Știri 20 iulie 2016
Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut în special datorită unei minuni legate de lipsa ploii.
La Horeb, Dumnezeu i se descoperă lui Ilie „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti: vârtej nimicitor, cutremur şi foc.
Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei, apoi Ilie s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe muntele Tabor.
Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist, alături de Dreptul Enoh, un alt drept al Vechiului Testament care nu a cunoscut moartea, asemenea Sfântului Ilie.
Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.
Biserica Ortodoxă Rusă a canonizat doi sfinți români.
În cadrul ședinței de lucru de vineri, la propunerea Mitropolitului Vladimir al Chișinăului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a hotărât canonizarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni al Moldovei și a Cuvioasei Agafia Maranciuc de la Mănăstirea Cușelăuca din Rep. Moldova.
Ziua de pomenire a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice: 30 martie, iar cea de pomenire a Cuvioasei Agafia Maranciuc a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice: 9 iunie.
Astăzi este Ziua Aviaţiei Române.
Această zi este marcată, în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul Forţelor Aeriene şi al aviaţiei din ţara noastră.
Misiunea Forţelor Aeriene constă în apărarea spaţiului aerian naţional, sprijinul autorităţilor locale pentru înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale şi intervenţia în situaţii de urgenţă civilă, asigurând transportul de materiale, medicamente şi alimente, precum şi evacuarea răniţilor şi bolnavilor din zonele afectate.
Forțele Aeriene Române au desfășurat activităţi comune, exerciţii multinaţionale şi misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest și Afganistan.
Coralele Arhiepiscopiei Tomisului au obținut medalii de aur și argint la concursul World Choir Games.
Acesta s-a desfășurat la Sochi, în Rusia, în perioada 6-16 iulie, competiție la care Arhiepiscopia Tomisului a fost reprezentată de coralele „Armonia” și „Teodoxa”.
Ambele au fost înscrise la secțiunile: Cor bărbătesc de cameră și Muzică sacră acappella.
Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a fost premiată cu medalie de aur la secțiunile Cor bărbătesc de cameră și Muzică sacră a cappella, iar Corala „Teodoxa” a câștigat medalie de aur la secțiunea Cor bărbătesc de cameră și argint la secțiunea Muzică sacră acappella.
Stâlpii de beton de pe bulevardele Tomis şi Ferdinand vor fi demontaţi.
Lucrările se vor desfăşura până pe 26 iulie şi este necesară ocuparea unei benzi de circulaţie.
Potrivit reprezentanților Primăriei, demontarea stâlpilor se va executa în timpul nopţii, pentru a nu îngreuna circulaţia în timpul zilei.
Poliţia Română a deschis primul punct de informare pe plajă.
Aceasta a lansat, ieri, campania de prevenire intitulată „Siguranţa ta, prioritatea noastră”.
Scopul campaniei este creşterea siguranţei turiştilor din staţiunea Mamaia şi Constanţa, prevenirea faptelor antisociale şi informarea turiştilor cu privire la riscurile de a deveni victime ale unor infracţiuni.
Este prima dată când este deschis un punct de informare pe plajă, în zona Cleopatra din Mamaia, care va funcţiona până la finele lunii august.
Serviciul Român de Informaţii recomandă celor ce merg în vacanţă să evite reţelele Wi-Fi publice şi să folosească în permanenţă programe de tip firewall.
SRI a avertizat că există hackeri care clonează reţele de tip Wi-Fi gratis pentru a fura datele personale ale utilizatorilor.
SRI recomandă să nu deschidem site-uri şi să nu folosim servicii web care ne solicită datele personale sau parolele.
Legea RCA ar putea fi adoptată de Parlament până în noiembrie.
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu spune că există șanse să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.
El consideră că noua lege RCA are încorporate principii moderne și trebuie să aducă mai multă transparență și mai multă individualizare a profilului consumatorilor.
Potrivit lui Mișu Negrițoiu, în acest moment, avizarea de către Guvern a proiectului legislativ, venit din inițiativa Parlamentului, este încheiată.
Ecosistemele planetei sunt amenințate.
Un studiu atrage atenția asupra faptului că pierderea biodiversității la nivel mondial amenință funcționarea ecosistemelor Terrei și durabilitatea societății umane. Aproximativ 58% din suprafața terestră are probleme cu pierderea biodiversității.
În acest fel, se pune problema dacă aceste teritorii încă mai au capacitatea de a satisface nevoile umane.
Specialiștii spun că în multe părți ale lumii ar putea fi necesară o intervenție umană pentru a menține funcțiile ecosistemului.