Știri 4 mai 2016
Cu acest prilej, mâine de la ora 19.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Crucea situată în localitatea Crucea.
Vineri, de praznicul Izvorului Tămăduirii, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9.00 la mănăstirea Dervent, care își va sărbători hramul.
Apoi, clerul și credincioșii vor merge, în procesiune, la Izvorul tămăduitor, unde va fi săvârșită slujba de sfințire a Apei.
Meteorologii au emis o atenționare cod galben de ploi importante cantitativ pentru mai multe regiuni ale țării.
Aceasta este valabilă până la ora 21.
În intervalul menţionat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali pe arii extinse vor fi ploi, temporar mai intense, astfel că se vor cumula local cantităţi de apă de peste 20…30 l/mp şi izolat peste 50 l/mp.
În zonele atenţionate, temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h, iar la munte rafalele vor depăşi 70 km/h.
În sudul, sud-estul şi centrul ţării valorile termice diurne vor caracteriza o vreme rece pentru această perioadă din an.
Traseul liniei de autobuze 3 se modifică de mâine.
Potrivit RATC, în cartierul Palazu Mare vor fi amplasate 5 staţii noi: la sensul giratoriu din dreptul străzii Dumbrăveni, în dreptul Camerei de Comerţ, pe strada Alexandru Sahia la numerele 23 şi 42 şi în dreptul Spitalului de Psihiatrie.
Modificările au fost operate de RATC în urma solicitărilor unor instituţii şi locuitori din Palazu Mare.
Traseul liniei 3 are un caracter provizoriu, care va fi definitivat ulterior.
Limitarea vitezei autoturismelor sub 50 km /oră în localitate ar putea fi eliminată.
Așa prevede o propunere legislativă depusă la Senat de către deputatul Marton Arpad.
În expunerea de motive se arată că în unele locuri există „limitări de viteză pe o lungime exagerată”, precum şi „semnalizări interpretabile”.
În aceste condiţii, o cauză importantă a producerii accidentelor rutiere este legată de formarea de coloane lungi de maşini care uneori se întind pe câţiva kilometri.
Guvernul a emis o lege pentru etichetarea laptelui proaspăt şi a produselor lactate.
Noul document a fost promulgat, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis.
Legea stabileşte că trebuie indicat pe eticheta laptelui proaspăt pentru consum procentul de lapte praf pe care îl conţine sau menţiunea că nu conţine lapte praf.
De asemenea, actul normativ prevede şi sintagma „lapte natural” –adică produs 100 la sută din lapte brut materie primă sau menţiunea „lapte românesc”.
Ministerul Educaţiei va acorda burse de 15.000 de euro pentru olimpici.
Este vorba despre absolvenţii de liceu, promoţia 2016, cu rezultate excelente, obţinute la olimpiade internaţionale, în ultimii doi ani de liceu, care îşi continuă studiile universitare în România, pentru dezvoltarea unei cariere ştiinţifice.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de acordare a burselor este 31 august.
Elevii s-au întors de astăzi la școală.
Cursurile se vor încheia pe 24 iunie, când elevii intră în vacanța de vară.
Tezele din semestrul al II-lea se susțin, de regulă, până la data de 20 mai.
Excepție de la regulă fac elevii din clasele terminale de liceu și gimnaziu, care intră în vacanță mai devreme, deoarece ei susțin examenele naționale de Bacalaureat, respectiv Evaluare Națională.
Astfel, elevii de clasa a XII-a termină cursurile pe 3 iunie, iar cei de clasa a VIII-a – pe 17 iunie.
Motorina s-a scumpit cu 11% în ultimele trei luni.
Din 30 ianuarie şi până în prezent, preţul motorinei, carburantul utilizat de 70% din parcul de autovehicule din România, a urcat în medie cu 49 de bani în staţiile Petrom.
Scumpirile vin după ce preţul petrolului a crescut 74% de la sfârşitul lunii ianuarie când a atins minimul ultimilor 13 ani, 27 de dolari.
România se află pe primul loc în Europa la numărul cazurilor noi de tuberculoză.
Statisticile arată că trei oameni mor zilnic, în România, din cauza tuberculozei.
Cu toate acestea, incidenţa s-a înjumătăţit în ultimii 12 ani, datorită tratamentelor.
Anul viitor se încheie însă finanţările externe prin care li se asigură terapia celor cu forme rezistente de TBC.
Pedepsele aplicate în cazul infracțiunilor de dare și luare de mită și, respectiv, trafic de influență ar putea fi majorate.
Deputatul Andrei Valentin Sava a înaintat Senatului două proiecte de lege pentru modificarea Codului Penal.
Astfel, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 9 ani, și nu de la 2 la 7 ani, cum prevede, în prezent, Codul Penal.
Aceleași pedepse sunt prevăzute și pentru traficul de influență.
Deputatul arată în expunerea de motive că țara noastră se află pe locul 58 în clasamentul statelor lumii la percepția corupției în sectorul public.