Știri 15 februarie 2016
Miercuri, parohia „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul din Constanța, își serbează cel de-al doilea hram, Sf. Teodor Tiron.
Cu acest prilej, mâine, o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de IPS Efrem, Mitropolit de Eghina, va aduce spre închinare moaștele Sf. Nectarie Taumaturgul, de la mănăstirea „Sf. Nectarie” din insula Eghina.
Oaspeții vor fi întâmpinați de către IPS Teodosie, credincioși și peste 100 de membri ai Comunității elene din Constanța, la ora 13.00 pe bdul. I.C. Brătianu, lângă podul C.F.R.
De aici, se va merge în procesiune spre biserica „Sf. Ierarh Nectarie”, iar de la ora 17.00 preoții parohiei vor oficia slujba Vecerniei.
Miercuri, în ziua serbării hramului, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de la ora 8.30, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu IPS Efrem, Mitropolit de Eghina.
Ierarhul grec va dărui bisericii o părticică din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul.
Credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sf. Ierarh Luca al Crimeei, Sf. Mare Mc. Teodor Tiron, ale Sf. Trifon, ale Sf. Mare Mc. Gheorghe și Veșmântul Cuv. Parascheva.
Tot miercuri de la ora 17, IPS Teodosie împreună cu IPS Efrem vor face o vizită protocolară la Comunitatea Elenă din Constanța, la Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și sub numele de Biserica Greacă.
Papa Francisc și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, au semnat o declarație comună privind persecutarea creștinilor și apărarea valorilor creștine în lume.
În același timp, ei au lansat un apel “comunității internaționale la acțiuni urgente care să împiedice continuarea izgonirii creștinilor din Orientul Mijlociu.
În cadrul delarației comune, s a evidențiat și faptul că familia tradițională se întemeiază pe căsătorie ca act liber și credincios de iubire dintre un bărbat și o femeie.
Această întrevedere între Papa Francisc și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, de la Havana, este prima între un șef al Bisericii Romano-Catolice și patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe din lume de la schisma din anul 1054.
Firmele care lucrează cu datele personale ale cetăţenilor vor fi obligate să ia măsuri de securitate cibernetică şi să-şi anunţe clienţii dacă au loc incidente.
Aşa prevede noul proiect de lege privind securitatea cibernetică.
Acesta este lansat în dezbatere publică, iar autorităţile spun că scopul documentului este protejarea datelor cu caracter personal.
Mai mult, accesul la aceste baze de date se va face numai în baza unui ordin judecătoresc.
Fructele din hipermaketuri sunt pline de pesticide.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că, potrivit legislaţiei, autorităţile nu pot controla transportatorii care sunt în tranzit prin România, aceasta fiind una dintre problemele care necesită o soluţie urgentă.
Doar 10% din fructele şi legumele care intră în România se pot controla potrivit legislaţiei europene.
Potrivit ministrului, sunt o serie de produse care vin şi din alte state şi care nu respectă normele europene, cum ar fi Turcia.
El a afirmat că a declanșat controlul la frontieră al fructelor şi legumelor care vin din alte state pentru a stopa astfel de transporturi.
Salariaţii nu vor mai avea voie să fumeze în spaţiile închise de la locul de muncă, din 17 martie.
Persoanele care vor încălca această interdicţie vor risca să fie sancţionate atât de către angajator, cât şi de către poliţişti.
În acelaşi timp, angajatorii vor fi nevoiţi să stabilească şi să aplice reguli interne cu privire la interzicerea fumatului şi să afişeze indicatoare pe care să scrie „Fumatul interzis”.
Sancţiunile disciplinare constau în avertismentul scris, retrogradarea din funcţie pentru o durată de cel mult 60 de zile, reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10% şi desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
În România, una din trei femei a fost abuzată fizic sau verbal de către partenerul de viaţă.
În acest context, Ministerul Muncii va implementa, până în 2018, un program destinat prevenirii şi combaterii fenomenului de violenţă în familie, ca parte a unei strategii naţionale.
Astfel, în următorii doi ani, autorităţile locale vor fi obligate să realizeze programe pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, să raporteze numărul cazurilor înregistrate lunar și să colaboreze cu instituţiile locale partenere pentru combaterea infracţiunilor legate de violenţa asupra femeilor şi a copilului.
Totodată, victimele vor beneficia de programe de recuperare cu ajutorul psihologilor, de consiliere, psihoterapie şi investigaţii medicale.
Elevii şi preşcolarii s-au întors de astăzi la cursuri.
Semestrul al doilea va dura 17 săptămâni, până pe 24 iunie, cu o săptămână de vacanţă de Paşti, între 23 aprilie şi 3 mai.
Înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18 – 22 aprilie este dedicată activităţilor extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel”.
Clasele de învăţământ preşcolar şi primar pot planifica activităţile din programul „Şcoala altfel” în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de 27 mai 2016.
Olimpicii români ar putea fi recompensați cu premii mai mari cu 30%.
În acest sens o Hotărâre de Guvern a fost pusă în dezbatere publică de către Ministerul Educației.
Cuantumul sumelor privind premierea elevilor la olimpiadele naționale nu a fost modificat din 2008.
În ceea ce privește olimpiadele internaționale, cuantumurile au rămas la nivelul anului 2015 și sunt cumulate cu alte beneficii acordate elevilor și profesorilor.
Extremiștii maghiari vor schimbarea Constituției României pentru a putea fi introdusă autonomia pe criterii etnice.
Liderul partidului radical Jobbik, Vona Gabor cere schimbarea constituţiei ţării noastre pentru a putea fi introdusă autonomia pe criterii etn ice pentru secui.
În ceea ce priveşte anexarea Transilvaniei la Ungaria, preşedintele Jobbik spune că acest lucru nu reprezintă o posibilitate reală.
El a declarat însă că vrea autonomie pentru ţinutul secuiesc.