Știri 20 ianuarie 2016
Un raport prezintă primele 50 de țări în care condițiile de trai ale unui creștin sunt foarte dificile.
În aceste locuri, creștinii trebuie să-și păstreze ascunse credința și practicile, deoarece altfel riscă discriminare, abuz, închisoare și chiar pedeapsa cu moartea.
Pentru al 14-lea an consecutiv, Coreea de Nord este cel mai periculos loc din lume pentru creștini.
Între țările în care nivelul persecuțiilor împotriva mărturisitorilor credinței creștine a crescut alarmant, se numără și Eritreea, Pakistan, Tadjikistan, Afganistan, Azerbaijan și Kuweit.
Conform raportului, mai mult de 7000 de creștini au fost omorâți din motive religioase.
În același timp, aproximativ 2400 de lăcașuri de cult au fost atacate sau distruse, dublu față de anul 2014.
Creștinii din Franța suportă zi de zi atacurile asupra lăcașurilor lor de cult.
45 de biserici creștine au fost vandalizate și profanate într-o lună și jumătate, la începutul anului trecut.
Președintele Republicii, dar și presa se pronunță doar împotriva actelor islamofobe și antisemite, fără însă să reacționeze atunci când este vorba despre locuri sacre ale creștinismului, religia fondatoare a Franței.
Indiferența autorităților publice face însă ca șansele de a afla cine sunt făptuitorii să fie extrem de mici.
Tezele de doctorat ale demnitarilor vor fi verificate de Universităţi.
Guvernul a aprobat o Ordonanță care schimbă un segment din cadrul instituțional și legislativ privind controlul calității tezelor de doctorat și a aspectelor ce țin de etica cercetării științifice.
Astfel, se abrogă statutul de excepție al demnitarilor și alte categorii de persoane, ale căror abateri de la etica academică nu puteau fi analizate și sancționate de comisiile de etică de la nivelul universităților, fiind anterior rezervate doar analizei de către Consiliul Național de Etică.
De asemenea, prin Ordonanță se abrogă retragerea de către Consiliu a calității de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare și retragerea titlului de doctor.
Pensionarii vor primi tichete valorice în locul pachetelor cu alimente, din luna martie.
Primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău a precizat că deocamdată nu se cunoaşte valoarea unui asemenea tichet, urmând ca aceasta să fie alocată după stabilirea bugetului local.
El a adăugat că tichetele vor fi distribuite direct la domiciliu, printr-un serviciu care va fi stabilit ulterior.
Tichetele pentru copiii defavorizați vor putea fi utilizate doar pentru alimente, haine și rechizite.
Guvernul a adoptat, ieri, printr-o Hotărâre, normele metodologice privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
Legea promovează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 d e lei lunar.
Acesta se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie.
Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a identificat trei ameninţări pentru viitorul omenirii.
Este vorba despre un război nuclear, încălzirea globală şi un virus creat cu ajutorul ingineriei genetice.
Profesorul Hawking este de părere că aceşti factori nu prezintă o ameninţare imediată, dar a subliniat importanţa faptului că omenirea trebuie să vegheze pentru a se asigura că va evolua într-o direcţie bună.
El a mai spus că progresele vor continua, dar ar trebui ca omul să recunoască pericolele şi să învețe să le controleze.
7 din 10 şoferi folosesc telefonul mobil când conduc.
Așa arată un studiu american, potrivit căruia aceștia nu îl folosesc doar ca să vorbească, ci și ca să scrie mesaje sau ca să își facă fotografii.
Acest lucru este ilegal și periculos, iar din cauza neatenţiei şoferilor preocupaţi cu manevrarea telefoanelor au de suferit şi pietonii.
Ca să evite situaţiile periculoase, specialiştii le recomandă celor dependenţi de aceste dispozitive să renunţe la ele măcar o zi pe săptămână.
Potrivit legii, şoferii care folosesc telefoanele în timp ce conduc riscă o amendă de 415 lei şi două puncte penalizare.
Medicii cer sprijin în privinţa sistemului informatic care gestionează cardul de sănătate.
Documentul a intrat în atenţia Avocatului Poporului, după ce medicii de familie au depus săptămâna trecută un memoriu de 10 pagini.
Ei mai spun că sunt presaţi să acorde servicii medicale atunci când sistemele nu funcţionează şi riscă să nu fie plătiţi.
Mai mult, medicii susţin că ar putea să plătească integral serviciile acordate de ei sau de alţi furnizori.
Proiectul noii legi a salarizării ar putea fi gata până pe 10 februarie.
Potrivit grilei de salarizare, un profesor debutant din învăţământul preuniversitar va câştiga lunar între 2.080 – 2.590 lei, iar un profesor de liceu, gradul I cu peste 40 de ani vechime va încasa între 4.953 lei şi 6.167 lei pe lună.
Un medic stagiar în unităţi sanitare va avea salariul cuprins între 2.704 lei şi 3.607 lei pe lună.
Sindicaliștii speră ca dacă se vor înțelege cu autoritățile, legea să ajungă în mai în Parlament și să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor.