Știri 10 februarie 2016
Acesta a fost preot şi a trăit la sfârşitul secolului al II-lea şi începutul secolului al III-lea, când conducător al oraşului Magnezia din Asia Mică era Lucian.
În anul 202, în timpul împăratului Septimiu Sever, când s-a pornit persecuţia împotriva creştinilor, Sfântul a fost prins, adus înaintea lui Lucian şi obligat să jertfească zeilor.
Sfântul Haralambie nu a acceptat şi a fost supus la chinuri pe care le-a răbdat cu multă credinţă.
Călăii Porfiriu şi Vaptos şi trei femei care au văzut cum a răbdat chinurile Sfântul Haralambie s-au lepădat de credinţa păgână şi s-au convertit la creştinism, însă dregătorul a poruncit ca toţi să fie ucişi.
Apoi, însuşi dregătorul l-a bătut, dar îndată i-au căzut mâinile. Sfântul Haralambie s-a rugat lui Dumnezeu şi l-a vindecat pe dregător printr-o minune, iar la câteva zile acesta s-a botezat. Sfântul Mucenic Haralambie a trecut la Domnul la vârsta de 113 ani.
Patriarhul Daniel a vorbit, ieri, despre problema migranților cu ambasadoarea Olandei la București.
Înaltul ierarh a primit-o în vizită de prezentare, pe Stella Ronner-Grubacic, ocazie cu care a apreciat, referindu-se la problema migrantilor, că “atitudinea ospitalieră bazată pe valorile dragostei și filantropiei creștine trebuie însoțită de o abordare realistă în funcție de potențialul economic al fiecărei țări”.
În cadrul întâlnirii, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a pledat pentru o mai mare solidaritate, precum și o mai bună cooperare și coresponsabilitate între popoarele din vestul și estul continentului european în rezolvarea acestei crize umanitare.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, patriarhul Daniel l-a felicitat pe noul ambasador al Olandei și i-a urat succes în misiunea sa diplomatică în România.
Poporul georgian se va opune întotdeauna căsătoriei între persoane de același sex.
Declarația a fost făcută de șeful centrului de presă al Patriarhiei Georgiene, după ce o acțiune în vederea legalizării acesteia a fost introdusă recent în instanță.
El a mai spus că ușile bisericilor le sunt deschise tuturor, inclusiv persoanelor LGBT, în contextul în care acestea s-au plâns că ar fi fost amenințate sau chiar bătute.
O informare meteorologică de vânt puternic intră în vigoare în această dimineață în Dobrogea.
Administrația Națională de Meteorologie a emis, ieri, o atenționare de intensificări ale vântului și ninsori viscolite la munte, valabilă de astăzi, de la ora 10, până mâine la ora 14.
În acest interval, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari în Banat, Crişana şi Dobrogea, unde rafalele vor depăşi 60 km/h.
La munte, în special în zona înaltă, vântul va sufla tare, cu peste 70…80 km/h.
Începând din această după amiază, aria precipitaţiilor se va extinde, iar în zonele de deal şi de munte se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 10…15 l/mp şi izolat 30 l/mp.
Peste 120 de medicamente ar putea să dispară de pe piață.
Producătorii de medicamente ameninţă cu retragerea de pe piaţă a 123 de medicamente inovative, ceea ce ar afecta 800.000 de pacienţi.
Explicația lor este că sunt obligaţi din nou să taie preţurile tratamentelor cu aproape 30 de procente.
Pacienții cu boli cardiovasculare vor fi cei mai afectați de noua metodologie de calcul al prețului la medicamente, arată studiul producătorilor internaționali de medicamente.
Ministerul Sănătăţii spune că are soluţii pentru o eventuală criză a medicamentelor. „în situaţiile în care se constată că un anumit produs lipseşte de pe piaţă: fie este înlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeutică, fie se va realiza o achiziţie rapidă prin procedura de nevoi speciale”, a precizat Ministerul Sănătății.
Legea defăimării a trecut de comisii și va merge la vot final în Camera Deputaților.
Potrivit proiectului, se sancționează cu amendă de până la 3 mii de lei afirmațiile defăimătoare la adresa unei persoane fizice și cu până la 100 de mii de lei dacă este vizat un grup.
Sancțiunile se vor aplica oricărei defăimări făcute în spațiul public, inclusiv în presă și pe rețelele de socializare.
Deputații din Comisia pentru Sănătate și Familie au respins proiectul privind interzicerea publicității la medicamente în programele de televiziune.
Acesta interzicea publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune.
Publicitatea în alte modalități era permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripție medicală.
Propunerea legislativă a fost adoptată în Senat pe 14 decembrie 2015.
Ministerul Apărării Naționale a lansat o nouă campanie de informare a militarilor în rezervă și retragere cu privire la procesul de recalculare a pensiilor militare de stat.
Așa se arată într-un comunicat transmis de instituție.
Campania se va desfășura până pe 12 februarie în principalele garnizoane din țară.
Obiectivul campaniei este informarea corectă referitoare la modificările aduse respectivului act normativ, aspectele principale ale procesului de recalculare și soluțiile de determinare a cuantumului pensiilor, prin prezentarea unor exemple concrete”, se mai arată în comunicat.
Aproximativ 800 de mii de pacienți cu afecțiuni cronice riscă să rămână fără tratament în acest an.
Aceasta deoarece noua metodologie de calcul a prețurilor ar putea duce la dispariția de pe piață a unui număr de 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice, a declarat ieri, într-o conferință de presă, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Călin Gălășeanu.
El a adăugat că cei mai afectați vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni, în condițiile în care acestea reprezintă și principala cauză de deces în România.
Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar bani pentru o nouă taxă.
Începând din acest an, la impozitul pe locuinţă se adaugă şi cel pentru terenul de sub bloc, pe lângă cel pentru pereţi, holuri, lift şi casa scării.
Noul impozit aduce majorarea cu aproape 10 procente a impozitului pentru locuinţă.
Consultanții menționează că măsura va fi luată doar pentru a aduce bani în visteria primăriilor.
De exemplu, pentru un apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătrați, într-un bloc cu peste patru etaje, proprietarul va plăti un impozit pe teren cuprins între 10 şi 26 de lei, în funcție de cartierul în care este situat imobilul.
Românii il preferă pe Vlad Țepeș ca lider politic.
Dacă ar mai trăi astăzi, Vlad Ţepeş ar avea cele mai mari şanse să ajungă preşedinte dintre liderii istorici ai României, potrivit ultimului sondaj CSCI.
Institutul de sondare CSCI a plecat de la o situaţie ipotetică şi a verificat pe cine ar vota românii dintre domnitori, dacă aceştia ar trăi azi şi ar candida la alegerile prezidenţiale.
Caştigătorul unor alegeri prezidenţiale ipotetice, la care ar participa lideri istorici, ar fi Vlad Ţepes, care domină clar clasamentul.
Nu mai puţin de 35% dintre români l-ar alege pe Vlad Ţepeş, prin comparaţie cu 21% care l-ar vota pe Cuza, 18% care l-ar vota pe Ştefan Cel Mare şi 9% care l-ar vota pe Mihai Viteazu. După aceştia, în top se mai află, în ordine descrescătoare, Constantin Brâncoveanu, Decebal şi Tudor Vladimirescu. Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 4 februarie.
Mama care a câștigat procesul cu Barnevernet este pe cale să fie expulzată din Norvegia.
Copiii familiei Avrămescu Cruz – doi soți cu dizabilități auditive au fost luați de guvern și nu s-au întors acasă nici măcar după ce instanța a dat câștig de cauză părinților.
Soții nu au reușit să-și ia înapoi băieții de 5, respectiv 6 ani, iar mama a primit și o înștiințare că a fost deschisă împotriva sa procedura expulzării.
Poliția a explicat că motivul este presupunerea că există „circumstanțe personale care reprezintă o amenințare reală, imediată și suficient de gravă împotriva considerentelor sociale de bază”.
Roberto și Adrian au fost luați de lângă părinții lor, Andreea Sorina (cetățean român) și Roberto Cruz (cetățean norvegian), pe 19 martie 2014, după ce ar fi povestit la grădiniță că au fost bătuți acasă.
Pe numele soților Avrămescu Cruz au fost deschise două procese, unul privind îngrijirea copiilor, altul penal, pentru acuzația de violență asupra acestora.