Știri 25 aprilie 2016
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 18, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.
Acesta s-a născut în anul 1692 la Poltava, în Ucraina, dar activitatea sa în slujba bisericii şi-a desfăşurat-o în Ţara Românească.
De numele Cuviosului Vasile se leagă existenţa isihasmului românesc, adică practicarea rugăciunii minţii.
După ce a înfiinţat câteva schituri în Buzău şi Vrancea, Cuviosul Vasile s-a mutat la Mănăstirea Poiana Mărului, unde a devenit stareţ.
A fost părintele duhovnicesc al Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, pe care l-a tuns în monahism, la Muntele Athos.
Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a trecut la cele veşnice la 25 aprilie 1767.
Pentru viaţa sa curată în slujba Domnului, Sfântul Sinod l-a canonizat în anul 2003.
Astăzi, de la ora 13:30, va avea loc conferința cu tema „Moralitate și patriotism”.
Aceasta se va desfășura la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, în prezența Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Vor lua cuvântul: protos. Maxim Vlad, de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, Șeful Filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Costin Scurtu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche și preotul militar Emanuel Bodea, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Asociația culturală „Astra Dobrogeană”.
ANM a emis o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ și de răcire a vremii pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 20.
În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, va ploua temporar în toate regiunile, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.
Valorile termice vor fi în scădere, iar vremea va deveni rece astăzi în vest, în nord şi în centru, apoi şi în restul ţării.
La munte, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Profesorii cu experienţă de peste 25 de ani îşi pot reduce activitatea cu două ore pe săptămână, fără să le fie afectat salariul.
Așa prevede un proiect de lege inițiat de mai mulți senatori.
Aceștia intenţionează eliminarea sintagmei cu „încadrarea în bugetul aprobat” din Legea educaţiei referitor la reducerea orelor pentru profesorii care se află aproape de pensionare. Aceasta deoarece bugetul aprobat este insuficient, în peste 90% din şcoli, „datorită modalităţii de stabilire a bugetului raportat la costul standard/elev”.
Produsele Bio sunt pline de E-uri.
Specialiștii au analizat 21 de produse bio disponibile în magazine şi supermarketuri, pe baza informaţiilor de pe etichetă.
Analizele au arătat că, dintre acestea, doar patru nu au în conţinut E-uri.
Astfel, 19 la sută din produsele analizate nu conţin E-uri, 48 la sută au un singur aditiv alimentar în reţetă, 24 la sută conţin două E-uri, iar 9 la sută au trei E-uri.
De asemenea, acest tip de produse au zahăr și sare în cantități mari.
Elevii au intrat în vacanța de Paști.
Aceasta se va încheia marți, 3 mai, potrivit structurii anului școlar 2015-2016.
Cursurile școlare vor avea loc în perioada 4 mai – 24 iunie, când elevii intră în vacanța de vară.
Excepție de la regulă fac elevii de clasa a XII-a care vor termina cursurile pe 3 iunie, iar cei de clasa a VIII-a – pe 17 iunie, datorită examenelor naționale pe care le vor susține.
Elevii bulgari ar putea studia religia 4 ore pe săptămână.
Conform noului regulament, însă, manualele de religie nu mai au acelaşi statut cu celelalte manuale, statul nefiind obligat sa le mai acorde gratuit elevilor din clasele 1-7.
În această perioadă, în Bulgaria, au loc mai multe acţiuni care vizează ora de religie în şcoală.
Cei care vor să urmeze acest curs depind, acum, de modul în care profesorii lor reuşesc să finalizeze și să raporteze, până la sfârşitul lunii mai, alcătuirea grupelor speciale de copii.
Traficul rutier la intrare în Constanţa şi în staţiunea Mamaia se modifică.
Primăria Constanţa anunţă că, de miercuri, 27 aprilie, traficul rutier din zona Perla va fi redirijat, astfel: din direcţia Pescărie spre Năvodari: înainte, pe două benzi de circulaţie, cu prioritate faţă de celelalte direcţii.
Din direcţia bulevardului Aurel Vlaicu spre Pescărie: la dreapta, pe două benzi de circulaţie.
Totodată, viteza maximă admisă în stațiunea Mamaia este de 50 km/oră.
Grăsimile trans au fost asociate cu riscul general de deces.
Margarina este considerată nesănătoasă deoarece conține grăsimi trans sau uleiuri vegetale procesate.
Studiile recente au arătat că în cazul persoanelor care au înlocuit untul cu margarina a crescut dramatic riscul de atac de cord.
Pe lângă margarină, alte alimente nesănătoase sunt sucurile de fructe îmbuteliate, iaurtul ”fără grăsime” sau cu fructe, batoanele care conferă energie sau cerealele pentru micul dejun pline de zahăr.