Știri 28 ianuarie 2016
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.30, Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica.
Duminică, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie de la ora 9, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei va sosi luni la Constanța.
Aceasta va fi adusă, de la mănăstirea Hârbovăț, din Republica Moldova, de o delegație condusă de părintele arhimandrit Spiridon Marin, la ora 18.00, la biserica Sf. Haralambie, unde va rămâne până pe 15 februarie.
Mănăstirea Hârbovăț a fost reconstruită de trei ori, după trei incendii, și, de fiecare dată, icoana a fost găsită în cenușă, cu fața în jos, nearsă, cu toate că era pictată pe pânză şi lipită pe lemn.
Prin rugăciune în fața icoanei Maicii Domnului, mulți bolnavi și-au găsit alinare sufletească și trupească.
Icoana este adusă la această biserică cu prilejul hramului Sf. Haralambie, cinstit pe 10 februarie.
Obezitatea infantilă atinge cote alarmante.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că obezitatea în rândul copiilor sub 5 ani a crescut extrem de mult, în țările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din anul 1990 până în prezent.
Experții subliniază că, în țările bogate, copiii proveniți din familii sărace prezintă o probabilitate mai mare să fie obezi, îndeosebi ca urmare a prețului mic al hranei fast-food, cu conținut ridicat de zahăr.
În schimb, în țările sărace, copiii familiilor avute sunt expuși mai mult riscului obezității, mai ales în țările în care, din punct de vedere cultural, un copil supraponderal este considerat adesea un copil sănătos.
Cadrele didactice din Marea Britanie sunt sfătuite să-i înveţe pe copii că nu este nimic anormal la familiile cu două mame sau doi taţi.
Profesorii ar trebui să introducă noţiunea de relaţii între persoane de acelaşi sex în educaţia copiilor, de la afişarea în şcoli a unor postere cu familii care au fie două mame, fie doi taţi, la purtarea hainelor unisex şi la poveştile cu personaje gay, potrivit cotidianului The Telegraph.
Totodată, consultantul şcolar din comunitatea LGBT, Elly Barnes, i-a sfătuit pe şefii cadrelor didactice din şcolile britanice să se obişnuiască să folosească termenii de gay şi lesbiene în prezenţa copiilor.
Trasfăgărășanul se numără printre cele mai frumoase zece destinaţii de vacanță din Europa.
Jurnaliştii publicaţiei britanice The Telegraph au realizat un top 10 al celor mai frumoase destinaţii pentru vacanțe la volan din Europa, care includ trasee din Islanda până în România.
În acest clasament, Transfăgărășanul se situează pe locul al nouălea.
The Telegraph spune că vacanța la volan ar trebui sa includă si vizitarea oraşelor transilvănene Sibiu, Braşov și Sighişoara”, mai spune The Telegraph.
Printre alte destinatii pentru vacante la volan prezentate in topul The Telegraph se numără drumuri din Austria, Franţa, Germania, Islanda, Italia si Scoţia.
Riscurile de îmbolnăvire în spital cresc de la an la an.
Datele pe primele nouă luni din 2015 indică un posibil record al infecțiilor nosocomiale.
Acestea sunt definite drept „acea infecție care nu era prezentă în momentul în care pacientul s-a internat în spital și se supra-adaugă bolii pentru care s-a internat”.
Specialiștii în politici de sănătate apreciază că principala problemă în România este că ele nu sunt raportate de către managementul unor spitale.
Statisticile Ministerului Sănătății nu precizează care a fost rata deceselor și care este procentul acestor infecții raportate la numărul de internări.
Cei care agresează personalul medical din spitale ar putea primi până la 6 ani de închisoare.
Potrivit unui studiu realizat la nivel naţional, 85 la sută dintre cadrele medicale au fost agresate verbal, iar zece la sută – fizic. Pentru că, în prezent, în astfel de cazuri, se aplică de obicei pedepse mai mult simbolice, doar unu la sută din aceste incidente sunt raportate.
Propunerea legislativă este sprijinită de Ministerul Sănătăţii și ar urma să fie depusă în Parlament în cel mult două luni.
Autostrada Cernavodă-Constanţa va fi finalizată anul acesta.
Guvernul României va investi anul acesta aproape 200 milioane lei pentru finalizarea autostrăzii Cernavodă-Constanţa.
Cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pentru realizarea bretelei de descărcare a traficului de pe noul pod de la Agigea şi conectarea autostrăzii la DN32.
Anunţul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Acesta susţine că România ar putea avea 1.000 de kilometri de autostradă abia în 2020-2022.
În acest moment, în ţara noastră numărul de kilometri de autostradă este 679.
O mie de tichete sociale pentru grădiniţă au fost alocate judeţului Constanţa.
Preşcolarii constănţeni care provin din familii sărace vor beneficia de tichete sociale prin programul „Fiecare copil în grădiniţă“.
Un tichet social este în valoare de 50 de lei şi se acordă lunar pentru achiziţionarea de produse alimentare, igienă, îmbrăcăminte sau rechizite.
Stimulentul se acordă prin intermediul primăriilor celor cu un venit de cel mult 284 de lei pe lună de membru de familie.
Legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice este constituţională.
Așa au decis judecătorii CCR.
Cei care vor încălca legea antifumat, care ar putea intra în vigoare din martie, riscă amenzi de până la 500 de lei.
Patronii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 5.000 şi 15.000 de lei, dar autorităţile pot merge până la suspendarea activităţii sau chiar închiderea unităţilor.
Legea va fi trimisă la Preşedinţie pentru a fi promulgată şi va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
RATC va suplimenta numărul autobuzelor pe mai multe linii.
Astfel, de luni, 1 februarie, liniile 5-40, 2-43, 48, 101C, 102P, care vor circula la orele de vârf de dimineață, respectiv intervalul 07.00-09.00, vor beneficia de 12 autobuze în plus.
De asemenea, linia 3B se anulează de la 1 februarie, sarcina fiind preluată de autobuzele de pe linia 3R, cu inscripția “Târg de legume”.
Astăzi mass-media ar trebui să însemne vestea cea bună.
Mitropolitul Episcopiei de Ahmedabad a Bisericii Ortodoxe Orientale a Indiei, a declarat că termenul de “cuvânt viu” al lui Dumnezeu, “vestea cea bună”, ar trebui să reprezinte astăzi echivalentul mass-mediei, pe care creștinii ar trebui să o respecte cu devotament.
El a mai spus că “baza culturii noastre, mass-media, ar trebui să fie una cu Hristos Mântuitorul nostru”.
Mitropolitul a făcut această remarcă în cadrul unei adresări prilejuite de inaugurarea celei de-a 6-a Conferinţe Anuale a Episcopiei de Ahmedabad.