Știri 12 mai 2016
Acesta s-a născut în anul 1644 în Ţara Românească și a fost luat ostatic de turci în anul 1659.
Pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, pentru că era frumos la chip şi tânăr la trup, însă Ioan s-a împotrivit, iar oşteanul a căzut şi a murit.
În urma judecăţii vizirului, Ioan a fost dat soţiei turcului, care i-a promis că îl ia de soţ, numai să renunţe la Hristos.
Dar pentru că Sfântul Ioan a fost neclintit în credinţă, văduva l-a dat mai-marelui cetăţii să fie judecat pentru uciderea soţului ei.
Sfântul a fost supus la multe suferinţe şi chinuri, dar le-a îndurat cu bărbăţie.
Însă, la rugămintea femeii, Sfântul Ioan a fost spânzurat în marginea Istanbulului, la 12 mai 1662, înainte de Înălţarea Domnului.
Astăzi va avea loc comemorarea preotului Aurelian Ciocan.
Evenimentul se va desfășura de la ora 16, în biblioteca Centrului Eparhial Tomis, la împlinirea a patru ani de la trecerea la cele veşnice.
Vor lua cuvântul Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, arhimandritul Vasile Miron, preotul Florin Ioniţă, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuţ Druche şi Simona Florenţa Ciocan.
Părintele Aurelian Ciocan s-a născut pe 6 decembrie 1975, în satul Viile, com. Ion Corvin, din jud. Constanţa.
În anul 2002, a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la parohia „Înălţarea Domnului”, din municipiul Tulcea.
A trecut la cele veşnice pe 12 mai 2012.
Evenimentul este organizat de Departamentul Cultural al Arhiepiscopiei Tomisului.
Brâul Maicii Domnului, Capul Sfântului Mc. Ioan Valahul, precum și moaște ale Sfintei Împărătese Elena vor sosi la Constanța.
Acestea vor fi aduse miercuri, 18 mai, de o delegație din Grecia, cu prilejul sărbătoririi patronilor spirituali ai municipiului Constanța, Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Racla cu Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște vor fi întâmpinate în Zona Campus Universitar de către Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
De la orele 18, soborul de ierarhi şi clerici români şi greci, alături de credincioși, va porni în procesiune pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, până la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, situată pe Aleea Capidava nr.7, unde racla cu Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște vor rămâne până vineri, 20 mai, orele 18.00.
Guvernul a reluat licitația pentru găsirea unui constructor care să restaureze cazinoul din Constanța.
Contractul este evaluat la peste 7 milioane de euro, în condițiile în care licitația precedentă, de anul trecut, a fost blocată de contestații.
Întreaga lucrare ar fi programată să fie terminată în 2 ani, dacă autoritățile vor reuși de această dată să aleagă un constructor.
România organizează cel mai mare curs de resuscitare din lume.
Aproape 12.000 de români vor învăţa manevrele de specialitate.
Managerul serviciului de Ambulanța Bucuresti – Ilfov, Alice Grasu speră ca noii concurenţi să se alăture apoi celor peste 11.000 de persoane deja instruite în Capitală pentru acordarea primului ajutor.
Evenimentul va fi organizat pe 28 mai, la Arena Națională.
Interlopii care îşi fac dreptate prin violență vor ajunge după gratii.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o decizie publicată în Monitorul Oficial, care impune tuturor instanţelor o interpretare unică a Articolului 371 din Codul Penal, care defineşte infracţiunea de „Tulburarea ordinii şi liniştii publice”.
Potrivit acestuia, toţi cei care comit agresiuni şi scandaluri în spaţii publice ar putea face închisoare.
Înalta Curte a decis că şi atunci când victima este o singură persoană se poate reţine comiterea infracţiunii.
Până acum, mulţi interlopi şi alte persoane violente au scăpat de consecinţe legale pentru că bătăile aplicate au fost interpretate legal de procurori doar ca „loviri şi alte violenţe”, fără a se acţiona împotriva lor.
Numărul de infracţiuni comise de elevii constănţeni a crescut.
În această săptămână, sunt intensificate activităţile de prevenire a violenţei în şcoli, prin prezentarea de către oamenii legii a unor teme din domeniul delicvenţei juvenile.
Activităţile se derulează la nivel naţional ca urmare a campaniei Poliției Române de prevenire a faptelor antisociale în şcolile din România.
În Constanţa, s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor comise de elevi, atât în cadrul instituţiilor şcolare, cât şi în afara acestora.
Cele mai multe infracţiuni au fost comise cu preponderenţă în mediul rural.
Vaccinul pentru bebeluși Hexacima nu se găseşte de câteva săptămâni în cabinetele medicilor de familie sau în farmacii.
Produsul previne difteria, tetanosul şi hepatita B şi face parte din schema obligatorie de vaccinare a bebeluşilor în primele luni de viaţă.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recunosc problema ca fiind una generală a vaccinurilor şi spun că producătorii, puţini la număr, dar şi distribuitorii sunt de vină.
Contractul cu firma producătoare a fost semnat în martie, însă producătorul nu a putut asigura stocul necesar.
Pacienții români vor avea acces la celulele stem donate de voluntari străini.
Astfel, identificarea donatorilor compatibili cu pacienți din România se va putea face și din baze de date externe.
Guvernul a aprobat plata cotizațiilor și taxelor pentru interconectarea instituțiilor specializate din România cu instituții similare internaționale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem.
Firmele care vând substanțe dezinfectante ineficiente vor fi sancționate mai aspru.
O hotărâre de Guvern adoptată ieri prevede că nerespectarea declaraţiei pe propria răspundere în ceea ce priveşte conţinutul şi concentraţia substanţei active în cazul biocidelor se consideră contravenţie şi se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 35.000 şi 50.000 lei.
Guvernul precizează că responsabilii cu efectuarea controalelor pot sesiza şi organele de urmărire penală în cazul în care au suspiciuni privind comiterea unor infracțiuni.
Parlamentul italian a aprobat parteneriatele civile între persoanele de același sex.
Legea conferă acestora, drepturi egale cu cele ale cuplurilor căsătorite în privința moștenirii, locuinței, pensiei, vizitelor medicale și ar permite cuplurilor gay și adopțiile.
Sute de mii de italieni care se opun uniunii civile între persoanele de același sex au manifestat în ultimele luni la Roma împotriva acestei propuneri de lege.
Italia era ultima dintre marile țări vest-europene care nu avea o astfel de lege, susținută de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar dezaprobată de Biserica Catolică.