Știri 26 iulie 2016
Acesta s-a născut din părinţi evlavioşi în părţile Muscelului şi din fragedă tinereţe, s-a retras în Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit.
După ce a deprins vieţuirea călugărilor iscusiţi, s-a retras într-una din peşterile Muntelui Negru-Vodă, unde s-a nevoit aproape 50 de ani.
O dată pe săptămână, un ucenic al cuviosului venea să-i aducă pâine şi apă, iar stareţul mănăstirii venea duminica, după Sfânta Liturghie, şi-l spovedea, apoi îl împărtăşea.
Cunoscându-şi dinainte sfârşitul, Sfântul Ioanichie şi-a săpat singur mormântul în peşteră, încrustându-şi în dreptul capului anul trecerii sale la cele veşnice: 1638.
Moaştele sale au fost aflate după cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1944, şi aşezate în biserica mănăstirii.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine, pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală.
Apoi, de la ora 18, va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân, bulevardul Mamaia – Spitalul Militar – strada Nicolae Iorga, bulevardul Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Mâine, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie în altarul de vară situat lângă Catedrala arhiepiscopală.
Poliția Română desfășoară în această săptămână acțiunea Truck&Bus pentru verificarea legalității transporturilor rutiere de persoane și mărfuri.
În cadrul acțiunii vor fi verificate autovehiculele destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri şi cele destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
Activitatea se desfăşoară în conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa, la care România este parte şi are ca scop prevenirea accidentelor rutiere grave.
Meteorologii anunță vreme călduroasă în următoarele două săptămâni.
Vor fi temperaturi medii de peste 30 de grade Celsius în Dobrogea.
Astfel, în primele două zile, temperaturile maxime vor fi, în medie, de 30 de grade C, apoi vor marca o creștere și vor ajunge la valori de 32 – 33 de grade, în perioada 28 iulie – 1 august.
Ulterior, regimul termic va scădea ușor, iar valorile diurne vor reveni la o medie de 30 de grade C spre finalul intervalului.
Temperaturile minime se vor menține la valori medii de 20 – 22 de grade C pe toată durata intervalului de prognoză.
Potrivit ANM, doar izolat și trecător vor fi condiții pentru ploi slabe cantitativ.
Constănţenii ar putea rămâne fără apă caldă, din cauza datoriilor RADET.
Pe 15 iulie, Electrocentrale Constanţa a notificat Regia de termoficare ca în termen de 10 zile să plătească o parte din datoriile de peste 190 de milioane de lei, ameninţând că, în caz contrar, va sista furnizarea apei calde.
Directorul RADET a declarat că suma aflată în litigiu este generată de neplata la timp a subvențiilor din anul 2003 până acum.
RADET a cerut datornicilor să achite urgent sumele restante, în caz contrar urmând să-i debranșeze pe rău platnici.
Italia ar putea legaliza canabisul.
Deputaţii italieni au început examinarea unui proiect de lege privind legalizarea producţiei proprii si a consumului de canabis în scop recreativ, decizie care întâmpină o puternică opoziţie și nu beneficiază de sprijin în guvern.
Textul propune menţinerea interdicţiei vânzării între persoane, dar va permite creşterea a maxim cinci plante la domiciliu si deţinerea de maxim 15 grame.
Va fi interzis si consumul de canabis in spatii publice sau la locul de munca.
Proiectul de lege prevede, de asemenea, posibilitatea ca statul să crească și să vândă canabis, ca o ramură a industriei tutunului.
Nutriţia proastă si obezitatea sunt printre cauzele principale ale căderii dinţilor.
Medicii spun că o dietă săracă în nutrienții esenţiali poate compromite sistemul imunitar al organismului, îngreunând capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor.
În plus, studiile au demonstrat ca obezitatea crește considerabil riscul de boală parodontală.
De asemenea, unele medicamente pentru inimă, antidepresivele sau contraceptivele pot afecta sănătatea orală, în unele cazuri ducând chiar la pierderea dinţilor.
90.000 de români vor să plece să muncească în străinătate.
Potrivit statisticilor, o treime dintre aceştia sunt tineri cu vârste între 25 şi 35 de ani și absolvenți de facultate.
Specialiștii în resurse umane spun că, principalul motiv pentru care aleg să plece este acela că termină facultăţi cu profiluri care nu le asigură locuri de muncă sau sunt foarte puţine poziţii deschise pe piaţa muncii.
Tinerii aleg să lucreze în străinătate pentru joburi cum sunt cele de şoferi de taxi sau tir, barmani sau ospătari, chiar dacă au studii superioare şi ar putea să îşi găsească în ţară un loc de muncă specializat.