Știri 4 februarie 2016
Proiectul guvernamental încearcă să găsească modalități de acoperire a lipsurilor din buget.
Prin acest proiect, Mitropoliții ajunşi la 67 de ani vor fi lipsiţi în mod automat de compensaţia care le revenea.
Măsura va fi aplicată treptat, apoi, întregului cler.
Proiectul în cauză ar face parte dintr-un pachet cuprinzător de reforme care include separarea Bisericii de Stat.
Programul social ”Fiecare Copil în Grădiniță” va fi finanțat în acest an cu suma de 55,5 milioane de lei.
Banii sunt repartizați județelor în funcție de numărul de copii înscriși la grădinițe și declarați eligibili pentru program.
Potrivit actului normativ, judeţului Constanţa i-a fost repartizată suma de 1 milion de lei.
Banii vor fi acordaţi sub formă de tichete sociale în valoare de 50 de lei şi vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite sau rechizite.
Tichetele sociale vor fi distribuite de primării şi se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie.
Deținuții care scriu cărți nu vor mai beneficia de reducerea pedepselor.
Guvernul a decis ieri, să suspende până la 1 septembrie 2016 aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.
Iniţiatorii susţin că actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate.
De asemenea, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, simpla activitate de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine.
România nu are capacitatea de a identifica toate infecțiile nosocomiale din spitale.
Printre cauze se numără lipsa personalului, dar și folosirea abuzivă a antibioticelor, după cum a afirmat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.
El a adăugat că ar trebui să existe o echipă multidisciplinară la nivelul fiecărui spital și că sunt mult prea puțini specialiști în România care să poată să pună în evidență aceste infecții conform procedurilor standardizate din statele dezvoltate.
Românii vor sărbători pe 19 noiembrie Ziua Bărbatului.
Deputaţii au adoptat, ieri, o lege prin care ziua de 8 Martie este declarată Ziua Femeii şi cea de 19 noiembrie, Ziua Bărbaţilor.
Aleşii susţin că “sărbătorirea celor două zile este un prilej de a îmbunătăţii relaţiile dintre sexe” şi de a promova “modele masculine pozitive”.
Potrivit propunerii legislative, autorităţile administraţiei publice pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile, iar Televiziunea Publică şi Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor „emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbaţilor”.
ANM a emis o informare meteorologică de precipitații mixte și intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta a intrat în vigoare și este valabilă până mâine dimineață la ora 8.
În intervalul menţionat, temporar vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie şi trecător lapoviţă şi ninsoare, mai ales în regiunile vestice, nordice şi centrale, apoi şi în restul teritoriului.
La munte vor predomina ninsorile şi în special în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali se va depune un strat nou de zăpadă.
Izolat se vor acumula cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 15…20 l/mp.
Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze de peste 60…70 km/h, iar în restul teritoriului vitezele vor fi mai reduse.
Vremea se va răci în toate regiunile, astfel încât mâine dimineață temperaturile vor deveni preponderent negative.
Problema înmormântării ortodocșilor împreună cu decedați ce țin de Biserica Baptistă și de cea Adventistă de Ziua a Șaptea a intrat în atenția Avocatului Poporului.
Victor Ciorbea face verificări privind discriminarea, după ce s-a sesizat din oficiu cu privire la refuzul autorităţilor de a lua atitudine în cazul opoziţiei preoţilor din județele Prahova şi Dolj, de a permite înhumarea unor persoane aparţinând Bisericii Creştine Adventiste de Ziua a Şaptea, respectiv Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România în locul de veci, proprietatea familiilor rudelor decedate.
Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a prevederilor din Ordonanţa privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare-republicată și a articolelor din Constituţia României privind libertatea de conştiinţă şi restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi.
Asigurările RCA s-ar putea scumpi din nou.
De această dată din cauza unor obligaţii noi de plată pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le impune firmelor. Acestea trebuie să contribuie lunar la un fond de rezoluţie.
Şeful ASF estimează că majorările nu vor fi exagerate.
Transportatorii au promis că vor ieşi din nou în stradă în cazul în care nu li se va reduce costul poliţelor RCA.
Guvernul va înfiinţa „Comisia de tăiat hârtii”.
Acesta este numele generic dat de Executiv unui grup de oameni care se va ocupa cu eliminarea unor documente şi autorizaţii inutile care ni se cer în administraţia publică.
Măsura are ca scop reducerea birocrației.
Specialiștii din ministere au de stabilit și un mecanism prin care aceste avize pot fi eliminate și dacă este nevoie de modificări legislative.
Românii plătesc anual peste 2 miliarde de euro pentru acte inutile.
Imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent va fi reluată și la Constanța.
Peste 3.000 de doze de vaccin hexavalent au ajuns la Direcția de Sănătate Publică Constanța, iar în scurt timp acestea vor fi distribuite medicilor de familie.
Serul, care se administrează bebelușilor pentru a-i imuniza împotriva unor boli precum poliomielita, hepatita B, difteria sau tetanosul a lipsit din cabinetele medicilor de familie datorită producătorului, care a avut o discontinuitate în producerea acestuia.