Știri 6 aprilie 2016
Proiectul de lege permitea refuzarea oficierii de slujbe religioase pentru homosexuali, din motive religioase.
De asemenea, documentul le permitea organizațiilor cu legaturi religioase sa refuze servirea si angajarea homosexualilor.
In vederea respingerii proiectului de lege, au intervenit mari corporații, care consideră că legea ar fi fost discriminatorie.
Organizațiile creștine conservatoare din sudul statului au solicitat adoptarea unui proiect de lege, destinat “libertății religioase”, pentru a-i proteja pe membrii clerului care refuză să oficieze Taina Cununiei pentru cuplurile de același sex.
Studenții teologi de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, nu vor mai fi obligaţi să studieze Creștinismul, pentru prima dată în 800 de ani.
Decizia a fost luată în urma unor plângeri din partea acestora pentru “lipsa de diversitate”.
Astfel, din al doilea an, studenţii vor avea opţiunea să participe la lucrări care tratează “abordări feministe asupra religiei și teologiei”.
Printre alternative se mai numără, de asemenea, “Budismul, în spațiu și timp”.
Elevii ar putea avea mai multe ore.
Numărul de ore din programul claselor V-VIII ar putea creşte după intrarea în vigoare, în 2017, a noului plan-cadru pentru orele de curs ale elevilor de gimnaziu.
Documentul permite creşterea numărului maxim al orelor de curs de la 30 la 34 pe săptămână.
Noutatea acestui plan-cadru este introducerea disciplinei Informatică şi Tehnologia informaţiei şi comunicării la clasele V-VIII.
La clasa a V-a, elevii vor avea două ore de istorie, iar la clasa a VII-a se va introduce disciplina Elemente de limba latină şi cultură romanică.
Elevii claselor a VIII-a vor avea o oră pe săptămână pentru ambele discipline din aria arte, respectiv Muzică şi Arte plastice. Conform ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, accentul trebuie pus pe latura practică, pe competenţe şi nu pe conţinuturi.
Statul acordă prime de 1.000 de lei persoanelor care îşi găsesc un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de domiciliu.
Şefa Serviciului Comunicare de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Corina Scarlat a anunţat că vor beneficia de recompense consistente şi şomerii care se angajează într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul cu această ocazie.
Persoanele care sunt interesate trebuie să se înregistreze la agenţia judeţeană sau agenţia locală ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi astfel pot beneficia de aceste facilităţi.
Darea în plată nu se aplică şi la programul „Prima casă”.
Legea dării în plată a trecut, ieri, de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi va intra în dezbaterea plenului săptămâna viitoare.
În forma aprobată de deputaţii jurişti, actul normativ nu se aplică programului Prima casă şi nici creditelor care au depăşit, la momentul acordării, 250 de mii de euro.
Vor putea apela la darea în plată cei care au contractat un împrumut cu scopul de a achiziţiona sau construi o locuinţă, precum şi cei care au garantat un credit cu un imobil care are destinaţie de locuinţă.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Amenzile de circulație vor fi mai mari cu 20% de la 1 mai.
Majorarea este consecința faptului că amenzile sunt calculate în funcție de salariul minim care ajunge, de la 1 mai, la 1.250 lei.
Astfel, valoarea punctului amendă este calculată în funcție de salariul minim, respectiv 10% din acesta, urmând să ajungă la 125 lei, de la 105 lei în prezent.
De la începutul anului 2013 şi până în mai 2016, valoarea unui punct-amendă aproape s-a dublat, de la 75 la 125 de lei.
Judeţul Constanţa ar putea fi supravegheat cu 200 de camere video.
Potrivit Şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisarul şef Adrian Rapotan, acestea ar urma să fie instalate pe principalele artere din municipiul şi judeţul Constanţa, însă este nevoie şi de implicarea administraţiilor publice locale.
Pe de altă parte, prefectul Adrian Nicolaescu a declarat că se doreşte şi montarea unor radare fixe în staţiunea Mamaia.
Pacienții internați în spitalele de psihiatrie, dar și cei din cele de maximă siguranță vor avea voie să fumeze în interior.
Ministerul Sănătății va cere modificarea legii anti-fumat astfel încât acești pacienți să fie exceptați.
Mai multe spitale de psihiatrie au cerut acest lucru, în condițiile în care – de la intrarea în vigoare a legii – medicii erau nevoiți să-i însoțească permanent pe bolnavi în afara unității pentru a fuma.
Acest lucru era și mai dificil în cazul celor care au comis infracțiuni și sunt ținuți, sub pază, în spitalele de maximă siguranță.
România este în continuare pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă.
Așa arată ultimele statistici europene pe această temă.
Lipsa dotărilor din maternități, în special în cele aflate în orașele mai mici, contribuie din plin la numărul mare de decese raportate de România.
Peste jumătate din cazurile de deces intervin la copiii născuți prematur, din cauza greutății prea mici la naștere.
Anul trecut, organizația “Salvați Copiii” a dotat cu aparatură medicală 22 de maternități, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă.