Știri 29 ianuarie 2016
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.30, Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica.
Duminică, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie de la ora 9, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Marți, Biserica Ortodoxă va prăznui Întâmpinarea Domnului.
Cu acest prilej, de la ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Întâmpinarea Domnului”, din apropierea orașului Năvodari, așezământ monahal care își prăznuiește cel de-al doilea hram.
Duminică va avea loc comemorarea preotului căpitan Alexandru Moroianu.
Evenimentul se va desfășura de la ora 11:00, la biserica „Sfântul Gheorghe” din Mihai Kogălniceanu, în cadrul proiectului Departamentului Cultural al Arhiepiscopiei Tomisului: „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”.
La eveniment vor lua cuvântul: protosinghelul Maxim Vlad, Directorul Muzeului Militar Român „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța, Costin Scurtu și Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche.
Părintele Alexandru Moroianu s-a născut pe 30 noiembrie 1876, în comuna Casimcea, jud. Tulcea, fiind hirotonit preot pe 15 aprilie 1907.
Între 1916 și 1919 a participat în primul război mondial și a fost avansat la gradul de preot căpitan.
La biserica „Sfantul Gheorghe” din Kogălniceanu a slujit între anii 1912 și 1927.
Părintele Moroianu este ctitorul bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena I din Constanța.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei va sosi luni la Constanța.
Aceasta va fi adusă, de la mănăstirea Hârbovăț, din Republica Moldova, de o delegație condusă de părintele arhimandrit Spiridon Marin, la ora 18.00, la biserica Sf. Haralambie, unde va rămâne până pe 15 februarie.
Mănăstirea Hârbovăț a fost reconstruită de trei ori, după trei incendii, și, de fiecare dată, icoana a fost găsită în cenușă, cu fața în jos, nearsă, cu toate că era pictată pe pânză şi lipită pe lemn.
Prin rugăciune în fața icoanei Maicii Domnului, mulți bolnavi și-au găsit alinare sufletească și trupească.
Icoana este adusă la această biserică cu prilejul hramului Sf. Haralambie, cinstit pe 10 februarie.
Sinaxa Primaţilor de Biserici Ortodoxe de la Geneva s-a încheiat miercuri.
Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe s-au întâlnit pentru a finaliza textele destinate Sfântului şi Marelui Sinod, care va avea loc la Academia Ortodoxă din Creta, în perioada 16 – 27 iunie 2016.
Locul de desfăşurare a Sinodului Panortodox a fost schimbat din cauza contextului geopolitic actual, dar şi pentru că s-a dorit organizarea acestui eveniment important într-o ţară eminamente ortodoxă.
Temele aprobate oficial pentru a fi examinate şi adoptate de Sfântul şi Marele Sinod sunt: Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană, Diaspora Ortodoxă, Autonomia şi modul proclamării acesteia, Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la căsătorie, Importanţa postului şi a respectării acestuia astăzi, Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.
Lucrările Sfântului şi Marelui Sinod se vor desfăşura în prezenţa exclusivă a delegaţiilor celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale. La festivităţile de deschidere şi de încheiere ale sinodului însă, vor asista şi reprezentanţi ai altor Biserici creştine.
Este vorba de câte un observator din partea Bisericilor Vechi-Orientale, din partea Bisericii Romano-Catolice, a Federaţiei Luterane Mondiale şi din partea Consiliului Mondial al Bisericilor.
Plajele sălbatice de pe litoral vor fi introduse în circuitul turistic.
Un proiect al conducerii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării intenţionează să stabilească reguli noi pentru plajele sălbatice, care, în ciuda interdicţiei, sunt destinaţia preferată a multor turişti.
Este vorba despre zone din Midia, Vadu, Corbu, Portiţa, dar şi Sfântu Gheorghe şi Sulina.
Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării a declarat însă că aceste zone au triplu statut şi nu vor ieşi niciodată din sfera ariilor protejate.
Chimicale periculoase au fost detectate în hainele multor companii de îmbrăcăminte sportivă.
Așa arată un nou raport al Greenpeace Germania, care a testat 40 de produse cumpărate în 19 țări și regiuni diferite.
Compuși PFC au fost găsiți nu numai în haine, dar și în pantofi, corturi, ghiozdane și în saci de dormit.
Deși majoritatea brandurilor testate susțin public că nu mai folosesc acești compuși chimici, o concentrație mare de PFC a fost găsită în 18 dintre produsele testate.
PFC este un compus chimic care nu există în natură și care, eliberat în mediul înconjurător, se degradează foarte încet și ajunge în lanțul trofic, făcând astfel ca poluarea să fie aproape ireversibilă.
Concentrații de PFC au fost găsite în zone izolate ale planetei, în organismul unor mamifere precum delfinii, în ficatul urșilor polari și chiar în sângele uman.
Guvernul impune termene stricte pentru repararea sau înlocuirea produselor aflate în termenul de garanţie.
Firmele vor fi obligate să repare electrocasnicele, telefoanele sau ceasurile în cel mult 15 zile.
Durata era până acum stabilită de comun acord între comerciant şi client.
O regulă nouă prevede înlocuirea sau înapoierea banilor pentru obiectele care au fost stricate mai mult de 10% din termenul de garanţie.
Modificările din ordonanța adoptată de Guvern vor intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Șoferii cu cazier nu pot fi taximetriști.
De asemenea, patronii firmelor de taximetrie trebuie să fie cel puţin absolvenţi de liceu.
Acestea sunt modificările pe care Guvernul a decis să le facă în legea care reglementează această activitate.
În prezent, taximetriştii pot practica această meserie, indiferent dacă au comis sau nu infracţiuni.
Un nou ghișeu SPIT s-a deschis în Constanța.
De ieri, la centrul comercial Maritimo, constănțenii pot achita impozitele și taxele locale prin intermediul cardului bancar și pot obține informații fiscale.
Standul Serviciului Public de Impozite și Taxe amenajat în zona Cafeteria Auchan este deschis publicului, de luni până duminică, în intervalul orar 10 – 22.