Știri 21 martie 2016
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia joi, de la ora 16.45 Taina Sf. Maslu la biserica Bunavestire de pe strada Dionisie cel Mic, din Constanța.
Apoi, de la ora 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica Bunavestire din Năvodari, urmată de o procesiune cu moaștele Sfinților Stelian, Epictet și Astion, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța.
Preoții români acuzați că ar fi furat moaștele Sfântului Haralambie din Grecia sunt nevinovați.
Diaconul mănăstirii Mega Spilaio Kalavryta şi-a cerut iertare faţă de cei trei preoţi dar şi faţă de familiile lor, după ce Curtea de Apel din Patra i-a achitat pe preoții români care au fost găsiți nevinovați la acuzația de furt.
În același timp, cei doi enoriași acuzați odată cu preoții români, au fost condamnați la câte 4, respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare.
Astăzi este Ziua Internaţională a Poeziei.
Aceasta a fost instituită de UNESCO, în anul 1999, ca o recunoaştere a faptului că, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Ziua Mondială a Poeziei promovează printre altele şi eforturile editurilor mici care încearcă să se afirme în acest domeniu prin publicarea de colecţii ale poeţilor tineri.
Medicii din mai multe spitale din România au intrat de astăzi în grevă japoneză.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți de reglementările privind salarizarea unitară, de acordarea sporurilor calculate la salariul efectiv, dar și de faptul că normele de muncă și pauzele nu sunt respectate.
Ei reclamă totodată, că în acest moment nu sunt suficienți medici în sistemul sanitar, lucru ce duce la un program de muncă mult mai încărcat.
Sindicaliștii consideră că organizarea unor adevărate proteste poate fi luată în considerare doar dacă rezultatele nu vor fi cele așteptate.
Ieri a avut loc echinocţiul de primăvară.
Acest lucru înseamnă că ziua este egală cu noaptea.
Astfel, durata zilei creşte, iar a nopţii scade, până pe 21 iunie, la solstiţiul de vară.
Fenomenul astronomic este datorat înclinării axei Pământului, faţă de direcţia luminii Soarelui.
Cinci sortimente de apă de masă şi de izvor din România nu sunt bune pentru consum.
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor spun că acestea nu respectă indicatorii microbiologici, conform prevederilor legale în vigoare.
Este vorba despre apa de izvor plată WINNY, îmbuteliată în peturi cu capacitatea de 2 litri, apa de masă necarbogazoasă ARO, apa de izvor CALIPSO, apa de izvor plată IZVORUL ZÂNELOR şi apa de izvor AQUA QUEEN.
Inspectorii ANPC au dat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50 de mii de lei şi au decis să oprească de la comercializare apa care nu întrunea condiţiile pentru consum sigur.
O stație RATC a liniilor 101 M, 101 C și 1 a fost mutată temporar.
Măsura a fost luată din cauza faptului că RAJA execută lucrări la intersecția străzii Cumpenei cu bulevardul Aurel Vlaicu, până pe 5 aprilie.
Astfel, pe sensul de mers către Gara CFR, stația RATC Cumpenei s-a mutat cu 100 de metri spre CET, pe toată perioada lucrărilor.
Singura grădină botanică din judeţul Constanţa va fi dată în folosinţă săptămâna aceasta, la Techirghiol.
Vineri vor fi terminate lucrările, iar pentru introducerea acestui nou obiectiv în circuitul turistic, autorităţile locale spun că vor solicita sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa pentru infrastructură, pentru care ar avea nevoie de 540.000 de lei.
Aici, vizitatorii vor putea admira specii de plante diverse, inclusiv cele întâlnite în Grădină botanică de la Balcik, din Bulgaria.
Persoanele fără venituri vor putea alege cum să plătească contribuția de sănătate.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice, acestea vor putea opta pentru a plăti fie lunar, fie la momentul accesării serviciilor medicale.
Aceeași regulă se aplică și în cazul persoanelor care realizează venituri lunare exclusiv din investiții sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară.
Prea multe poze de tip selfie pe zi pot ascunde dezechilibre emoţionale si psihice.
La această concluzie au ajuns specialiștii americani.
Ei spun că boala trădează lipsa de încredere în sine, iar persoana care postează multe asemenea poze caută prin intermediul fotografiilor confirmarea celorlalţi.
Specialiştii mai subliniază și că totul ar putea fi doar o modă trecătoare.
În final, psihiatrii recomandă şedinţe de terapie celor care folosesc telefonul mobil mai mult pentru fotografii, decât pentru a suna.
Pompierii vor patrula cu bărci pe litoral şi pe lacul Siutghiol în acest sezon estival.
Pompierii constănţeni vor demara un parteneriat, în premieră, alături de salvamari şi vor forma mai multe puncte de lucru de-a lungul litoralului românesc, pe durata sezonului estival.
Astfel, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va pune la dispoziţie ambarcaţiuni şi paramedici, urmând ca salvamarii să fie cei care să intervină în situaţiile de înec.