Știri 21 iunie 2016
Preafericitul Daniel a adresat un cuvânt, ieri, în cadrul sesiunii inaugurale a Sfântului și Marelui Sinod de la Creta.
„Dacă sinodalitatea este o normă canonică la nivel local, ea trebuie să fie o normă și la nivel panortodox sau universal”, a declarat înaltul ierarh.
El a precizat că activitatea pastorală și misionară a Bisericii trebuie să țină cont, astăzi, de problemele și provocările contemporane, iar în acest sens, Sinodul nu trebuie să formuleze noi dogme sau sfinte canoane noi, ci trebuie să aibă o semnificație pastorală și misionară actuală, pentru a mărturisi iubirea lui Hristos pentru Biserica Sa și pentru întreaga umanitate.
Marele Sinod din Creta vrea să îi apere pe ortodocși, în fața sectelor creștine înșelătoare.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion, Creta și a atras atenția asupra pericolului pe care îl prezintă erorile răspândite de sectele înșelătoare creștine.
Patriarhul Ecumenic a explicat că din acest motiv, episcopii trebuie să se întâlnească pentru a discuta problemele cu care se confruntă Biserica Ortodoxă în diferite perioade de timp și în diferite locuri din lume, în vederea adoptării de măsuri adecvate pentru ferirea credincioșilor de erorile predominante.
Toate mașinile noi, la prima înmatriculare, dar și autoturismele la mâna a doua, care sunt aduse în țară pentru înmatriculare, vor primi cărți de identitate auto de tip nou, de la 1 iulie.
Registrul Auto Român își actualizează, astfel, conținutul, pentru ca proprietarii și autoritățile să aibă mai multe informații despre datele tehnice ale mașinii – unele necesare inclusiv la stabilirea impozitelor.
Principala schimbare va fi în completarea mult mai multor rubrici în cartea de identitate, a declarat directorul general al RAR, George Dincă.
Canada a legalizat sinuciderea asistată pentru bolnavii în fază terminală.
Senatul a aprobat la sfârșitul săptămânii trecute un controversat proiect de lege cu 44 de voturi pentru și 28 împotrivă.
Legea pentru reglementarea sinuciderii asistate a fost cerută de Tribunalul Suprem al Canadei, în februarie 2015, când a decis că legea existentă atunci, care penaliza moartea asistată medicamentos, era anticonstituțională și a dat Parlamentului un an pentru redactarea unei noi legi.
Sinuciderea asistată este deja legală în Elveția, Olanda, Albania, Columbia și Japonia.
Astăzi este aniversată Ziua mondială a Soarelui.
Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop principal popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.
Pe lângă aspectul economic, Ziua mondială a Soarelui are semnificații astronomice, căci data de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.
Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.
Patronul unei terase din Satul de Vacanță a fost amendat, duminică seară, de comisarii de la Protecția Consumatorului.
Asta după ce o constănțeancă a reclamat că a fost servită cu o porție de tiramisu, în care a găsit o muscă.
O echipă de comisari de la Protecția Consumatorilor a verificat locația și, potrivit directorului general al ANPC, Paul Anghel, la ora controlului au fost găsite șase bucăți de prăjitură, fără documente de proveniență, care au fost oprite definitiv de la comercializare.
Potrivit operatorului economic, desertul era preparat în laboratorul propriu.
Pentru acest lucru, comisarii OPC i-au aplicat o amenda de 5.000 lei.
Reprezentanții ANPC îi sfătuiesc pe turiști și constănțeni să reclame orice situație în care drepturile le sunt încălcate, fie la unul din comandamentele care funcționează pe litoral, fie la sediul din Constanța.
Peste 120 de medicamente vor dispărea de pe piață peste nouă zile și alte câteva sute până la sfârșitul anului, conform estimărilor, din cauza metodologiei proaste de stabilire a prețurilor.
Deși problema este gravă și a fost semnalată atât de medici, cât și de presă de săptămâni bune, nicio soluție nu a fost avansată până acum nici de noul ministru al Sănătății, nici de alt responsabil guvernamental.
Astfel, de la 1 iulie, timp de câteva luni, 123 de medicamente vor dispărea de pe piață.
Vor fi afectați sute de mii de pacienți care suferă de boli cardiovasculare, neurologice sau de cancer, dar și cu alte afecțiuni.
Telefoanele mobile ar putea fi interzise în școli.
Cel mult şapte ore pe zi la şcoală şi fără telefoane mobile.
Sunt doar două dintre noutăţile din Statutul elevului, proiect pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei.
Oficialii mai vor ca elevii care jignesc, intimidează sau discriminează colegii să fie aspru sancţionaţi.
Totodată, la cursuri, telefoanele mobile pot fi folosite ca material didiactic sau dacă este o urgenţă, însă doar profesorii pot decide acest lucru.
Transfăgărășanul a fost redeschis weekendul trecut.
Drumul Național 7C – Transfăgărășanul a fost redeschis circulației, sâmbătă, mai devreme decât în anii anteriori, întrucât condițiile meteo au permis acest lucru.
Reprezentanții CNADNR au luat această decizie după ce șoseaua a fost reparată unde era necesar, iar zona a fost ecologizată.
Potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri din România, de la 1 mai până pe 10 iunie, pe Transfăgărășan s-au făcut lucrări de îndepărtare a blocurilor de stânci, a pietrelor, de deszăpezire, au fost ridicate parapete flexibile și s-au vopsit bornele kilometrice.
Astăzi este solstiţiul de vară.
Această zi este cea mai lungă din an şi este momentul care marchează începutul verii astronomice.
Astfel, durata zilei este de 15h 32m, iar durata nopţii de numai 8h 28m.
Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.