Știri 9 iunie 2016
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
Tot în secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.
Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.
Patriarhia Română a anunțat slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.
Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase, astăzi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Patriarhul României a explicat legătura dintre Ziua Eroilor şi sărbătoarea Înălţării Domnului.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că Biserica a ales sărbătoarea Înălţării Domnului ca zi de pomenire a eroilor pentru a ne învăţa că există o legătură tainică între Crucea suferinţelor, Învierea şi Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos şi jertfa eroilor neamului.
Cultul eroilor este o adevărată cultură a sufletului românesc care crede, simte şi mărturiseşte că iubirea este mai tare decât moartea, a spus Patriarhul României.
Totodată, pentru a sublinia caracterul de simbol național și de memorial al tuturor eroilor români, Catedrala Mântuirii Neamului are hramul principal Înălțarea Domnului.
Sfințirea așezământului social-filantropic al bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” are loc la sfârșitul acestei săptămâni.
Este vorba despre Capela Militară din zona kilometrului 4-5, de pe strada Prelungirea Liliacului.
Vineri, 10 iunie, preoții vor întâmpina o copie a icoanei Maicii Domnului „Portărița”, adusă spre închinare de la mănăstirea Iviron din Sfântul Munte Athos, și moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, apoi vor fi oficiate Acatistul Sfântului Luca și Taina Sfântului Maslu.
Sfintele odoare vor rămâne spre cinstire până duminică, 12 iunie.
Totodată, sâmbătă, 11 iunie, de la ora 8, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire a așezământului social-filantropic al bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena III”, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești.
Sâmbătă seara, de la ora 18, preoții parohiei vor oficia slujba Paraclisul Maicii Domnului, iar duminică, 12 iunie, Sfânta Liturghie, începând cu ora 9.30.
Marinarii militari participă, astăzi, în Constanța, la ceremonii militare și religioase de Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului.
Manifestări au loc în garnizoanele din toată țara, în București, Constanța, Mangalia, Brăila, Babadag și Tulcea
La Constanța, ceremonia începe la ora 13, la Monumentul Independenței de Stat a României, iar în Mangalia, manifestarea este programată să înceapă la ora 12 la Complexul Monumental din Piaţa Republicii.
Reprezentanţii Marinei Militare vor participa la activităţi alături reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului Apărării Naţionale, statelor majore ale categoriilor de forţe, autorităţilor publice locale, Bisericii Ortodoxe Române, Ligii Navale Române, veterani de război, ofiţeri în rezervă şi în retragere.
Un profesor american le vorbește constănțenilor despre păcatele lumii virtuale.
Conferința „Cele șapte păcate ale lumii virtuale”, susținută de profesorul american Read Schuchardt, se va desfășura sâmbătă, de la ora 17, în Sala Mică a casei de Cultură din Constanța.
Conferința va analiza impactul duhovnicesc al noilor tehnologii de comunicare asupra vieții, precum și cele șapte pericole ce ne pândesc în utilizarea lor.
Acestea sunt: narcisism, ignoranță, nerăbdare, dependență, desensibilizare, lipsa oricărui scop și deztrupare.
Conferința va fi urmată de lansarea cărții „Procesul lui Darwin”, una dintre cele mai bine argumentate critici ale darwinismului.
Organizatorii evenimentului sunt Arhiepiscopia Tomisului și Colegiul Sfinții Martiri Brâncoveni.
Intrarea va fi liberă.
Ambasadorul Republicii Moldova în România s-a aflat, ieri, în vizită de prezentare la Patriarhia Română.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit ieri, vizita ambasadorului Mihai Gribincea, care a apreciat preocuparea pentru dialog şi cooperare în context european a autorităților române.
Patriarhul Daniel l-a felicitat pe noul ambasador al Republicii Moldova la București la începutul misiunii sale diplomatice în România şi a subliniat necesitatea dezvoltării de proiecte şi programe culturale, educaționale şi social-filantropice comune, susţinute de avantajul apartenenţei celor două state la acelaşi spaţiu de limbă, credinţă şi cultură.
De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea promovării valorilor creştine şi naţionale comune, prin intensificarea pelerinajelor şi a turismului religios, pe ambele maluri ale Prutului.
O nouă biserică pentru români va fi ridicată la Bonn în Germania.
În apropierea Consulatului Român din orașul german, weekendul trecut a avut loc slujba de sfinţire a pietrei de temelie pentru viitoarea biserică de lemn ce se va construi pentru credincioșii români din fosta capitală a Germaniei.
Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Centrale și de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Numeroși români din Bonn și din împrejurimi au fost prezenți la eveniment.
Campania anti-vaccinare obligatorie continuă.
Mişcarea este susţinută la nivel global atât de reprezentanţii societăţii civile, cât şi de o parte a personalului medical.
Având în vedere campania agresivă a instituţiilor statului român, inclusiv a Ministerului Sănătăţii privind vaccinarea obligatorie, reprezentanţii societăţii civile din România au crezut de cuviinţă că trebuie să ia atitudine împotriva acestui demers neconstituţional prin care se doreşte ca un număr de opt vaccinuri să devină obligatorii, au declarat reprezentanţii Asociației pentru Protecția Consumatorilor.
Legea care prevede ca toate supermarketurile să aibă cel puțin 51% produse românești a fost adoptată de Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Legea a trecut, ieri, cu 293 de voturi pentru, niciun vot impotrivă și nicio abținere.
Modificările aduse Legii 321 prevăd ca toate magazinele alimentare să fie obligate să vânda carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească.
Proiectul urmează să fie trimis la promulgare către președintele Klaus Iohannis.
Guvernul a adoptat în, ședința de ieri, și ordonanța privind salariile bugetarilor.
Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a declarat că ordonanța elimină inechitățile din sistemul salarizării bugetarilor.
Noile prevederi se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017.
Impactul bugetar al aplicării actului normativ, pentru anul viitor, va fi de 2,6 miliarde de lei.