Știri 9 mai 2016
La 9 mai 1877, Ministrul de Externe al ţării noastre, Mihail Kogălniceanu, proclama în Adunarea Deputaţilor, Independenţa de Stat a României.
Deznodământul războiului din Balcani şi Tratatul de Pace de la Berlin din anul 1878 au înscris definitiv România între statele suverane ale Europei.
Tot astăzi este și Ziua Europei.
În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman. Aceasta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din anul 1985.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că un mariaj normal este cel format dintr-o femeie și un bărbat.
Potrivit acestuia, calea corecta este cea stabilita de Dumnezeu când a făcut lumea.
Preşedintele Curţii a precizat că este posibil ca prevederile constituţionale să fie modificate, dacă ONG-urile strâng numărul necesar de semnături și îndeplinesc și celelalte condiţii. Amintim că revizuirea Constituţiei se poate face dacă este susţinută de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot și dacă iniţiatorii provin din cel puţin jumătate din judeţele țării.
Constanța se află pe lista județelor cu deficiențe grave în grădinițe.
Luna trecută, inspectorii ANPC au verificat 355 grădiniţe din toaţă ţara, iar la 160, adică aproximativ 45%, au găsit
săli supraaglomerate, alimente păstrate necorespunzător şi acte în neregulă.
În judeţul Constanţa, a fost găsită o grădiniţă fără aviz DSP şi alte patru fără acreditare.
Alte nereguli găsite la Constanţa au fost neinformarea părinţilor privind alimentele cu potenţial alergen servite copiilor şi privind costurile exacte ale hranei.
S-au verificat 25 tone alimente, constatându-se că 167 kg prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.
Ministerul Sănătății va lansa de la 1 iulie screeningul prenatal.
Directorul Institutului pentru Sănătatea Mamei și Copilului București, Nicolae Suciu, a declarat că Ministerul Sănătății a ajuns la concluzia că mama și copilul trebuie să fie o prioritate națională de asistență medical.
Astfel, de la1 iulie, toate femeile însărcinate vor beneficia de screening prenatal pentru evitarea nașterilor premature.
Media nașterilor premature este dublă față de țările europene, iar în prezent se înregistrează foarte multe nașteri la minore sub 15 ani.
România, Polonia şi Albania, ar putea depăşi în curând Germania şi Franţa în privinţa creşterii economice.
Potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional, anul acesta, statele din Europa de Est vor înregistra cel mai ridicat ritm de creştere, de 3-4 la sută.
Economiile din ţările est-europene arată un ritm robust de creştere şi sunt marcate de o scădere a ratei şomajului.
Timbrul de mediu pentru mașini va fi, din nou, modificat.
Ministerul Mediului lucrează la un proiect pe care îl va prezenta Parlamentului.
Potrivit propunerilor, acesta ar putea fi transformat în rovinietă sau într-un impozit anual sau alte variante presupun ca o taxă de poluare să fie inclusă în prețul carburantului sau chiar desființarea completă a timbrului de mediu.
Potrivit președintelui Adiministrației Fondului de Mediu, în privința restituirii taxei auto către care o vor solicita, există bani în bugetul Fondului de Mediu pentru acest tip de operațiune.
Operatorii de telefonie mobilă nu au dreptul să refuze portarea numerelor.
ANCOM subliniază faptul că utilizatorii de telefonie mobilă au dreptul să îşi porteze numărul de telefon dintr-o reţea de telefonie în alta, chiar şi atunci când portarea implică trecerea de la abonament la cartelă preplatită.
Condiţiile în care se realizează portarea sunt stabilite de ANCOM, iar operatorii care refuză portarea unui număr de telefon pot fi sancţionaţi de Autoritate cu amenzi de până la 10.000 de lei.