Știri 7 ianuarie 2016
Conform unei vechi reguli bisericeşti, în ziua imediat următoare unui praznic împărătesc se face pomenirea persoanelor care au avut legătură cu praznicul respectiv, iar în cazul de faţă este vorba despre Sfântul Proroc Ioan, cel care l-a Botezat pe Mântuitorul Hristos în apa Iordanului.
Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul şi cel mai mare dintre proorocii Vechiului Testament, deoarece el a fost cel care a proorocit şi mărturisit despre Hristos că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, care va mântui întreaga umanitate din robia păcatului.
Totodată, Sfântul Ioan este cel care a fost mărturisit de către Dumnezeu ca cel mai mare dintre cei născuţi din femeie, conform Sfintei Evanghelii de la Luca.
Acest lucru va fundamenta învăţătura creştină a Bisericii conform căreia Sfântul Ioan este cel care va face legătura între drepţii Vechiului Testament şi sfinţii noului Testament.
În iconografia creştină, Sfântul Ioan este reprezentat conform calităţilor sale de Prooroc, Botezător şi Înainte-mergător al Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, sf. liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Pod Butelii.
Peste două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
Din totalul acestora trei sferturi sunt bărbaţi şi un sfert sunt femei.
Numele de Ioan provine din vechiul nume ebraic Iohanan şi se traduce prin expresia „Dumnezeu a avut milă”.
La noi prima atestare documentară a acestui nume este datată în 1247, când Diploma Cavalerilor Ioaniţi atestă un conducător pe nume Ioan, cneaz al unei formaţiuni de prin nordul Olteniei.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține inițiativa legislativă de interzicere, prin Constituție, a căsătoriilor homosexuale.
La finalul slujbei de Bobotează de ieri, Ierarhul Tomisului a declarat că apreciază inițiativa de modificare a Constituției în sensul precizării că o familie poate fi alcătuită doar dintr-un bărbat și o femeie și că ea ar trebui sprijinită de către toată creștinătatea.
Afirmația vine după ce, recent, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat la susţinerea familiei tradiţionale, formată din bărbat şi femeie.
Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie Familia Creștină în pericol și va fi susținută de Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă şi Jurnalistul Ioan Şolea.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 17 la Casa de Cultură din Constanța.
Conferința este organizată de Colegiul Sfinţii Martiri Brâncoveni.
ANM a emis o informare meteorologică de precipitaţii moderate cantitativ, intensificări ale vântului și polei pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 20.
În intervalul menţionat, în regiunile sud-estice şi în sudul extrem vor predomina ploile, în nordul şi centrul Moldovei, în zonele montane şi submontane vor fi mai ales ninsori, iar în restul teritoriului vor fi precipitaţii mixte.
Se vor cumula cantităţi de apă de peste 10…15 l/mp, iar local se va semnala polei.
Vântul se va intensifica îndeosebi în regiunile sud-estice şi estice, cu rafale de 50…60 km/h.
Dobrogea este zona cu cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei.
Constanţa conduce detaşat topul judeţelor unde se produce cea mai multă energie regenerabilă, cu o capacitate instalată de peste 1.600 de MW.
Potrivit unui document al Transelectrica, județul nostru este urmat, în clasament, de Tulcea şi Giurgiu, în timp ce la polul opus se situează judeţele Sălaj, Ilfov şi Covasna, unde sunt mai puţin de 10 MW instalaţi,.
Dispeceratul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța se va muta în sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”.
Ca majoritatea judeţelor din ţară, și Constanţa va avea un dispecerat integrat pentru preluarea apelurilor prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, plt. Anca Chiriţă a declarat că locaţia este funcţională deja pentru pompieri.
Autorităţile au găsit soluţia după ce secretarul de stat Raed Arafat a declarat, în luna octombrie, că este nemulţumit de Constanţa la capitolul colaborare între serviciile de urgenţă.
Guvernul vrea să elimine obligativitatea plății CASS pentru persoanele fără venituri.
Executivul se pregătește să schimbe un articol din Codul Fiscal care le impune persoanelor fără venituri plata contribuțiilor de asigurări sociale și de sănătate.
Modificarea ar urma să se producă luna aceasta.
De la 1 ianuarie, potrivit noului Cod Fiscal, circa 3 milioane de persoane, care nu realizează venituri, ar trebui să plătească lunar 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei.
Ministrul Educaţiei a decis prin ordin constituirea Comisiei consultative pentru manuale şcolare.
Misiunea acestui grup de lucru o reprezintă analizarea şi furnizarea de recomandări Ministerului Educaţiei, cu privire la procesul de evaluare şi aprobare a proiectelor de manuale şcolare pentru clasele V-VIII, precum şi procedura de achiziţionare a acestora.
Grupul de lucru va avea întâlniri periodice pentru a identifica soluţii la probleme ce ţin de procedurile de evaluare, aprobare şi editare a manualelor şcolare.
Ajutorul de deces a fost majorat.
Astfel, în cazul asiguraţilor sau al pensionarilor, ajunge la 2.681 lei, ceea ce reprezintă o majorare de 266 de lei faţă de anul trecut.
Cel care solicită şi primeşte banii poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, iar în lipsa acestora, orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile cu aranjamentele funerare.
Conform legislaţiei în vigoare, ajutorul de deces se poate ridica de la angajatorul persoanei decedate sau de la angajatorul persoanei care a suportat cheltuielile de înmormântare.