30 noiembrie 2015
Acesta este originar din Betsaida şi totodată este fratele sfântului Apostol Petru.
Face parte dintre cei doisprezece apostoli şi este primul care îl urmează pe Hristos, deoarece aude pe Sfântul Ioan Botezătorul mărturisind despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu.
Sfântul Andrei îl aduce la apostolie şi pe fratele său, Petru, amândoi renunţă la ocupaţia de pescari şi devin ucenici ai Domnului.
După Învierea Domnului, Sfântul Andrei propovăduieşte Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria.
Acest fapt îi va conferi şi supranumele de „apostolul românilor”.
Conform datelor istorice, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită de atunci „crucea Sfântului Andrei”.
Cel mai important loc al creştinismului românesc ce are legătură cu Sfântul Andrei este Peştera Sfântului Apostol Andrei, de la mânăstirea cu acelaşi nume de lângă localitatea Ion Corvin.
Conform statisticilor, peste 700 de mii de români îşi serbează astăzi onomastica.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
Acesta a păstorit biserica românească din Transilvania, în timpul secolului 19.
S-a născut în anul 1808, în Ungaria, din părinţi aromâni, a purtat din botez, numele Anastasie şi a studiat Dreptul, Filozofia şi Teologia.
La vârsta de 25 de ani, a intrat în monahism la mitropolia din Karlowitz şi a primit numele Andrei, după care, în scurt timp este hirotonit ieromonah.
A devenit apoi profesor de teologie şi stareţ la mai multe mănăstiri sârbeşti, iar în anul 1846, a fost hirotonit arhiereu vicar al episcopiei din Sibiu.
În această postură s-a implicat în mişcarea revoluţionară a românilor transilvăneni şi a fost co-preşedinte al Adunării Naţionale de la Blaj din 1848 şi delegat al acesteia la Curtea de la Viena.
Datorită activităţii sale, în anul 1864, Episcopia de Sibiu a fost ridicată la rangul de Mitropolie cu autonomie proprie, iar sfântul a fost ales mitropolit.
În această calitate, a ctitorit actuala reşedinţă mitropolitană, a organizat învăţământul ortodox românesc de toate gradele din Transilvania, a înfiinţat aproape 800 de şcoli şi a tipărit mai multe manuale şcolare şi publicaţii teologice, la tipografia întemeiată tot de el.
În anul 1868, a întocmit un renumit Statut Organic de Funcţionare a bisericii ortodoxe din Transilvania.
Pentru vrednicia sa, Sfântul Sinod a aprobat canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, în anul 2012, în luna iulie.
Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
tot în această seară vor fi vernisate expozițiile: Peștera Sfantului Apostol Andrei in imagini de epoca, organizata de teologul Ionuț Druche si Peştera Sfântului Andrei in ochii copiilor, organizata de profesor Mădălina Oana Sfetcu.
Intrarea va fi liberă.
Toate unităţile Poştei Române sunt închise astăzi şi mâine.
Ca urmare a programului anunțat, este posibil ca trimiterile poștale prezentate în zilele de 27 și 28 noiembrie să înregistreze timpi mai mari de circulație.
De miercuri, Poșta Română își va relua programul obișnuit cu publicul.
Autobuzele RATC vor circula în regim de week-end, mâine, 1 Decembrie.
Regia de transport în comun anunţă călătorii că excepţie va face linia 3B care va circula cu doar două curse pe zi, la orele 6.00 şi 18.00.
Chioşcurile de abonamente ale RATC Constanţa vor fi deschise astăzi și mâine, în program 9.00-17.00, cu excepţia punctului de lucru din Gară, care va fi deschis între orele 6 şi 21.
Autoritățile din Los Angeles au interzis fumatul în locuințe, lifturi sau parcări.
Aceste interdicţii se extind şi asupra celor care fumează la geam, balcoane sau în interiorul unui autoturism parcat în curte.
Toţi proprietarii care dau spaţiu în chirie urmează să semneze un document suplimentar în legătură cu aceste noi interdicţii.
Celor care refuză să sprijine iniţiativa, le-a fost recomandat să-şi schimbe domiciliul.
Persoanele care vor încălca interdicţia sunt pasibile de o amendă în valoare de 125 de dolari.
Măsura vizează comunităţile care numără cel puţin 100 de persoane, adică blocuri de locuinţe, complexe rezidenţiale și cartiere.