Știri 26 aprilie 2016
Chiril şi Chindeu au suferit moarte martirică pe vremea împăratului Diocleţian în cetatea Axiopolis (astăzi Cernavodă) din Dobrogea într-o zi de 26 aprilie.
În vechime, Sfântul Chiril avea cinci zile de sărbătoare, iar pe mormântul său a fost înălţată o biserică, ale cărei ruine se văd şi astăzi.
Sfântul Dasie era soldat în legiunea romană şi a fost martirizat în anul 304 în cetatea Durostorum (astăzi Silistra).
Biserica Ortodoxă cinstește astăzi Sfânta și Marea zi de Marți.
Astăzi și mâine de la ora 18.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba Deniei la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
În Joia Patimilor, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală de la ora 8.15, iar de la ora 17.30, va oficia slujba deniei.
În Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 17.30 va săvârși Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
Sâmbătă, de la ora 9.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
Lumina Învierii va fi adusă pe mare și anul acesta, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Evenimentul va simboliza venirea Sf. Ap. Andrei pe mare, în străvechea cetate a Tomisului, după cum ne-a spus ierarhul nostru
Duminică, de la ora 12.00, Ierarhul nostru va oficia, la Catedrala arhiepiscopală, slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”.
În timpul slujbei, Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor.
La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal, susținut de corala Armonia, a Arhiepiscopiei Tomisului.
Luni, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din apropierea localității Târgușor, cu prilejul hramului.
Totodată, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți racla ce va adăposti moaștele Sfântului Efrem cel Nou și va conduce o procesiune cu sfintele moaște și o icoană a Maicii Domnului, numită Grabnic Ascultătoare.
Tinerii trebuie să nu exagereze cu distracția din cluburi.
În caz contrar, relaxarea se poate transforma într-o vătămare a sănătății.
Afirmația a fost făcută ieri de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-o conferință de presă ce a avut ca subiect sărbătoarea Învierii Domnului.
Trenul Tineretului va circula suplimentar în minivacanţa de 1 Mai, pe litoral.
Potrivit CFR, acesta este singurul tren care circulă în această perioadă spre şi dinspre Mangalia, iar tarifele biletelor sunt similare celor de tren Regio.
Datorită afluxului mare de călători, trenurile pe rutele cele mai solicitate vor fi suplimentate cu vagoane.
Meteorologii anunță ploi în majoritatea regiunilor în zilele de Paști.
De asemenea, vremea va fi schimbătoare în următoarele 2 săptămâni.
Potrivit estimărilor făcute până pe 8 mai, maximele din timpul zilei nu vor depăși 21 de grade Celsius la nivelul țării.
Sâmbătă și duminică va continua să fie înnorat și îndeosebi ziua va ploua local în vestul, nordul și în centrul țării, precum și în zona de munte și izolat în rest.
Temperaturile maxime se vor încadra între 13 și 24 de grade Celsius, iar cele minime între 1 și 11 grade.
Coaliția pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături în favoarea proiectului de lege pentru revizuirea Constituției în sprijinul familiei.
Anunțul a fost făcut de coordonatorii campaniei.
Aceasta este organizată de Coaliția pentru Familie, o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei.
Pentru a putea fi depus în Parlamentul României, proiectul de lege avea nevoie de susținerea a 500.000 de cetățeni.
Patriarhul ortodox sirian denunță masacrarea creștinilor de către Statul Islamic.
Cel puțin 21 de creștini au fost masacrați de jihadiștii ISIS într-o localitate din centrul Siriei.
Afirmația a fost făcută de patriarhul Bisericii ortodoxe siriace, patriarhul Ignatius Afram al II-lea.
Potrivit acestuia, majoritatea au fost uciși în timp ce încercau să fugă, iar alții au fost martirizați pentru că au refuzat să se supună și să se convertească la Islam.
De asemenea, Patriarhul a confirmat că ISIS a distrus o mânăstire creștină veche de 1.500 de ani.
Străinii pot cumpăra terenuri agricole în România doar dacă îndeplinesc o serie de condiții.
Astfel, potrivit unui proiect de lege, ei ar trebui să le păstreze destinația, să aibă un procent mare de angajați români sau să nu aibă activități cu companii offshore.
De asemenea, străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România doar dacă le folosesc pentru culturi agricole în maxim șase luni de la cumpărare, nu au datorii la fisc și prezintă garanții că protejează mediul și respectă legislația.
Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.