Știri 21 ianuarie 2016
Acesta va avea loc de la ora 16.00, la Ten Hotel Colonadelor, unde va fi prezent și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
La eveniment sunt așteptați să participe: Dan Puric, Marian Cojoc, Lucia Hossu Longin, Zoe Rădulescu (fiica lui Gogu Puiu), Gheorghe Cușa( fost deținut politic) și directorul editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, în calitate de co-organizator.
Luni, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Bretanion, primul episcop atestat al Tomisului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia duminică, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Ierarhi Nicolae şi Bretanion”, de lângă localitatea 23 August.
Arhiepiscopia Tomisului organizează o serie de evenimente la împlinirea a o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Tema este „Preoţi militari dobrogeni în Primul Război Mondial” și se desfășoară în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța.
Proiectul se va desfăşura în două etape, astfel că în prima parte vor fi evocaţi preoţi militari din cuprinsul judeţului Constanţa, iar în cea de a doua vor fi evocaţi din judeţul Tulcea şi Bulgaria.
Prima comemorare va avea loc duminică, 24 ianuarie, ora 11.00, la parohia Basarabi I, din jud. Constanța.
Aici, protosinghel Maxim Vlad, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Costin Scurtu și directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche vor evoca viaţa preotului căpitan Anastase Popescu.
Apoi, vor mai fi comemorați preoții căpitani Alexandru Moroianu, Bănică Roşescu, Ioan Roşculeţ, Ioan Georgescu, Constantin Sădeanu şi Nicolae Coadă.
ANM a emis o avertizare cod galben de ger mai ales noaptea și dimineața.
Aceasta este valabilă până luni în majoritatea regiunilor țării cu excepția vestului.
În intervalul menţionat, valul de frig va persista, astfel că vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării.
Temperaturile minime se vor situa frecvent între -20 şi -15 grade, iar izolat vor coborî şi până la -28…-25 de grade, în timp ce maximele termice, preponderent negative, pe arii restrânse, nu vor depăşi -10 grade.
Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali nu este în acord cu legea fundamentală.
Așa a decis Curtea Constituţională.
Potrivit judecătorilor CCR, legea nu este clară deoarece nicăieri în lege nu scrie ce anume reprezintă această pensie: o indemnizaţie, un salariu, o pensie în adevăratul sens al cuvântului sau un cadou.
Pe de altă parte, judecătorii apreciază că legea instituie inegalităţi chiar între persoane care ocupă aceeaşi poziţie şi că iniţiatorii legii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru acest beneficiu.
În urma deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă în acord cu hotărârea CCR în termen de 45 de zile.
Proiectul legislativ de revizuire a definiției familiei în Constituție a strâns deja 825.000 de semnături.
Anunțul a fost făcut ieri de către președintele comitetului de inițiativă, Mihai Gheorghiu.
Comitetul de inițiativă este format din 16 membri și are caracter multiconfesional.
El derivă din “Coaliția pentru familie”, o grupare de 23 de asociații și ONG-uri pro-familie.
Imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent va fi reluată de săptămâna viitoare.
Astfel, va fi asigurat un necesar de 107.300 de doze, care vor ajunge la direcțiile de sănătate publică pentru a fi distribuite cabinetelor medicale în vederea continuării procesului de imunizare.
Vaccinul hexavalent este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi poliomielitei şi se administrează gratuit în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătății.
Legea antifumat a fost adoptată de Camera Deputaţilor.
Potrivit noilor prevederi, fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.
Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, după promulgarea sa de preşedintele Klaus Iohannis.
Impozitele locale pentru clădirile, terenurile și mașinile achiziționate în cursul acestui an vor fi achitate de noii proprietari în 2017.
Pentru 2016 taxele urmează să fie plătite de vânzători, deoarece aceștia dețineau bunurile în proprietate la 31 decembrie 2015.
Modificările au fost aduse odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.
Totodată, consiliile locale vor putea majora cotele maxime de taxe locale prevăzute în Codul Fiscal cu 50%, în loc de 20% până în acest an.
Alimentele s-ar putea scumpi cu aproximativ 30% de luna viitoare.
Taxa de reciclare aduce costuri suplimentare pentru producători, iar ambalajele vor costa mai mult.
Reprezentanţii industriei alimentare sunt nemulţumiţi că, în loc de 70 de lei pentru tona de deşeuri, cât plăteau până acum, trebuie să achite de aproape trei ori mai mult.
Fructele și legumele care intră în România vor fi verificate la frontieră.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a dispus Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor să demareze controale la frontiere în cazul fructelor și legumelor care intră în România, nu doar pe partea de reziduuri, ci și pe cea de produse chimice.
El a subliniat că trebuie făcut tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul și producătorul român.