Știri 11 iulie 2016
Cu acest prilej, de la ora 7.00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la schitul Prodromița.
Acesta se află în partea de vest a localității Hârșova, pe malul Dunării.
Mâine va avea loc la Constanța un simpozion cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la moartea lui I.N. Roman.
Acesta se intitluează „Ioan N. Roman, Patriarhul Dobrogei”. Evenimentul se va desfăşura de la ora 10, la Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului.
Simpozionul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Biblioteca Județeană ”I. N. Roman” și Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale.
Profesorii ar putea ieși la pensie cu 3 ani mai devreme.
Așa prevede un proiect de lege inițiat de un grup de senatori.
Motivația inițiatorilor este că unii dascăli nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerințelor de eficiență ale sistemului de învățământ actual într-o continuă schimbare.
Condiția prevăzută în propunere este vechimea în învățământ – 25 de ani pentru femei, respectiv 30 de ani pentru bărbați.
Programul Rabla s-a încheiat.
Toate cele 13.000 de tichete electronice destinate persoanelor fizice au fost rezervate.
Dealerii auto cer acum suplimentarea fondurilor sau alocarea banilor necheltuiţi pe maşinile electrice către cumpărătorii de maşini obişnuite.
Deşi cererea este mare, anul acesta prin programul Rabla se vor vinde cu aproximativ 2.000 de maşini mai puţin decât anul trecut.
România şi alte state din regiune vor negocia împreună preţul medicamentelor.
Miniştrii Sănătăţii din zece ţări central şi est-europene s-au reunit la Bucureşti să decidă planul pentru negocierea comună cu producătorii de medicamente.
Tot mai multe state se aliază să obţină condiţii mai bune pentru accesul la tratamentele tot mai scumpe sau care dispar de pe piaţă.
Anul trecut, Belgia şi Olanda s-au aliat ca să obţină preţuri mai mici pentru tratamentul unor boli rare.
Funcționarii publici au anunțat proteste în toată țara.
Sindicaliștii vor face grevă mâine, pe parcursul întregii zile, după ce negocierile cu Ministerul Muncii au eșuat.
Aceștia cer majorarea salariilor de bază cu 25% și acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru.
Totodată, solicită ca salariații din administrația publică locală să beneficieze de vouchere de vacanță.
Oamenii de știință britanici au făcut un pas important în găsirea leacului pentru cancer.
Ei au testat cu succes în laborator un număr de 265 de molecule pe un larg eșantion de celule tumorale care conțineau numeroase mutații genetice responsabile pentru diferite tipuri de cancer.
Studiul a arătat cum moleculele existente ar putea fi folosite pentru tratarea unor noi grupuri de pacienți sau să fie mai eficiente la bolanvii ale căror tumori au anomalii genetice specifice.
Acest stadiu al cercetării va ajuta, de asemenea, oamenii de știință la proiectarea de noi agenți capabili să țintească cancerul pe baza semnăturii sale genetice.
Ministerul Fondurilor Europene a lansat programul „Şcoală pentru toţi”.
Acesta este un proiect de educaţie cu o alocare de 193 milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman.
Programul ministerului urmăreşte creșterea participării la învățământul antepreșcolar și preșcolar pentru 25.000 de copii, sprijinirea a peste 30.000 de copii să meargă la școală, dar și scăderea riscului de abandon școlar.
În România, rata abandonului școlar se situează la 19%, potrivit Eurostat, și trebuie redusă până la 11,3% până în 2020.
O treime dintre gospodăriile din România nu își poate acoperi cheltuielile.
Este vorba mai exact de 32,8%, iar pentru acești români veniturile totale nete au fost insuficiente în 2015 pentru acoperirea cheltuielor familiei.
Informațiile sunt cuprise într-o statistică oferită de Institutului Național de Statistică.
Anul trecut, 36% dintre gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a plăti întreținerea locuinței din cauza lipsei resurselor financiare.