Știri 5 februarie 2016
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45, Sf. Liturghie la biserica Sf. Mina din oraș.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei rămâne în Constanța până pe 28 februarie.
Aceasta a fost adusă, de la mănăstirea Hârbovăț, din Republica Moldova, la biserica Sf. Haralambie.
Cu acest prilej, în fiecare seară de la ora 18, se oficiază Taina Sf. Maslu.
De asemenea, astăzi la ora 17, vor fi aduse la biserica Sf. Haralambie, moaștele Sfântului Ioachim Vatopedinul, din Atena de la mitropolitul Pavlos de Glifada.
Sfântul Cuvios Ioachim s-a născut în anul 1786 într-un sat numit Kalivia, din Itaca, cu numele de botez Ioan.
A fost tuns in monahism la Mănăstirea Vatoped, de la Muntele Athos, unde a primit numele de Ioachim și a vieţuit acolo timp douăzeci de ani.
Pentru marea lui virtute si prea multa lui smerenie, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul înaintevederii și al tămăduirii.
S-a mutat la Domnul în anul 1868 și a fost trecut în rândul sfinților de către Patriarhia Ecumenică și Biserica Greciei în anul 1998.
Pomenirea Sfântului Ioachim Vatopedinul se face în fiecare an la 2 martie.
Duminică va avea loc comemorarea preotului căpitan Bănică Roșescu.
Evenimentul se va desfășura de la ora 11:00, la biserica „Sfânta Ecaterina” din Tuzla, în cadrul proiectului Departamentului Cultural al Arhiepiscopiei Tomisului: „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”.
La eveniment vor lua cuvântul, în calitate de co-organizatori: protosinghelul Maxim Vlad, Directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța, Costin Scurtu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche și consilierul superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Judeţean Constanța, Mihaela Burlacu.
Părintele Bănică Roșescu s-a născut în anul 1870 și a fost numit preot la parohia Tuzla în anul 1898.
În Primul Război Mondial s-a remarcat prin patriotism și curaj, fiind alături de trupă chiar și în prima linie a războiului.
Pentru toate acestea a fost decorat cu medaliile: „Coroana României”, „Virtutea Militară”, „Crucea Comemorativă a războiului 1916-1919”.
Marele și Sfântul Sinod nu va fi unul ecumenic.
Potrivit Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, spre deosebire de Sinoadele Ecumenice vechi, acesta nu are menirea de a lua decizii cu privire la aspectele doctrinare, deoarece acestea au fost stabilite cu mult timp în urmă și nu sunt supuse revizuirii.
Nu este menit nici să introducă vreo inovație în viața liturgică a Bisericii și nici in ordinea ei canonică.
Cu toate acestea, poate deveni un factor important în consolidarea unității inter-bisericeşti și a cooperării.
Sanctitatea Sa a subliniat, în plus, faptul că acest Mare și Sfânt Sinod va fi, de asemenea, Pan-Ortodox doar în cazul în care reprezentanții tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale general recunoscute vor lua parte la el.
Elevii şi preşcolarii au intrat de astăzi în vacanţa intersemestrială.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, ei se vor întoarce la cursuri luni, 15 februarie.
În semestrul al doilea este prevăzută o vacanţă de primăvară în perioada 22 aprilie – 3 mai, iar cursurile vor continua de pe 4 mai, până pe 24 iunie, când elevii vor intra în vacanţa de vară. Înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităţilor extraşcolare în cadrul programului „Şcoala altfel”.
Conducătorii auto vor putea încheia polița RCA pe o lună.
Transportatorii şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au stabilit ca din aprilie conducătorii auto vor putea încheia asigurări pe o lună, perioada minimă fiind în prezent de 6 luni. Totodată, şoferii care nu folosesc maşina o perioadă, pot conveni cu asiguratorul suspendarea temporară a poliţei.
Mai mult, o altă schimbare convenită de transportatori şi ASF este legată de plata daunelor.
Un şofer lovit în trafic de o altă maşină îşi va putea repara autoturismul în baza propriei poliţe RCA, urmând ca firma de asigurare la care are încheiat RCA să îşi recupereze apoi banii de la asiguratorul şoferului vinovat.
Asociaţiile de proprietari vor fi obligate sa afișeze lunar modul de calcul al întreținerii.
Așa prevede o lege adoptată miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.
Introducerea acestei obligaţii va impune un plus de transparenţă în repartizarea şi stabilirea cheltuielilor asociaţiilor de proprietari.
Proprietarii au posibilitatea să ceară, potrivit unei legi intrate în vigoare anul trecut, adeverinţe cu situaţia cheltuielilor defalcate privind întreţinerea.
Vânzarea produselor din tutun va fi pusă în acord cu legislația europeană până pe 20 mai.
Decizia a fost luată marți, la Guvern.
Ministerul Sănătății spune că prevederile actului normativ vor veni în sprijinul reducerii prevalenţei consumului de tutun și sunt vizaţi, în special, adolescenţii şi tinerii.
Potrivit acestei directive europene, avertismentele de sănătate vor reprezenta 65% din suprafaţa pachetului de țigări.
În prezent, avertismentele sub formă de text se regăsesc în proporție de 30% pe fața pachetului şi de 40% plus un chenar pe cealaltă faţă.
Cea mai înaltă telegondolă din România va fi inaugurată săptămâna viitoare la Sinaia.
Telegondola, care face legătura între cotele 1.400 și 2.000, trebuia să fie pusă în funcțiune în decembrie, anul trecut, însă nu a fost posibil din cauza condițiilor meteo.
Instalația pe cablu se întinde pe 2 kilometri lungime, are 41 de cabine care asigură transportul turiștilor și o capacitate de transport de 1500 de persoane pe oră.
ANAF va publica numele tuturor românilor cu restanțe la impozite de peste 100 de lei.
Măsura este considerată de natură să contribuie la un obținerea unui procent mai mare de colectare a taxelor.
Surse din ANAF au explicat că ordinul președintelui Fiscului a fost dat pentru a publica datoriile persoanelor fizice cu mari averi, care au restanțe la bugetul statului.
Primele date vor fi publicate în luna aprilie și vor consemna datoriile persoanelor fizice la sfârșitul lunii martie.