Știri 29 februarie 2016
Aceştia sunt originari din Dobrogea şi au fost contemporani şi chiar prieteni aproape toată viaţa lor, în timpul secolelor 4-5.
Ambii au plecat din Dobrogea pentru a căuta desăvârşirea creştină în pustia Egiptului, după care au ajuns la Constantinopol, unde au fost hirotoniţi de către Sfântul Ioan Gură de Aur, Gherman ca preot iar Ioan Casian ca diacon.
În anul 405, urmare a exilului nedrept care a fost impus Sfântului Ioan Gură de Aur, cei doi sfinţi dobrogeni au ajuns la Roma, pentru a-l înştiinţa pe papa Inocenţiu I despre nedreptatea făcută patriarhului de Constantinopol.
Aici Sfântul Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar după 10 ani a ajuns la Marsilia, unde a întemeiat două mânăstiri, una de călugări şi alta de maici, după rânduiala patristică a Răsăritului, motiv pentru care sfântul dobrogean este socotit întemeietor al monahismului patristic apusean.
În jurul anului 435, Sfântul Ioan Casian s-a mutat către Domnul, iar sfintele sale moaşte se păstrează şi astăzi în mânăstirea întemeiată de el.
Ambii sfinţi sunt au fost canonizaţi de către sfântul Sinod în anul 1992 şi sunt cinstiţi pe data de 29 februarie în anii bisecţi, sau pe 28 februarie dacă anul nu este bisect.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Biserica Sf. Maria din Constanța, zona Far.
Astfel, de la ora 21 va oficia slujba Agheazmei mici pentru sfințirea noilor icoane de pe catapeteasma bisericii, urmată de la ora 22 de Taina Sf. Maslu.
Aceste icoane au fost realizate la Mânăstirea Petru Vodă (jud. Neamț).
Apoi, la miezul nopții, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie arhierească, urmată de citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare.
Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 27,5 de milioane de euro în 2015 pentru nevoiași, asistență socială și sprijinirea sinistraților.
Așa arată un raport aprobat de Adunarea Națională Bisericească.
Anul trecut, peste 30.000 de copii au beneficiat de asistență socială, dar și peste 3.000 de persoane cu dizabilități și 21.000 de persoane vârstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale și azile.
Situația statistică și sumele cheltuite nu includ activitățile social-filantropice și educațional-culturale desfășurate permanent de parohiile și mănăstirile Patriarhiei Române din țară și străinătate.
O comunitate de români din Suedia are propria biserică ortodoxă.
Aceasta a cumpărat-o în anul 2014 din proprii bani, fiind ajutați și de Preasfinţitul Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord şi părintele paroh, Teodor Băncilă.
În oraşul Jönköping locuiesc aproape o mie de români.
Biserica românilor, sfinţită ieri, a fost ridicată în stil neogotic în anul 1880 și are catapeteasma sculptată în stil brâncovenesc, în lemn de cireş.
Valabilitatea cardului european de sănătate ar putea fi mărită la un an.
Așa prevede un proiect de ordonanță a Guvernului lansat în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății.
În prezent, valabilitatea acestuia poate fi de cel mult şase luni, documentul fiind folosit doar în caz de şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene.
Iniţiatorii actului afirmă că majorarea valabilităţii cardului este necesară pentru a nu limita dreptul asiguraţilor la libera circulaţie în spaţiul european.
Orice produs cumpărat poate fi returnat în 15 zile.
De ieri a intrat în vigoare Ordonanţa Guvernului, prin care se schimbă legea vânzării produselor.
Documentul legislativ îi obligă astfel pe comercianţi să preschimbe produsul returnat de client în termen de 15 zile calendaristice.
Vânzătorul are aceleaşi obligaţii pentru produsul înlocuit ca şi pentru produsul vândut iniţial.
Practica aceasta există deja la mai multe magazine de haine sau încălţăminte şi la magazinele online.
Astăzi începe prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare.
Părinţii vor completa cererile tip de înscriere, online sau vor depune la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor.
Ultima zi de depunere a cererilor este 18 martie, iar în perioada 19 – 22 aprilie se centralizează și utlimele cereri.
Copiii de până la trei ani ar putea fi excluşi de la plata întreținerii.
Decizia ar putea fi luată dacă va fi aprobată o iniţiativă legislativă depusă de senatorul Dragoș Luchian.
Printre propunerile acestuia şi extinderea termenului de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari afişate pe lista lunară de plată, de la cel mult 20 de zile calendaristice la un maxim de 30.
În plus, iniţiatorul consideră că includerea minorilor care au sub trei ani în numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreţinere ale locuinţei nu este justificată deoarece consumul realizat de aceştia se poate reflecta în contoarele de apă sau în consumul locuinţei per ansamblu.
Ministerul Afacerilor Interne are în vedere atragerea, în acest an, a unor fonduri europene de aproape 60 de milioane de euro pentru dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență.
Potrivit secretarul de stat Raed Arafat, MAI are în vedere achiziția de tehnică pentru căutare și salvare urbană și dotare specifică pentru intervențiile la cutremure.
Anul trecut, România a atras fonduri structurale de 31 milioane de euro, la care s-au adăugat aproape nouă milioane de euro din bugetul MAI, cu care a fost cumpărată tehnică pentru intervenții pe apă și în caz de inundații.