Știri 27 iunie 2016
În ajunul prăznuirii hramului lăcașului de cult, mâine, de la ora 18, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Privegherii la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Miercuri, în ziua hramului Catedralei arhiepiscopale, începând cu ora 6, ierarhul nostru, împreună cu preoții și diaconii, va oficia Taina Sfântului Maslu și Aghiasma Mică, iar de la ora 8.15, va săvârși Sfânta Liturghie.
Credincioșii constănțeni vor putea cinsti moaștele Sfântului Apostol Filip, ale Sfinților Simeon Stâlpnicul și Cosma, doctor fără de arginți, și ale Sfântului Ierarh Vasile, Episcopul Angarei, care au fost aduse la Catedrala arhiepiscopală de la schitul „Sf. Ana” al mănăstirii Vatoped, din Sfântul Munte Athos, Grecia, și care vor rămâne spre cinstire până miercuri, 29 iunie, inclusiv.
Zidită între anii 1883-1885, Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a suferit deteriorări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind restaurată între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Constanței Chesarie Păunescu şi al Patriarhului Iustinian Marina.
Catedrala adăposteşte moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, descoperite la Halmyris în anul 2001 și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Catedrala arhiepiscopală are statut şi regim de mănăstire din anul 2002.
Joi, 30 iunie, începând cu ora 8, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală împreună cu studenții din anii terminali ai Facultății de Teologie ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța.
Astăzi începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Biserica Ortodoxă sărbătorește în data de 29 iunie pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, doi stâlpi ai bisericii noastre.
În Biserica Ortodoxă Română, anul acesta, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe astăzi și ține până miercuri.
Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă, Postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an, în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști.
Dat fiind rolul major pe care l-au avut acești Sfinți Apostoli ai Mântuitorului în răspândirea creștinismului, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post.
Delegația Bisericii Ortodoxe Române, care a participat la lucrările Sfântului și Marelui Sinod, s-a întors, ieri seară, din Creta.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, cei 24 de ierarhi ai Bisericii noastre și consilierii speciali au fost întâmpinați pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, în jurul orei 21, de o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a caracterizat atmosfera în care s-au desfășurat lucrările sinodale ca fiind una „de bucurie frățească și de coresponsabilitate”.
Românii ortodocși au fost apreciați ca foarte activi în toate lucrările sinodului, iar prin prezența lor au fost „mărturisitori ai ortodoxiei românești”.
Două noi trasee estivale vor fi inaugurate de RATC Constanța la sfârșitul acestei săptămâni.
Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța introduce, de la 1 iulie, în stațiunea Mamaia, două noi trasee estivale, deservite cu autobuze etajate.
Două astfel de mijloace de transport în comun, denumite 40 Mamaia, vor circula cu plecare din 45 în 45 de minute pe ruta Gară – bulevardul Ferdinand – strada Mircea cel Bătrân – bulevardul Mamaia – stațiunea Mamaia și retur.
Alte patru autobuze etajate, denumite 100 Mamaia, vor circula cu plecare din 22 în 22 de minute pe traseul Gară – bulevardul Lăpușneanu – stațiunea Mamaia.
Programul zilnic al ambelor trasee, inclusiv sâmbăta și duminica va fi 9 – 13 și 15 – 19.
Autobuzele vor opri în toate stațiile RATC de pe traseele stabilite și vor avea tarif unic de un leu și 50 de bani.
În toate autobuzele de pe liniile estivale 40 Mamaia și 100 Mamaia se vor găsi bilete de vânzare la conducătorii auto.
Abonamentele și celelalte gratuități nu sunt valabile pe aceste trasee estivale, precizează reprezentanții RATC.
Astăzi este Ziua Internaţională a Pescarului.
Începând cu anul 1984, la data de 27 iunie, este marcată Ziua Internaţională a Pescarului, zi instituită la Conferinţa Internaţională pentru Reglementare şi Dezvoltare a Pescuitului de la Roma.
Astăzi, numeroase ţări organizează concursuri de pescuit şi diverse seminarii, la care pot participa pescari cu experienţă, dar şi amatori.
Părticele din moaștele Sfântului Apostol Filip, ale Sfinților Simeon Stâlpnicul și Cosma, doctor fără de arginți, precum și ale Sfântului Ierarh Vasile, Episcopul Angarei, au sosit astăzi la Constanța.
Acestea au fost întâmpinate de dimineață în Piața Ovidiu, de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de preoți și credincioși.
Sfintele moaște vin de la schitul Sfanta Ana al mănăstirii Vatopedu, din Sfântul Munte Athos, pentru a îmbogăți sărbătoarea din 29 iunie a hramului catedralei Arhiepiscopale Sf. Apostoli Petru și Pavel.
Cercetări istorice mai noi concluzionează că Sf. Apostol Filip ar fi propovăduit Evanghelia în Dobrogea, alături de Sf. Apostol Andrei.
Sfintele moaște vor fi așezate spre cinstire la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, până miercuri, 29 iunie, inclusiv.
Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba înmormântării jurnalistei Georgiana Voineagu, care a murit sâmbătă dimineaţa.
Ea va fi înmormântată azi, la ora 13, la Cimitirul Central din Constanţa.
„La aflarea veştii privind mutarea fulgerătoare la cele veşnice a jurnalistei Georgiana Voineagu, coordonatoarea Biroului de Presă al Universităţii „Ovidius”, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu clerul, monahii şi credincioşii din Arhiepiscopia Tomisului, transmite, cu durere în suflet, condoleanţe familiei şi tuturor colegilor din presă şi din corpul academic al Universităţii.
Din dorinţa de a fi alături de familie în greaua încercare, ierarhul nostru va oficia slujba înmormântării
Peste 5.600 de elevi din Constanţa susțin de azi Evaluarea Naţională.
Absolvenții de gimnaziu vor fi testați în cele 128 de centre de examen din județ.
Prima probă a Evaluării Naţionale, Limba şi literatura română, a început astăzi dimineață, urmând ca proba scrisă la matematică, să se desfășoare miercuri. Primele rezultate vor fi afişate vineri, 1 iulie, până la ora 16.
Serviciul Județean de Ambulanţă Constanţa face angajări.
Instituția publică organizează un concurs pentru ocuparea postului de Secretar la Compartimentul Secretariat – Staţia Centrală Constanţa şi pentru Asistent medical la Substaţia Mangalia.
Depunerea dosarelor pentru posturile de secretar și de asistent medical are loc de azi până pe 8 iulie.
O petiție care cere Guvenului englez să organizeze un al doilea referendum asupra apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană a depășit 3 milioane de semnături online.
Petiția a ajuns la 3,3 milioane aseară, în ciuda îndepărtării a 77 de mii de semnături pentru fraudă.
Parlamentara Helen Jones, care prezidează o comisie parlamentară de petiții susține că petiția va fi luată în considerare de comisie săptămâna aceasta și se va decide dacă se va organiza o dezbatere pe această temă.
Parlamentul britanic este obligat să ia în considerare pentru o dezbatere toate petițiile care strâng peste 100.000 de semnături.