Știri 13 iun 2016
În cuvântul său din Duminica a VII-a după Paşti, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a vorbit, ieri, şi despre Sfântul şi Marele Sinod din Grecia.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că acest sinod arată necesitatea întăririi noastre în credinţă, în viaţa duhovnicească şi în intensificarea misiunii ortodoxe în lume.
Marele Sinod nu va formula dogme sau canoane noi, nu va face modificări la slujbele bisericeşti, dar este un sinod care doreşte o mărturisire a credinţei în comun, în mod solemn, într-o lume foarte tulburată, într-o lume plină de provocări.
Cea mai mare provocare este necredinţa, secularizarea, delăsarea duhovnicească, lepădarea de credinţa creştină şi lepădarea de vieţuirea creştină.
În concluzie, acesta va fi mai mult un sinod misionar – pastoral cu implicaţii sociale, nu un sinod dogmatic, liturgic sau de modificare a sfintelor canoane, a spus Patriarhul României.
Preafericitul Daniel a precizat că ceea ce este important din punct de vedere liturgic este că Marele Sinod consfințește importanța postului.
Sfântul și Marele Sinod Panortodox ar trebui să fie amânat.
Aceasta este părerea Mitropolitului Kallistos de Diokleia, care susține că sinodul ar trebui reprogramat întrucât fără Bisericile care au refuzat să participe, ar fi ciudat să se mai țină în perioada stabilită.
Kallistos este un teolog de renume mondial, al Bisericii Ortodoxe din Constantinopol, profesor al Universității Oxford.
Menționăm că, până în prezent, Biserica Ortodoxă a Bulgariei, cea a Antiohiei, cea Sârbă și cea a Georgiei, au refuzat să participe la Sfântul și Marele Sinod, deoarece problemele semnalate de acestea nu au fost luate în considerare de Patriarhia de Constantinopol.
Potrivit Mitropolitului, în aceste circumstanțe, Sinodul din Creta “ar putea fi o întâlnire, dar nicidecum un Sfânt și Mare Sinod fructuos”.
O informare de instabilitate atmosferică accentuată a cuprins toată țara.
Adminstrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare valabilă de ieri până mâine seară, la ora 21.
În acest interval, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, mai ales în nord-vestul şi vestul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi Meridionali şi dealurile aferente.
Acolo, cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat, mai ales la munte, 50 l/mp.
Vor fi averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină.
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii şi intervale de timp mai restrânse şi în regiunile sudice şi sud-estice.
Specialiștii avertizează că tinerii din noua generație au o mentalitate de victimă, sunt hipersensibili şi obosiţi înainte de vreme.
O întreagă industrie s-a dezvoltat în jurul nevoii obsedante de a proteja copiii, fără să realizăm că toată grija aceasta se întoarce împotriva lor.
Tinerii se tem să-şi exprime opiniile şi să-şi susţină punctul de vedere, văd piedici la tot pasul, preferă să renunţe la luptă şi să se complacă în rolul victimei, care trebuie înţeleasă şi protejată.
Părinţii, şcoala, societatea contribuie la formarea unui mediu în care generaţiile devin tot mai fragile, incapabile să facă faţă criticilor, este de părere directoarea unei organizaţii de tip think tank din Marea Britanie, scriitoarea Claire Fox.
Aceasta enumeră printre motivele care duc la fragilizarea tinerilor insistenţa cu care se exagerează riscurile presupuse de aproape orice activitate ar întreprinde.
Astăzi a debutat sesiunea iunie – iulie a Bacalaureatului.
Peste 5.100 de absolvenți de liceu din județul Constanța sunt înscriși pentru prima sesiune a examenului național, dintre care aproximativ 4.100 aparțin seriei curente.
În județul Constanța sunt 51unu de centre de examen.
De azi până miercuri inclusiv are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar de miercuri până vineri se va desfășura proba orală la limba maternă.
Între 21 și 24 iunie este programată evaluarea competențelor digitale, iar între 27 iunie și 1 iulie se va susține ultima probă orală, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Probele scrise încep în data de 4 iulie, cu examenul la limba și literatura română.
Pe 12 iulie vor fi afișate primele rezultate.
Cinci puncte de prim ajutor au fost inaugurate, ieri, în Stațiunea Mamaia.
Acestea au fost amplasate, în premieră, în principalele stațiuni ale litoralului românesc unde au fost înregistrate cele mai multe situații de urgență din ultimii cinci ani.
Punctele de prim-ajutor din Mamaia, Eforie Nord, Costinești și Neptun vor fi încadrate în permanență cu paramedici SMURD din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
În plus, pentru optimizarea timpului de răspuns, ISU Constanța va înființa nouă puncte de lucru temporare, încadrate cu câte o autospecială de stingere apă și spumă, suplimentar față de cele 10 subunități de intervenție existente în prezent.
Tinerii cu nevoi sociale şi tinerii cu dizabilităţi beneficiază de gratuitate în tabere organizate special pentru ei, conform normelor metodologice în vigoare.
Astfel, Ministerul Tineretului şi Sportului a aprobat solicitarea Direcţiei pentru Sport şi Tineret Constanţa, pentru anul în curs, fiind disponibile 91 de locuri pentru desfăşurarea de tabere sociale pe perioada vacanţei de vară şi 213 locuri în tabere pentru persoane cu dizabilităţi.
Beneficiarii taberelor sociale care se vor desfăşura în vacanţa de vară vor fi în procent de 50% elevi proveniţi din familii al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de până 50% din salariul minim brut pe economie.
Cealaltă jumătate o reprezintă elevii care beneficiază de o măsură de protecţie socială.
Aplicatia Yahoo Messenger, lansata in urma cu 18 ani, va fi inchisa pe 5 august, a anuntat compania.
De altfel, in prezent aceasta nu mai poate fi descarcata, iar dupa 5 august utilizatorii nu se vor mai putea conecta pe Messenger.
Potrivit companiei, doar versiunea desktop va disparea.
Celelalte variante – online, aplicatia de mobil sau direct din Yahoo Mail – vor functiona in continuare.
Reprezentantii Yahoo spun ca incearca astfel sa incurajeze toti utilizatorii sa finalizeze tranzitia catre noul Yahoo Messenger.
Durerile de picioare pot avea drept cauză hipertensiunea.
Chiar dacă aceste dureri apar de obicei ca urmare a oboselii după plimbările lungi sau statul în picioare pentru o perioadă lungă, în același timp, pot fi simptome ale unor afecțiuni mai grave, precum bolile vasculare, diabetul sau cancerul.
Una dintre cele mai des întâlnite astfel de probleme este hipertensiunea arterială.
Umflăturile de la nivelul tălpilor pot fi un simptom care, alături de durere, indică această afecțiune.
Durerile se manifestă în special în timpul nopţii, prin arsuri sau gâdilături în vârfurile degetelor, atât la membrele inferioare, cât şi la cele superioare.
Netratate, problemele vasculare se pot agrava, iar în timp, pot duce chiar până la amputarea picioarelor.
Comercianții din stațiunea Mamaia vor fi controlați în perioada următoare.
Încă din data de 22 aprilie, Mamaia are un regulament de funcţionare aprobat de consilierii locali.
Acesta a intrat în vigoare în noul sezon estival, de la 1 mai, dar nu este în totalitate respectat, mai ales de către comercianţi, care îşi expun, în continuare, produsele în afara spaţiului comercial şi nu vor să renunţe la acest timp de comerţ.
Amenzile pot ajunge până la 2.500 de lei.
Poliţia Locală anunţa controale în staţiune încă de săptămâna trecută, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Reprezentanții instituției spun că este posibil ca verificările să demareze săptămâna aceasta în Mamaia.