el a anunţat că Guvernul urmează să decidă rambursarea costurilor pentru cei transportaţi în UE şi în afara UE, iar Ministerul Muncii va acorda un ajutor pentru însoţitorii celor care sunt trataţi în România.
Ministerele sunt obligate să publice toate informaţiile de interes pentru cetăţeni.
Premierul Dacian Cioloş le-a cerul miniştrilor din cabinetul său să dea dovadă de transparenţă totală.
Demnitarul a precizat că nu doar ministerele trebuie să dea dovadă de transparenţă, ci şi structurile din subordinea lor şi administraţiile publice.
Potrivit premierului, contribuabilii trebuie să fie informaţi cum sunt cheltuite impozitele şi taxele pe care le plătesc şi dacă instituţiile statului lucrează în beneficiul cetăţenilor sau în interesul politicienilor şi clientelei lor.
Inventatorii români au obținut 23 de medalii de aur la Salonul de inventică de la Bruxelles.
Invenţia medicală „Proteză de şold scurtă femurală cervicală” a câştigat cinci dintre aceste medalii.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, inventatorii români au mai obţinut pentru cele 31 de invenţii prezentate 8 medalii de argint, precum şi 29 de premii speciale.
Şomerii din Constanţa vor avea parte de gratuităţi la transportul în comun.
Potrivit unui proiect de hotărâre privind acordarea de facilităţi la transportul urban de călători în municipiul Constanţa, inițiat de primarul interimar Decebal Făgădău, șomerii dar și persoanele în vârstă de peste 80 de ani vor beneficia de transport gratuit pe toate liniile RATC.
Patru din zece adolescenți români au consumat alcool cel puțin o dată în viață.
Potrivit unor statistici recente, 20% dintre decesele adolescenților între 15 și 19 ani din Europa se pot atribui consumului de alcool.
În ceea ce privește România, 42% dintre adolescenții români au consumat alcool cel puțin o data în viață, iar 21% dintre copiii români sub 14 ani au consumat cel puțin o data în viață alcool.
Peste 93% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12-14 ani care au consumat alcool, și-au cumpărat alcoolul singuri din magazin.
Cetăţenii care au credite imobiliare şi nu-şi mai pot achita ratele, pot scăpa de datorie dacă predau băncii bunul imobiliar ipotecat.
Legea care prevede această metodă a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.
Astfel, orice persoană care nu mai poate plăti creditul va avea posibilitatea să cedeze băncii imobilul ipotecat, iar datoria se stinge astfel fără alte penalizări sau costuri pentru restanţieri.
Contractele pentru deszăpezire vor fi încheiate pe mai mulţi ani.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu.
Contractele de deszăpezire au fost încheiate deja pentru mai mult de 70% din lungimea reţelei rutiere.
La calea ferată sunt încheiate pentru 100%, deoarece se desfășoară în regim intern.
În prezent, CNADNR și autorităţile publice locale și centrale încheie contracte pentru deszăpezire valabile un singur sezon.
Banca Centrală Europeană a introdus ieri în circulație noua bancnotă de 20 euro din seria „Europa“.
Bancnota include un element de siguranță inovator, respectiv o fereastră-portret poziționată în hologramă.
Similar noilor bancnote de 5 și 10 euro, cea de 20 euro include și un număr verde-smarald și un portret al Europei în filigran. Noile bancnote de 20 de euro le vor înlocui treptat pe cele din prima serie.
CFR anulează, de astăzi, mai multe trenuri care circulă între Constanța și Mangalia.
Compania informează că pentru executarea lucrărilor de reparație a căii ferate pe distanța Constanța – Mangalia și retur, se vor anula, până sâmbătă 8 trenuri Regio.
Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați să se adreseze personalului CFR din stații sau să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro.
Albania va interzice timp de zece ani tăierea arborilor, precum și comerțul și exportul de lemn.
Mâsura este luată pentru a proteja pădurile a căror suprafață a scăzut dramatic în această țară ca urmare a defrișărilor masive.
Inițiativa executivului este cuprinsă într-o nouă lege a pădurilor, ce va fi supusă votului parlamentului în zilele următoare.