Știri 30 martie 2016
Acesta s-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi este originar din Palestina.
Timp de 40 de ani a dus o viaţă ascetică, apoi a devenit îndrumător al monahilor din Sinai, rostind cuvinte de învăţătură în duminici şi sărbători.
A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi, intitulată „Scara” sau „Scara Raiului”, una dintre cele mai cunoscute cărţi de spiritualitate creştin ortodoxă. Din acest motiv, sfântului i s-a atribuit şi supra-numele de Scărarul.
Sfântul Ioan Scărarul s-a mutat la Domnul în jurul anului 649.
Duminică Biserica Ortodoxă se află în duminica a treia din Postul Mare, dedicată Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, sâmbătă, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 16.45, slujba Privegherii la mănăstirea Dervent, din județul Constanța, în timpul căreia va fi scoasă din Sfântul Altar Sfânta Cruce și așezată în mijlocul bisericii.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminică s-au împlinit 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Cu acest prilej, la Constanţa se va desfăşura mâine, sub patronajul Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, conferința națională cu tema „Marile Puteri. Unirea. Basarabia.” (160 de ani de la Congresul de Pace de la Paris).
Vor lua cuvântul prof. univ. dr. Adrian Năstase, prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, istoricul Ion Constantin, avocata Cristina Narcisa Vergatti și diplomatul Vasile Buga.
Evenimentul va avea loc de la ora 12, în Sala Senatului din cadrul Campusului Universității Ovidius.
Organizatorii evenimentului sunt prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu şi preparator univ. Ionuţ Chircalan.
Astăzi se împlinesc 27 de ani de la mutarea către Domnul a părintelui Nicolae Steinhardt.
S-a născut pe 29 iulie 1912, într-o familie evreiască și este fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt.
S-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de fratele Nicolae și s-a călugărit după punerea sa în libertate.
Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii și a fost doctor în drept constituțional.
Părintele Nicolae Steinhardt a trecut la cele veșnice, în urma unui infarct, pe 30 martie 1989 la Baia Mare.
Chilia părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Brâncoveanu, va fi restaurată.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, a declarat că a fost alocată suma de 50.000 de lei pentru refacerea chiliei.
Aceste fonduri fac parte din suma totală de un milion de lei, alocată, din bugetul judeţului pe acest an, pentru repararea diverselor biserici din Braşov.
Un număr de 85 de parohii ortodoxe și alte 16 parohii catolice vor primi fonduri din suma totală de un milion de lei.
Elevii constănţeni vor fi învăţaţi cum să facă faţă emoţiilor unui examen şi vor avea parte şi de ore suplimentare de pregătire.
Totodată, părinţii vor fi informaţi despre stadiul pregătirii copiilor lor, pentru examenele naţionale, în cadrul unor întâlniri periodice, cu profesorii.
Măsurile fac parte din planul prezentat de repezentanţii Inspectoratului Şcolar, pentru rezultate mai bune la examenele naţionale.
La Bac, elevii de clasa a XI-a au promovat doar în proporție de 20,94%, iar numai 34,9% din elevii de clasa a XII-a ar fi promovat examenul. Iar testele de Evaluare națională au fost trecute de doar 43% din elevii de clasa a VIII-a.
București este al patrulea cel mai periculos oraș din Europa.
17 localităţi din Europa sunt clasificate ca fiind periculoase pentru trai şi pentru o viaţă decentă, conform unui clasament realizat în 230 de oraşe din întreaga lume.
Astfel, cele mai periculoase oraşe din Europa sunt Kiev, Belgrad şi Sofia.
Evaluarea a fost făcută pe baza criteriilor precum nivelul de infracţionalitate, stabilitate internă, poliţie, justiţie şi situaţia securităţii geopolitice.
Aprecierile negative pentru Sofia pornesc în mare parte din cauza revoltelor şi protestelor care afectează adesea statul bulgar.
Capitala României şi cea a Croaţiei ocupă poziţiile patru, respectiv cinci, urmate de oraşe din ţările baltice.
Astăzi începe a doua etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare.
Până pe 8 aprilie, se vor depune cererile de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio instituţie şcolară în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
Conform calendarului, pe data de 15 aprilie vor fi afişate listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.
Persoanele fizice vor putea să plătească taxele și impozitele cu ajutorul cardului bancar din luna iunie.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Finanțelor, Anca Dragu.
Aceasta a mai susținut că se iau în calcul mai multe variante pentru a se ajunge la acest rezultat, una dintre ele fiind înrolarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală în platforma ghișeul.ro.
Bolnavii de Parkinson vor putea scăpa de pastile.
În cadrul secţiei de neurologie a Spitalului Clinic Judeţean „Sfântul Andrei” Constanța, va fi pus în aplicare un tratament, unic în lume, dedicat bolnavilor de Parkinson.
Proiectul implică transformarea medicaţiei clasice pe bază de pastile, prin administrarea substanţei active Levodopa cu ajutorul inhalatorului.
Medicii spun că rezultatele studiului vor fi făcute publice la momentul potrivit.
Procedura face ca tratamentul să fie mai uşor de administrat şi de suportat de bolnavii care suferă de această afecţiune.
Pașaportul simplu temporar poate fi obținut în două ore.
Potrivit legii, persoanele care solicitau un paşaport îl puteau obţine în termen de trei zile, iar în prezent, termenul a fost redus la două ore.
Paşaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni.
Acesta poate fi obţinut de persoanele care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic sau când filele au fost epuizate.
Pentru eliberarea documentului se percepe tariful suplimentar de 100 lei.