Știri 4 iulie 2016
Companiile din vestul şi din centrul ţării se confruntă cu un deficit major de personal.
Mulţi români aleg să plece la lucru în străinătate sau să migreze către alte companii, pentru beneficii în plus sau pentru o mărire simbolică de salariu.
În prezent, România are aproape cel mai mic salariu minim din Europa (205 euro), câştigat de o treime dintre cei 4,5 milioane de angajaţi din România.
Un angajat din România are, în medie, un salariu de cinci ori mai mic decât media comunitară.
Prețul mediu pentru gaze va fi de 76,64 lei/MWh, în perioada iulie 2016 – martie 2017.
ANRE a stabilit acest tarif pentru gazele de producție internă destinate consumatorilor casnici și termocentralelor.
ANRE menționează că în structura consumului de gaze vor intra doar resurse de producție internă.
Prețul gazelor din producția curentă va fi de 60 lei/MWh în această perioadă, iar cel al gazelor din producția internă va fi de 81,13 lei/MWh.
Noul Contract-cadru privind serviciile medicale asigurate de CNAS a intrat în vigoare vineri, 1 iulie.
Printre principalele beneficii pe care le vor avea pacienţii asiguraţi se numără decontarea analizelor de tip RMN la sân, consultaţii decontate de CNAS o dată la 6 luni pentru copii, iar asiguraţii vor avea două noi proteze decontate de CNAS.
La acestea se adaugă un cadru de reglementare pentru gestionarea mai bună a Sistemelui Informatic Unic Integrat şi a cardurilor de asiguraţi astfel încât aceştia să nu mai fie afectaţi de disfuncţionalităţi tehnice.
În Parcul Tăbăcărie a fost înființat Cercul Verde.
Acesta este destinat iubitorilor de artă și cultură care pot participa la evenimente dedicate lor, să socializeze sau să se relaxeze.
Spațiul este multifuncțional, special gândit pentru tineri și în jurul familiei, unde se vor organiza acțiuni și evenimente culturale, de muzică, teatru, acțiuni sportive, ateliere de creație sau de pictură pentru copii.
Potrivit inițiatorului proiectului, Victor Maxim, președinte al Asociației Descoperă Constanța, în weekend-uri va fi cinematograf în aer liber.
Spațiul este deschis zilnic între orele 10.00 și 21.00, iar accesul este gratuit.
Președintele Parlamentului European propune înlocuirea Comisiei Europene cu un guvern european.
Acesta ar urma să fie controlat de un parlament bicameral.
Conform propunerii lui Martin Schulz, una dintre cele două camere ar urma să fie actualul Parlament European, iar cealaltă ar fi alcătuită din reprezentanți ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene.
Președintele PE își justifică inițiativa prin faptul că o asemenea schemă este cunoscută de cetățeni prin prisma experienței din propriile lor țări și astfel deciziile luate în interiorul Uniunii ar deveni în opinia sa mai transparente.
Variațiile de temperatură afectează sănătatea.
Printre cei sensibili la oscilaţiile vremii sunt copiii, bătrânii sau bolnavii cronici.
Directorul Ambulanţei Bucureşti- Ilfov, doctorul Alis Grasu afirmă că în zilele cu temperaturi foarte ridicate, după o temperatură normală sau scăzută, organismul, încearcă să se adapteze și astfel apar probleme cum ar fi insomniile, iritabilitatea, nervozitatea excesivă, lipsa poftei de mâncare sau senzația de oboseală permanentă.
Pentru persoanele meteoro-sensibile apar dureri articulare, cefalee, senzație de disconfort și chiar varianții ale tensiunii arteriale.
Astăzi are loc prima probă scrisă a examenului de bacalaureat.
Probele scrise, debutează cu examenul la limba şi literatura română.
Candidaţii vor susţine miercuri proba obligatorie a profilului, iar vineri proba la alegere a profilului şi specializării.
Afişarea rezultatelor se va face în data de 12 iulie şi, în aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţii.
Angajatorii vor primi stimulente de 250 de lei lunar pentru fiecare elev sau student angajat.
Măsura are ca scop descurajarea muncii la negru.
Patronii trebuie să încheie convenții cu Agenția pentru ocuparea forței de muncă.
Cei 250 de lei se vor deduce din contribuția de asigurări pentru șomaj pe care angajatorul o virează lunar statului.
Ordonanța care stabilește noi modalități de înregistrare a nașterii copilului a fost publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, demersurile trebuie finalizate în termen de 30 de zile de la naștere, comparativ cu 15 zile cât este în prezent.
În situația în care este depășit termenul de 30 de zile, procedura va continua pe cale administrativă, fără a fi aplicată procedura de înregistrare tardivă a nașterii pe cale judecătorească.
De asemenea, nu va mai fi solicitată expertiza medico-legală, obligatorie până acum în cazul înregistrării tardive a nașterii.
Românii din Marea Britanie care vor reveni în țară ar putea primi stimulente financiare pentru a-și deschide o afacere.
Potrivit Ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, statul ar urma să acorde antreprenorilor jumătate din suma necesară deschiderii unei afaceri.
Ministrul Muncii spune că de măsura gândită în contextul situației incerte din Marea Britanie ar urma să beneficieze și românii care au lucrat în alte state ale lumii.
Potrivit ministrului Muncii, pachetul de beneficii ar putea fi gata în această toamnă.