Știri 4 aprilie 2016
Legea poloneză limitează deja întreruperea voluntară a sarcinii si nu o autorizează decât în trei cazuri: când exista risc pentru viata si sănătatea mamei, când examinarea prenatala indica o grava patologie ireversibila la embrion sau când sarcina este rezultatul unui viol.
Noul text propus de mai multe organizaţii anti-avort autorizează o întrerupere a sarcinii numai daca aceasta măsură este necesara pentru a proteja viata si sănătatea mamei.
Ieri au avut loc proteste împotriva proiectului de lege, în Varșovia.
Proiectul este susţinut de Biserica poloneza și de Partidul Lege si Justiţie, aflat la guvernare.
Medicii de familie protestează și astăzi.
Aceștia nu vor mai elibera rețete sau trimiteri, asa cum au procedat și vineri, atunci când au decis să atragă atenția asupra problemei contractelor-cadru cu Casa Națională.
Doctorii sunt nemulțumiți că încă nu au semnat contractele, iar in lipsa acestuia, activitatea lor este ilegală.
Cu toate acestea, există medici care au început să semneze contractele.
Persoanele obeze mai numeroase decât cele subponderale, la nivel mondial.
Conform unui studiu, obezitatea afectează în prezent aproape 650 de milioane de adulţi sau 13% din populaţia mondială adultă, cu o estimare de 20% până în 2025.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o persoană este considerată obeză atunci când indicele de masă corporală este de peste 30 kg/m2.
Studiul se bazează pe date medicale din peste 16 mii de cercetări, care au implicat 19,2 milioane de persoane din 186 de ţări.
În 40 de ani, procentul bărbaţilor obezi s-a triplat la nivel mondial la aproximativ 11%, iar cel al femeilor s-a dublat la aproape 15%.
Bolnavii de cancer din Constanța nu vor mai putea face de astăzi radioterapie la Spitalul Județean.
Activitatea serviciului este suspendată deoarece avizul de funcţionare al aparatului cu cobalt expiră.
Această situaţie va dura între 5 şi 6 luni, până când se va realiza procedura de concesiune.
Pentru această concesiune se va organiza o licitaţie, iar câştigătorul licitaţiei va fi şi cel care va construi noul centru de radioterapie din spital.
Până la rezolvarea situației, pacienţii vor fi nevoiţi să facă naveta la Galaţi sau la Bucureşti, la clinicile unde aparatele de radioterapie sunt funcţionale.
Salariul minim va crește cu 100 de lei până în 2020.
Proiectul legii salarizării a fost distribuit partenerilor sociali, iar Guvernul promite că, săptămâna aceasta, va intra în dezbatere publică.
Media creşterilor salariale va fi de 20% şi se va aplica în mai multe etape, în următorii patru ani.
Salariul minim va crește cu 100 de lei, urmând să ajungă la 1.350 de lei.
Cel mai mare salariu va fi de 20.250 de lei, pe care îl va încasa omul cu cea mai mare răspundere în stat: preşedintele ţării. Astfel, raportul dintre salariul minim de bază și cel maxim va fi de la 1 la 15.
Cârnaţii de Pleșcoi, dar şi alte produse româneşti vor cere protecţie europeană.
Ministerul Agriculturii a stabilit un calendar de acţiuni pentru înregistrarea şi recunoaşterea produselor alimentare autohtone la nivel european, următoarele pe listă, după Telemeaua de Ibăneşti, fiind novacul afumat din Ţara Bârsei, caşcavalul de Săveni şi cârnaţii de Pleşcoi.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că au fost identificate încă o serie de 14 produse care se pretează la protecţia europeană.
Academia Română împlineşte astăzi 150 de ani.
A fost fondată în anul 1866, iniţial, sub numele de Societatea Literară Română și este definită drept cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă românesc.
În prezent, Academia Română are 84 de membri titulari, 76 de membri corespondenţi, 45 de membri de onoare, dintre care 6 sunt din străinătate.
Cu această ocazie, este organizată o sesiune solemnă la care vor participa reprezentanţi ai autorităţilor, invitaţi străini, preşedinţi ai academiilor europene, personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti, dar şi membrii titulari al Academiei şi corespondenţi din ţară şi din străinătate.
3.000 de copii români sunt diagnosticați anual cu epilepsie.
Conform datelor, la nivel național sunt înregistrate 20.000 de cazuri de epilepsie în rândul copiilor, anual fiind diagnosticate câte 3.000 de cazuri noi.
De asemenea, 200.000 de adulți suferă de această boală, așa cum reiese din aceleași statistici.
Specialiștii spun că există un subprogram de diagnostic şi tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos care se desfăşoară în trei centre din Bucureşti.
Incidența bolilor neurologice este în creştere.
Preşedintele Societății Române de Neurologie, Dafin Mureșanu spune că pentru a preveni aceste suferinţe este nevoie de multa mişcare, hrană echilibrată, citit, emoţii plăcute și mai puţin stres.
Aceleaşi metode de prevenţie sunt valabile și pentru boala Parkinson.
Anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson.
Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi a căror vârstă depășește 55 de ani, dar unul din 20 manifestă simptome înainte de vârsta de 40 de ani.
România vrea ca NATO să aprobe la summitul din iulie din Varşovia o prezenţă rotaţională de nivel brigadă multinaţională, precum și o flotă aliată comună la Marea Neagră.
La aceasta ar putea participa și nave ucrainene sau georgiene, după acum a spus ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.
El a anunţat și începerea unor noi programe de înzestrare a armatei cu transportoare blindate, corvete multifuncţionale pentru forţele navale și o nouă escadrilă de avioane F16.